Блог » Полезнo

Оказва се, че сте избрали неподходяща специалност. Ами сега?

https://www.pexels.com/photo/person-s-playing-chess-1040157/
Минали са няколко седмици от началото на учебната година. Вече сте си купили учебниците, запознали сте се с лекторите и сте се сближили с част от колегите си. Може би вече сте предали и първите си едно-две есета. Сега обаче бавно започва да ви гложди мисълта, че не сте си на мястото. Може би не сте избрали подходящата специалност; а може би това не е правилният университет за вас? Във всеки случай, вие сте обвързани с този избор за следващите три или четири години, но сега ви е болезнено ясно, че това не отговаря на вашите представи и очаквания. Единственото, което ви остава в случая, е да се паникьосате, така ли?

За щастие, не!

Това е положение, в което изпадат десетки студенти от всички курсове всяка година. Може би натоварването ви идва в повече или пък съдържанието на курса не отговаря на описанието му. Причините може да са всякакви, но всички те предизвикват паника в първия момент. Обикновено след това повечето студенти отново се изправят на крака и предприемат мерки, за да излязат от тази ситуация.

Неправилният избор на специалност е нещо сериозно, разбира се, но със сигурност не е катастрофата, която описват вашите учители докато ви поучават какъв курс и университет да изберете. Ако изпаднете в подобна ситуация или се опасявате да не стигнете дотам, ето няколко съвета, как да се справите с положението.

Не се отчайвайте!

Първият извод, до който ще стигнете, е, че това е краят на академичния ви живот. Но не е така! Най-неприятното възможно последствие от това да объркате курса, университета или и двете е в краен случай да изчакате една година, преди да смените специалността (или университета) следващата есен, както и разходите, съпътстващи тази промяна. Проблемът не е лек, особено за хора с ограничени финансови възможности, но все пак не е фатално, нали.

Разполагате с повече време, отколкото мислите

Досега вие и вашите приятели сте напредвали заедно в училище, може би дори сте се съревновавали и мисълта за една празна година може би ви се струва като отпадане от надпреварата. Но в университета изскачат всякакви неочаквани пречки и усещането за надпревара започва да се стопява, когато всеки поеме по собствения си път. Една пропусната година може би ви изглежда като цяла вечност, но ако запълните свободното си време с полезни занимания, може да се окаже, че тази година е била най-ползотворната грешка, която сте правили дотогава.

Изолирайте проблема

Първата ви задача е да определите какво точно не ви харесва в специалността. Може да е нещо очевидно: свели сте избора си до две специалности и сега разбирате, че сте избрали по-лошия вариант. А може би става дума за едно общо чувство на неудовлетвореност. Причините могат да са най-различни и ще трябва да идентифицирате своята, за да се справите с нея.
Може би проблемът е в курса, който изучавате. Разпределили са ви в ниво, което е твърде трудно (или твърде лесно) за вас. Или пък натоварването ви идва в повече. Може би сте избрали курс с очакване за практически занятия, а той се е оказал предимно теоретичен. Или не се разбирате с професорите. Очаквали сте по-високи оценки или сте осъзнали, че не се вписвате добре в своя поток и това ви кара да се чувствате не на място.

Нахвърляйте идеите си на лист хартия – ще ви е от полза

А може би причината за вашето разочарование е самият университет? Специалността ви харесва, но не успявате да се сближите с никой от колегите или лекторите си. Или пък университетът ви е твърде старомоден и обучението не е съобразено със съвременните изисквания на трудовия пазар. А може би просто не ви харесва реакцията на хората, когато им кажете къде учите.
Важно е да се замислите дали причината не се крие у вас самите, преди да предприемете някакви решителни мерки. Преходът от гимназията към университета е значителна промяна, която се отразява дори на най-железните нерви. Ако се чувствате зле, но не знаете конкретната причина за това, може би става дума за нервно разстройство, което предполага консултация със специалист, а не смяна на академичната ви среда.

Потърсете подкрепа

Когато идентифицирате проблема, потърсете подкрепа. Университетите не искат техните студенти да прекъсват (освен всичко друго, това е лошо за рейтинга им) и най-вероятно ще имат административно звено, което се занимава с този тип проблеми. Ако вече са ви назначили личен съветник, свържете се с него възможно най-бързо.
Винаги ще се намери кой да ви помогне, ако имате проблем. В повечето случаи съветниците ще се отзоват с готовност на вашата молба за помощ. Също така, те ще ви насочат и към други звена и организации, които ще ви бъдат полезни, ако имате нужда от съвет, ако търсите работа или изпаднете във финансово затруднение.

