Блог » Проекти

Сезон 2 на проекта "Един Ден в Професията" приключи

Проектът „Един ден в професията“ или как да разпознаеш знаците по пътя към мечтаната професия

Когато си изправен пред избор за специалност в университета и все още не знаеш какво би искал да учиш или се колебаеш за бъдещия си професионален път, обикновено се замисляш за силните и слабите си страни или за това, което ти доставя истинско удоволствие в свободното време. Често обаче се оказваш на кръстопът, въпреки че уж разполагаш с много източници на информация и вдъхновение. И за да не разчиташ само на филмите, книгите, разказите от приятели и познати, ние решихме да ти дадем възможност да се докоснеш до реалния работен ден на различни специалисти. Така през 2018 година създадохме проекта „Един ден в професията“.

Убедени сме, че това е най-добрият начин да избереш за себе си дали една професия ти допада и е подходяща за теб или пък не!

Тази година във втория сезон на проекта „Един ден в професията“ за четирите месеца от февруари до май над 600 ученика от София, Пловдив, Варна, Бургас, Перник, Козлодуй, Русе, Хасково, Стара Загора, Чирпан, Бяла, Благоевград, Смолян, Златица имаха възможност да се срещнат на живо или онлайн с 19 представители на различни професии преди и по време на извънредната обстановка в страната. Стартирахме с посещения в Пловдив и Варна, но с въвеждането на извънредната ситуация в страната преминахме изцяло във виртуален формат. С подкрепата на нашите партньори от бизнеса и неправителствените организации успяхме да осъществим чудесни дискусии с фирми от областта на интериорния дизайн, медицината, маркетинга, хотелиерството, журналистиката, комуникациите, управлението на човешките ресурси, правото, ветеринарната медицина, психологията и туризъм.

Целта на срещите бе изпълнена, а именно - да дадат добавената стойност на кариерното ориентиране, като "потопят" участниците в реална обстановка, както и да разсеят идеализираните представи за различните професии.
Ето какво споделя Мария Иванова, 11 клас от Националната Търговско- Банкова гимназия в София, която участваше във всяка една от срещите:„Първоначално се включих в проекта "Един ден в професията", защото звучеше забавно и интересно. В последствие осъзнах колко полезно и важно беше за мен да се докосна до различните видове професии, особено предвид факта, че самата аз нямах насока. Благодарение на участието си аз вече избрах специалност „Банково дело“ в Германия и дори имам личен консултант от екипа на ЕДЛАНТА. Бях очарована от подкрепата, която ми беше оказана.“ Калина Милева, 11 клас от Математическата гимназия във Варна пък споделя, че участието в проекта е било уникално преживяване, което препоръчва на всички ученици преди да се спрат на конкретна професия за своето бъдеще.

Радваме се, че и партньорите ни в лицето на Pontica Solutions, Concentrix Bulgaria, Xplora, център „Калей“, МК „Д-р Щерев“, ветеринарни клиники „Добро хрумване“, New Wave Holidays, MBrand, радио KATRA FM, хотел „Империал“ и други останаха очаровани от учениците. Те бяха впечатлени от въпросите им и споделиха много опит от личния си път на професионално израстване, както и за сигналите, по които човек да разпознае една професия за своя.
Партньорите ни са убедени, че сред учениците, взели участие във второто издание на „Един ден в професията“ тази година, най-вероятно ще има техни бъдещи колеги, партньори, а дори и конкуренти.

Благодарим за доверието на всички участници и на всички партньори, а за нас отново беше удоволствие да помагаме в пътя на всеки ученик към осъществяване на мечтите му!

Добави нов коментар