Блог » Проекти

Как един ден в професията дава различна гледна точка върху бъдещата кариера?

Като експерти по образователни програми в чужбина все по-често чуваме от учениците, с които работим, че да си избереш специалност не е лесна работа. Все пак това до голяма степен определя посоката на бъдещето професионално развитие, нали? В същото време за родителите е важно да изберат перспективна професия, в която децата да имат реализация след завършване на университета. Бизнесът на свой ред обаче споделя, че от страна на младите служители липсва яснота и опит за това, с което се захващат.

Ето защо проектът „Един ден в професията“ е уникален! За учениците, за родителите им и за бизнеса! Това, което за втора поредна година предлагаме на учениците от 10 и 11 клас в София, Пловдив, Варна и Бургас е да се докоснат до възможно най-разнообразни професиии, да опитат какво е да си дизайнер, лекар, психолог, предприемач, инженер или IT специалист например. Вярваме, че информираният избор е правилният начин да вземеш решение за себе си и бъдещето си!

Представяме ви Калина. Тя е ученичка в 11 клас и учи в Математическата гимназия във Варна. Научава за проекта „Един ден в професията“ при наше гостуване в нейното училище и веднага се записва.

Калина споделя: „При едно от посещенията си в училище, екипът на ЕДЛАНТА ни разказваха за различните видове кандидастване, разликата между образователната система в България и в другите държави. Тогава ни споменаха за проекта и ни поканиха да се запишем. На мен ми се стори изключително добра идея, имайки предвид, че много от моите съученици (включително и аз самата) не сме решили какво ще кандидастваме и с какво искаме да се занимаваме след 12 клас. Истината е, че да избереш професия за напред е едно изключително важно решение, взимането на което не е чак толкова лесно понякога. Реших да се запиша точно с тази цел - да придобия опит и да посетя места със специалности, които евентуално искам да следвам в университета. Аз реших да се запиша за няколко различни области с надежда хората да ми разкажат как протича денят им и какво представлява самата професия.“
При посещението си в рекламна агенция MBrand във Варна, Калина се запознава лично със собственика – Николай Петканов, с когото успяват да обсъдят и разгледат различни аспекти на работата в рекламния бизнес и графичния дизайн, предприемачеството; какви курсове може да се посещават и какво би допринесло за личното развитие на бъдещ професионалист в тази област. Бъдещата студентка споделя още: „Г-н Петканов ми разказа за начина на работа и самата професия. Посещението определено ми помогна да видя нещата от различна гледна точка и да се запозная и науча неща, които не знаех.“

Ето и посланието на Калина към всички млади хора в България, на които предстои да изберат своята специалност за висшето си образование: „Това е начинът да научиш нови неща и да разбереш за професията, към която си се насочил. Много е рисковано просто да тръгнеш на някъде без да знаеш, защо точно това си избрал или дали ще ти е приятно и ще отговаря ли на очакванията ти.“

От своя страна Николай Петканов от MBrand е впечатлен от искрения интерес и конкретните въпроси, които Калина задава по време на работата им заедно. Според него именно такива будни млади хора ще се реализират по-успешно на пазара на труда и ще бъдат конкурентно способни след завършване на висшето си образование. А това е и желанието на бизнеса!

Ние от ЕДЛАНТА – Образование в чужбина вече 14 години придружаваме учениците в пътя им към информиран избор за бъдеща специалност, страна и университет. Вярваме, че така им помагаме да бъдат активни в откриването на всяка възможност за реализация.

Очаквайте още интересни истории от „Един ден в професията“! Следете ни и във Facebook, където споделяме впечатления и преживявания!

Добави нов коментар