Смяна на специалността

Ако харесвате университета си, но не и специалността, това е най-безболезненият вариант. Университетите не обичат студентите им да се прехвърлят от една специалност във друга, но определено повечето предпочитат да смените специалността си пред това да прекъснете или да се откажете от следването.
Едно от съображенията, които трябва да имате предвид, е колко трудна и желана е специалноста, в която искате да се прехвърлите. Например, ако искате да се преместите от Право към по-малко престижна специалност, ще ви е по-лесно да го направите, отколкото в обратната посока. Друг фактор е времето: колкото по-рано през учебната година се ориентирате, толкова по-вероятно е да ви позволят да се прехвърлите на момента, без да чакате цяла година за да започнете обучението си по новата специалност. След четвъртата учебна седмица шансовете ви за директен трансфер са минимални.
Трансферът между специалности в един и същ университет е далеч по-лесен, евтин и необвързан с бумащина, отколкото смяната на университет, и точно затова е важно да определите дали проблемът е в специалността или в учебното заведение. Безсмислено е да прекъснете за една година, да запишете друга специалност в същия университет и впоследствие да установите, че пак нещо не ви достига. Университетът ви също иска да избегне такъв развой на нещата, затова ще ви даде възможност да посещавате лекции от желаната нова специалност, за да добиете точна представа какво ви очаква в нея, преди да задвижите процедурата по трансфера.

Дистанцирайте се от университета

Да се дистанцираш от университета може да означава няколко различни неща.
Най-очевидното решение е да смените университета, ако вашият не ви харесва. Във Великобритания това обикновено е свързано с едногодишно прекъсване, след което се кандидатства наново, освен в много редки случаи (ако учебната година в новия университет започва по-късно и са останали незапълнени места във вашата желана специалност.)
Но има и други начини да се дистанцирате от университета. Ако харесвате специалността, но не и студентското съсловие, вместо да сменяте учебното заведение, помислете дали не е възможно да останете да учите в университета, без да обвързвате социалния си живот с него. Намерете квартира в по-нестудентски район, хванете си хоби или започнете да тренирате нов спорт - така ще си създадете нова среда, близка до вашите интереси.
Повечето зрели студенти правят следното: идват в университета за да учат, но не ползват студентски общежития и живеят далеч от кампуса. Това може би не отговаря на общата представа за студентски живот, но не отхвърляйте и този вариант, особено ако наблизо имате приятели и роднини, с които можете да прекарвате свободното си време.
Има и регламентирани начини да се откъснете от университета си за известно време, като например година в чужбина или стаж по специалността. В повечето случаи това удължава следването ви с една година, но пък когато се върнете, състудентите ви ще бъдат други, а тази мисъл, сама по себе си, е успокояваща в тежки моменти.

Изберете внимателно модулите от програмата си

Често става следното: колебали сте се между две близки специалности и сега не сте доволни от избора си. Може би сте се чудили между Физика и Математика, или Политика и Икономика, Биология и Химия, Английски и История. Важното е, че двете дисциплини в голяма степен се припокриват; може дори да се окаже, че изучавате много сходен материал с колегите си от другата специалност.
Обърнете внимание на пресечните точки между специалностите.
В първи курс ще изучавате специалността си в „чист вид“, което може да се окаже трудно, ако вече знаете, че тя не е за вас. Но в по-горните курсове вашата дисциплина започва да се пресича с други предмети, които са ви интересни. Ако например сте записали Физика, но искате да следвате Математика, разгледайте модулите от втори и трети курс и вижте доколко можете да наблегнете на математическата теория, която ви интересува. Обсъдете това и с лекторите си.

Независимо в кой етап от висшето си образование се намирате, ако не сте удовлетворени от учебната програма, няма повод за паника: както виждате, има редица варианти проблемът ви да се разреши.

Желаем ви успех!

Ние от ЕДЛАНТА сме винаги на разположение да ви помогнем!

Форма за контакт

Добави нов коментар