Висше образование в Дания

Висше образование в Дания, кандидатстване, университети

Датската образователна система се отличава с новаторски стил на преподаване в университетите и професионалните академии. Обучението се провежда в групи, в неформална среда, което допълнително развива аналитичното мислене и уменията за работа в екип. Като студент в Дания, от вас ще се очаква непрекъснато да прилагате наученото, за да разрешавате конкретни проблеми от практиката. Повечето университети и професионални академии в Дания предлагат програми на английски език. За да кандидатстватев Дания ви е необходима диплома за средно или висше образование, както и сертификат за владеене на английски език (TOEFL, IELTS или Cambridge). Някои учебни институции са склонни да заменят изискването за езиков сертификат с проверка на комуникативните умения по английски език в лично интервю с кандидата, след полагане на писмен тест в
офиса на ЕДЛАНТА.

В Дания, в зависимост от учебната институция (университет или професионална академия), може да получите бакалавърска степен по два начина. Ако сте избрали професионална академия, необходимо е първо да запишете AP degree програма със срок на обучение 2 години. След втората година, при успешно завършване на AP програмата, можете да започнете т. нар. Top-up програма (която е с продължителност година и половина) или да приключите с обучението си и да
започнете работа. Завършвайки успешно Top-up програмата, получавате бакалавърска степен. Ако обаче сте избрали да кандидатствате в университет, продължителността на обучението за получаване на бакалавърска степен е минимум 3 години (без прекъсване) и още 2 години за магистратура.

Висшето образование в Дания се финансира от държавата и студентите от Европейския съюз не заплащат семестриални такси. Дания е една от държавите в Европа с най-висок жизнен стандарт, поради което цените са по-високи от тези в други страни от ЕС. Между 600 и 800 евро е средномесечната издръжка на студент в Дания. Още преди да заминете за Дания, трябва да се погрижите за намирането на квартира, като имате предивид, че се изисква плащане на депозит в размер на около 3 месечни наема. Освен това, трябва да посрещнете и останалите разходи, свързани с обучението (напр. учебни материали). Въпреки че няма ограничения за работа, докато учите, не е препоръчително да работите повече от 10 - 12 ч. седмично. Минималното заплащане е 110 крони (около €15) на час. Университетите и академиите не отпускат стипендии на граждани на Европейския съюз, тъй като за тях обучението е безплатно. Можете да кандидатствате за стипендия SU (отпуска се от държавата), ако докажете, че сте работили между 10 и 12 часа на седмица.

Срокът за кандидатстване в бакалавърски програми е 15 март. Някои академии и университети приемат документи и след този срок, но в този случай шансовете да бъдете приети в желаната от вас програма значително намаляват.

Кандидатствай в Дания с ЕДЛАНТА

ЕДЛАНТА е официален представител на редица датски университети и академии за България и при нас можеш да подадеш безплатно своите документи за кандидатстване.