Блог » Средно Образование

Интервю с Мартин, който завърши IB програма в Bromsgrove School

Здравей, представи ни се с няколко думи
Казвам се Мартин Гочев, на 19 години, от София. Наскоро завърших 12-ти клас в Bromsgrove School, Англия.

Къде си учил преди да постъпиш в пансионно училище в Англия?
Поради естеството на работа на родителите ми, семейството ми е живяло в няколко различни държави. Започнах училище в ЧОУ „Света София“. След това 4 години учих в BISI-Истанбул, 3 години в AISJ-Йоханесбург и преди да замина за Bromsgrove School, 1 година в Англо-Американското училище в София.

Кога реши, че искаш да продължиш средното си образование в чужбина?
Реших го когато бях в 10-ти клас, защото исках да започна IB дипломата си там през последните 2 години.

Как избра Bromsgrove School и какви бяха изискванията за прием?
Аз лично търсих училище с традиции, в което да учат заедно момчета и момичета от различни националности и страни и най-вече такова с много добри резултати на завършващите с IB диплома. Bromsgrove School беше училището което представи най-добрия баланс на тези неща. Естествено, в този си избор получих много добра информация и препоръки от ЕДЛАНТА, които ме насочиха към няколко такива училища, от които аз трябваше да избера.

Посети ли училището предварително и мислиш ли, че това е важно при избора?
Да, посетих го и бих препоръчал на всички, които обмислят подобна стъпка, да направят същото преди да вземат решение. Когато пристигнах имах възможност да разгледам училището, да се срещна с някои от преподавателите и да си го представя като място, където бих учил и живял през следващите 2 години.

Имаше ли притеснения преди да заминеш и как премина първата седмица в училището?
Да, бях притеснен, защото никога преди това не бях живял далеч от семейството си. Имах съмнения дали ще успея да организирам достатъчно добре времето си, за да се справя с всичко сам - учене и нови ежедневни задължения. Училището обаче още от първия ден направи всичко възможно да ми помогне много за бързата адаптация.

Разкажи ни повече за програмата IB и какви бяха предизвикателствата за теб?
IB програмата със сигурност не е никак лесна. Основното е да избереш правилните предмети - тези към които проявяваш интерес и ще успееш да постигнеш оптимални крайни резултати. Защото освен ученето, IB програмата е свързана и с много извънкласни дейности.

С какво се занимавахте през свободното време?
В пансионните училища програмата е такава, че времето ти е разпределено почти през целия ден и нямаш много свободно такова. Но едно от най-хубавите неща е фактът, че живееш с най-близките си приятели и заедно правите нещата които харесвате - спорт, забавления, пътуване.

Какъв резултат получи на финалните изпити и оправдаха ли се очакванията ти?
Завърших IB дипломата с 43 от максумим 45 точки. Доволен съм от резултата си и съм сигурен, че направих правилния избор като заминах за Англия и избрах Bromsgrove School.

Сподели с нас за бъдещите си планове и за универститета/специалността, която си избрал?
Ще уча Икономика в University of Warwick. След това целта ми е да завърша и Master’s degree и да започна кариера в сферата на инвестиционното банкиране.

Благодарим ти и ти желаем успех!

Заяви безплатна консултация за средно образование в чужбина


Добави нов коментар