Блог » Интервюта

NHL Stenden - Специалност на бъдещето. Кaкво е да учиш Creative Business?

Интервю с Радина

Кaкво е да учиш Creative Business (Media Management)?

Stenden избра мен, преди аз да избера него.
На едно от изложенията на ЕДЛАНТА се срещнах с представителка на университета, която неусетно и бързо проведе интервю с мен. След като й разказах в какви гимназиални проекти и конкурси съм участвала, тя ми заяви, че ми очаква документите. Ей така, без да се бави! Не се и замислих много и подадох документите си на консултанта, който подготви и изпрати кандидатурата ми. Бях готова с първите стъпки преди Коледа, а януари вече знаех, че съм приета. Бях сигурна, че това е сферата, в която искам да се развивам, но нямах представа какво ме очаква в уютен Леуварден (Leeuwarden). Специалността, която завършвам, до скоро се наричаше Media & Entertainment Management. Промяната е не само в името – възможностите са още по-добри и дипломата има още по-голяма тежест, а това е от значение. Спомням си първата ми година в NHL Stenden (тогава: Stenden University of Applied Sciences). Живях първите 6 месеца на общежитие заедно с още 2 момичета. На всички “зайци” ни се наложи да се справим бързо с новите правила – да свикнеш с идеята, че си студент и си отговорен за всичко. На всеки 9 седмици сменях екипа, с който работех в университета. Това, както ми даде по-широк поглед върху практическите теми, така и не ми позволи да се отпускам в зоната си на комфорт. С всяка смяна на екипа се сменяше и главната тема на модула (модул = половин семестър). Всичко беше структурирано и фокусирано предимно върху разрешаване на казуси на известни компании в индустрията. Така покрихме голяма част от теорията точно чрез практика.
Чудесата се случват извън зоната ти на комфорт.

Неусетно дойде и втората учебна година. Всички второкурсници вече бяхме свикнали със структурата на обучение, но броят на колегите, неуспели да преминат във втората година, не беше малък. Предизвикателствата през първата година са много и ако не се научиш да се самомотивираш – отпадаш.

Не съм си търсила никога работа тук. Но това е личната ми история. Много често ще се налага да търсиш, за да намериш.

Същата представителка на университата (спомената по-горе) ме покани да работя за отдел Маркетинг на Стенден. Бях от екипа на представителите (Ambassadors) и често пътувах до България, за да разказвам за възможностите на Стенден. Не след дълго бе открита нова позиция в отдела – Head Ambassador. Българите в Леуварден бяха горди, че първият Главен посланик е от България. Натрупах много опит в управлението на хора и организирането на обучения и командировки.
Също така, възможността да практикувам в секторите Музика, Принт, Социални медии и Аудио-видео ми помогна да направя своя избор за кариерно развитие. Към средата на годината вече бях решила какво ще специализирам. Stenden предлага опциите Grand Tour и Exchange (Erasmus+). С други думи, специализация в някои от другите кампуси на университета в екзотични локации (Катар, Бали, Южна Африка и Тайланд) или специализация в друг университет. Избрах Yasar University в Измир, Турция със специализацията Visual Communication Design. Не бях се и надявала на по-добро изживяване – отлична материална база, лъчезарни колеги, вкусна храна и много пътешествия до близките градчета и плажове! Допълнително започнах да работя и като freelancer и не след дълго вече имах няколко клиента с различни визуални проекти. Да, открих, че съм работохолик и че това не е диагноза, а рецепта за успех.

Не е изненада, че стажът ми сам ме намери и няколко месеца работех в криейтив агенцията, която обслужва Apple premium reseller-a в България.
Заминеш ли веднъж от родината разбираш, че можеш да си гражданин на света и шансове и реализация дебнат отвсякъде, а защо не и в България.

Съветвам бъдещите кандидат-студенти, правейки своя избор за университет в чужбина, да проучат добре възможностите за развитие, които институцията предлага. Например, ние от Стенден имаме невероятната възможност да стажуваме в компании като Google, MTV, Hilton, Radisson, HP, Nike, Volkswagen и други.
Избрах за консултант ЕДЛАНТА, защото имат голям опит в сферата на образованието зад граница, а личното им отношение и голямата им популярност сред студентите ме накараха да им се доверя напълно. А и на кой дванадесетокласник му се занимава с документи и бюрократщина?!

Изключително се радвам, че инвестирах последните 4 години в личностно и академично развитие точно тук, в NHL Stenden, Холандия!

Успех на всички кандидат-студенти!

Кандидатствай в NHL Stenden БЕЗПЛАТНО с нас!

Форма за контакт

Добави нов коментар