Висше образование във Великобритания

Висше образование във Великобритания, кандидатстване, университети, стипендии

Великобритания е страна с установени традиции във висшето образование. Наред със световноизвестните Оксфорд и Кеймбридж, там се намират редица престижни университети, които са водещи в изследователската дейност и подготовката на специалисти в различни професионални сфери. Всяка година над 150 хиляди чуждестранни студенти започват обучението си в британски университети и колежи, привлечени от високите академични стандарти и отличните условия за обучение и пълноценен студентски живот.

БАКАЛАВЪРСКИ ПРОГРАМИ
Кандидатстването в държавните британски университети става чрез централизираната онлайн система UCAS. По изключение някои университети предлагат и директен прием, особено за програмите с начало януари/февруари. В рамките на една учебна година можете да кандидатствате в не повече от 5 университета за една и съща или сходни специалности (за медицина, ветеринарна медицина и стоматология - в 4). При подходящ подбор на университети кандидатът обикновено получава не по-малко от 3 условни оферти. От тях той трябва да избере две оферти – едната, т.нар. firm choice (категоричен избор), е от университета, в който най-много желае да бъде приет, а другата, т.нар. insurance choice (резервен избор), е от университета, на чиито условия
би трябвало да може да отговори без проблем. Стандартната продължителност на бакалавърските програми в Англия и Уелс е 3 години, а в Шотландия - 4. По-продължително е обучението в т.нар. „сандвич“ програми, които включват задължителен стаж, както и за някои специалности, напр. медицина, архитектура, инженерни науки, право. В Англия се предлага и т. нар. “интегрирана магистратура“ за определени специалности в сферата на точните науки, информатиката, инженерните науки и др. Завършилите програмата получават степен “магистър“. Учебните такси за 4-годишния период на обучение обикновено се покриват от студентския заем.

МАГИСТЪРСКИ ПРОГРАМИ
Кандидатстването в магистърски програми става с подаване на документите директно към всеки отделен университет или чрез централизираната онлайн система UKPASS. Кандидатите трябва да отговорят на конкретни изисквания във връзка с тяхната квалификацията и професионалния им опит. Програмите са с продължителност от 9 до 18 месеца.

ТАКСИ ЗА ОБУЧЕНИЕ И ФИНАНСИРАНЕ
Годишните такси за обучение в бакалавърски програми в Англия и Уелс варират от £6000 до £9250 в зависимост от специалността и университета. Кандидатите от ЕС могат да ползват студентски заем, който покрива таксата на обучение за целия период на следване. Заемът се отпуска при преференциални условия и срокът за изплащане е 30 години, след което неизплатената сума се опрощава. Някои университети в Англия предлагат различни стипендии, като отстъпка от таксата за обучение или настаняване, или еднократна финансова помощ в брой.
Таксите за обучение в магистърски програми в Англия варират от £3500 до £18 000 в зависимост от университета и специалността. От септември 2016 г. кандидатите от ЕС могат да ползват студентски заем за финансиране на магистърската си
програма, независимо от формата на обучение – редовна или задочна. Максималната сума на кредита е £10 280 и се изплаща директно по сметка на кандидата в британска банка. За да ви отпуснат кредит, трябва да имате вече бакалавърска степен, да сте под 60 години, досега да не сте записвали магистратура, да сте гражданин на ЕС и да сте живели пред последните 3 години в страна от ЕС. Заемът се отпуска при преференциални условия и трябва да бъде изплатен в рамките на 30 години. Обучението в бакалавърски програми в Шотландия е субсидирано от държавата. За български граждани таксата се опрощава. Средно на месец за живот във Великобритания ще са ви необходими между £600 - £700, като в Лондон сумата може да надвиши £1000 - £1200. Наемът за стая в общежитие е между £75 и £130 на седмица в зависимост от вида и размера на стаята и обикновено включва разходите за ток, вода, отопление и интернет. Студентите от страни от ЕС имат право да работят почасово през учебната година и на пълен работен ден през ваканциите.

Кандидатствай във Великобритания с ЕДЛАНТА

Кандидатстването в бакалавърски програми в държавните университети във Великобритания става чрез централизираната онлайн система UCAS. ЕДЛАНТА е регистриран UCAS център за България и предлага следните консултантски услуги:

  • UCAS Smart - безплатен пакет консултантски услуги при кандидатстване в партниращи университети на ЕДЛАНТА
  • UCAS Premium - платен пакет консултантски услуги при кандидатстване във всички останали британски университети
ЕДЛАНТА е официален представител на топ английски университети за България и при нас можеш да подадеш безплатно своите документи за кандидатстване.