Блог » Средно Образование

Средно образование в Залцбург и Кьолн - разказ от първо лице

Здравей, представи ни се с няколко думи
Здравейте! Казвам се Стефани Стефанова, родена съм в София. На 18 години съм и в момента уча за своята IB диплома в Кьолн, Германия.
Разкажи ни къде си учила преди да продължиш образованието си в American International School-Salzburg (AISS), Австрия?
В първите три години от образованието ми посещавах Anglo-American Academy в София и паралелно с това учех в българско държавно училище, за да мога да получа и българска диплома. След това на семейството ми се наложи да се преместим в Плевен, където учих в Профилирана гимназия с разширено изучаване на чужди езици до 6-ти клас.
На колко години замина да учиш в Залцбург и как се спря точно на това училище?
Бях на дванадесет години, когато започнах 7-ми клас в AISS. Вярвам, че всеки, който е чувал за Моцарт е чувал и за родния му град - Залцбург. Бях силно привлечена от уютната атмосфера на малкото, но световноизвестно австрийско градче, сгушено в полите на Алпите. Ако трябва да съм напълно честна с Вас, няма как да пропусна да спомена, че родителите ми изиграха основна роля, направлявайки ме в правилната посока. Основен приоритет им беше моята безопасност и точно по тази причина избраха да уча в AISS. Американското интернационално училище в Залцбург е сравнително малко, което гарантираше бързото ми приспособяване към новата среда и получаването на достатъчно внимание от преподавателите. Също така е и факт, че повечето млади хора там са също като мен - бординг ученици.
Какви бяха очакванията ти и как би определила първата си година там? Бързо ли успя да се адаптираш?
Най-трудната част от преместването в нови, непознати държава и училище, бе да живея далече от дома и приятелите си. През първия ден се запознах с по-голямата част от училищните отговорници. Атмосферата в училището наподобява спокойна семейна среда. Няколко часа след пристигането ми, нашите ,,училищни”/”служебни” родители се появиха. Завръщащите се след ваканция ученици бяха изключително развълнувани и се прегръщаха.
Колко често имаше възможност да се виждаш с родителите си?
По време на Коледната ваканция, Великденската, а понякога и родителите ми идваха през уикендите. Училището също така предлагаше две екскурзии като всяка е с продължителност между 4-5 дена. А в случай, че решите да не присъствате на тези екскурзии, получавате възможността да си отидете у дома и да прекарате време със семейството си. Бих казала, че учениците имат предостатъчно възможности, от които да се възползват в името на повече време с близките си.
Създаде ли приятелства и как преминаваше един учебен ден?
AISS е затворена общност, в която лесно можеш да създадеш приятелства. Живеейки заедно, ходейки на училище заедно, посещавайки извънкласни занимания заедно, изгражда много силна връзка между учениците.Това е възможно най-приятният начин, по който можеш да завържеш приятелства с хора от различни точки на света. Един обикновен училищен ден започва със закуска в трапезарията където си заобиколен от приятелите си. В 8 ч. след закуската следваха учебните ни часове (История на САЩ, Математика, Психология, Senior Science и т.н.) След четирите сутрешни учебни сесии можехме да се насладим на обедната си почивка. След обяда ни позволяваха да се качим на горния етаж до стаите си в случай, че някой има нужда от нещо. След което ни очакваха още два учебни часа, а края на учебния ден (14:45 ч.) бележат най-важните съобщения за деня, които слушахме от своите класни стаи. Тези съобщения ни предупреждаваха за предстояща среща с даден учител, известяваха, че някой е получил колет и най-неприятната част - дали някой от нас не се е провинил и тряба да си понесе съответното наказание. В някои дни имахме свободноизбираеми дейности след училище. Например сесиите по актьорско майсторство бяха в понеделник от 15:15 до 17:00. След което учениците вечеряха в 18:00 ч. А от 19:00 до 21 ч. всеки от нас бе длъжен да е в стаята си и да подготви домашните си. В 22:00 ч. светлините се изключваха и всеки се отдаваше на спокоен нощен сън.
Кога и как реши да отидеш в по-голямо училище и къде избра да продължиш образованието си? Разкажи ни повече за твоето настоящо училище.
След няколко години в американското училище в Залцбург, реших, че е време да се преместя в по-голямо училище. Избрах британското интернационално училище St. Georges School Cologne в Кьолн, Германия. Адаптацията към британската образователна система се оказа предизвикателство, тъй като доста различна от американската. Въпреки големия брой ученици (около 700-800), получавам изключително голяма подкрепа и помощ от административния персонал и учителите винаги, когато имам нужда. Също така имам голям избор от предмети, и учителите успяват да ми изготвят балансирана учебна програма, взимайки предвид предпочитанията ми.
В кой клас си сега и какво ти предстои?
В момента тече втората година от IB програмата ми (или година 13-та, която се равнява на 12-ти клас в България). IB програмата е наситена с предизвикателства и много различни изисквания. Наближават IB изпитите, както и AI’s и моето Extended Essay, върху което работя. Съвсем скоро очаквам да изнеса и своята TOK презентация.
Какви са плановете ти за бъдещето? Каква е специалността, към която си се ориентирала?
Планирам да кандидатствам в различни европейски университети, както и в някои бизнес-училища. Бих искала да уча Бизнес и мениджмънт, с вплетена ‚нишка“ Туризъм, ако е възможно.
И накрая: през последните години си участвала в няколко летни лагера в чужбина. Изброй ни дестинациите и сподели впечатленията си.
Посещавала съм лятно училище в Малта, Залцбург, Лондон, Португалия, Лос Анджелис. А лятното училище в Лондон ми хареса толкова много, че се върнах отново там. Лятното училище е неповторимо преживяване! Там получаваш възможността да разговаряш на английски много повече, тъй като всеки участник идва от различно място и този език се явява като мост между нас. След само две седмици езиковата бариера е напълно стопена! В същото време получаваш уникалната възможност да се потопиш в една нова и различна за нас култура. Това е и възможност за създаване на нови приятелства, които продължавам да поддържам и не единствено онлайн! Единственото нещо свързано с летните училища, за което съжалявам е, че не се включих в повече от тях!

Благодарим ти и ти желаем успех!

Разбери повече за средното образование в чужбина

Заяви своята безплатна консултация

Добави нов коментар