Блог » Университет на фокус

Universität Klagenfurt | Университет на фокус

Universität Klagenfurt (Alpen-Adria-Universität Klagenfurt, AAU)

Университетът Клагенфурт се намира в едноименния град, административен център на австрийската провинция Каринтия. През 2020 г.университетът отпразнува своята 50-годишнина. В него се обучават над 12 000 студенти, 20% от които чуждестранни, от над 100 държави. Според THE World University Rankings 2021 той е сред 350-те най-добри университета в света и се нарежда на 5-то място в Австрия. THE Young University Rankings, класация, в която участват университети, създадени след 1970 г., го поставя на 52-ро място в световен мащаб.

Специалности
Университетът предлага 18 бакалавърски и 27 магистърски програми в следните сфери: културология, литература и езикознание, правни, социални, технически науки и икономика. Изборът е голям: от германистика и история до техническа математика и икономическа информатика. Сред бакалавърските програми има и една на английски език: Международен бизнес и икономика. 11 магистратури също са изцяло на английски език, сред които Информатика, Изкуствен интелект и киберсигурност, Международен мениджмънт и др. Студентите имат голям избор от свободноизбираеми предмети в различни области.
Освен по програмата Еразъм, университетът предлага възможности за студентска мобилност и в държави извън ЕС - Австралия, САЩ, Япония, Индия, Китай (Joint-Study-Programm). В рамките на бакалавърската или магистърската си програма имате възможност да получите стипендия за изследователска дейност в чужбина за период от 2 седмици до 3 месеца.

Кампус
Университетът е разположен в западната част на град Клагенфурт, в близост до езерото Вьортерзее. Университетският кампус позволява съчетаване на учебна дейност и свободно време. През 2007 г. там отваря врати най-модерният университетски спортен център в Австрия - USI. Кампусът разполага и със свои културен център – Unikum, в който често се провеждат изложби и културни събития. В близост се намира и голям технологичен парк, т.нар. Lakeside Science & Technology Park, в който се намират и повечето от сградите на техническия факултет.

Настаняване
Студентите имат възможност за настаняване в самостоятелна, двойна стая или апартамент. Наемът на единична стая е около 350 евро, а на двойната стая възлиза на около 250 евро на месец. Цената на апартаментите е по-висока и може да достигне 450 евро. Препоръчително е да започнете да търсите жилище по-рано, защото търсенето в летните месеци преди началото на новата учебна година е голямо.

Студентски живот
Клагенфурт е град с население ок. 100 000 души, разположен в Южна Австрия, близо до границата със Словения. През лятото студентите прекарват голяма част от свободното си време на езерото Вьортерзее, което се намира на 15 минути с колело от центъра на града. През летния сезон езерото е подходящо за плуване, а през зимата се превръща в ледена пързалка. Старият град привлича с красивите си сгради, кафенета и галерии. Любимо място за разходка на местните е дългата пешеходна улица, известна като Alte Platz, заобиколена от исторически сгради като старото кметство и др. А само за два часа и половина можете да отидете до Венеция!

Защо да избера Клагенфурт?
• Университетът предлага широк спектър от специалности в най-различни сфери, свободноизбираеми дисциплини и много програми за студентска мобилност.
• Имате възможност да следвате на английски език в Австрия в една от 11-те магистърски програми или в бакалавърската програма по Международен бизнес и икономика.
• Университетът е сред 350-те най-добри висши учебни заведения в света и на 5-то място в Австрия. Има отлична международна репутация.

Заяви консултация


Добави нов коментар