Висше образование във Великобритания

Висше образование във Великобритания, кандидатстване, университети, стипендии

Великобритания е страна с установени традиции във висшето образование. Наред със световноизвестните Оксфорд и Кеймбридж, там се намират редица престижни университети, които са водещи в изследователската дейност и подготовката на специалисти в различни професионални сфери. Всяка година над 150 хиляди чуждестранни студенти започват обучението си в британски университети и колежи, привлечени от високите академични стандарти и отличните условия за обучение и пълноценен студентски живот.

КАНДИДАТСТВАНЕ
Кандидатстването за бакалавърски програми в държавните британски университети става чрез централизираната онлайн система UCAS. В рамките на една учебна година може да се кандидатства в не повече от 5 университета за една и съща или сходни специалности. Изключение от това правило са специалностите: медицина, ветеринарна медицина и стоматология, при които може да се кандидатстват само в 4 университета. Изключение от това правило са специалностите: медицина, ветеринарна медицина и стоматология, при които може да се кандидатстват само в 4 университета. Необходимите документи за прием в бакалавърска програма са: мотивационно писмо, препоръка, академична справка с оценките от 9 до 11 клас (или диплома, ако е завършил), както и оценките, които кандидатът очаква да получи в 12 клас. Последният задължителен елемент при кандидатстването във Великобритания е езиковият сертификат за владеене на английски език.

При кандидатстване за магистърски програми документите се подават директно към всеки отделен университет или чрез централизираната онлайн система UCAS. Кандидатите трябва да отговорят на конкретни изисквания във връзка с тяхната квалификация и професионален опит. За прием в магистърска програма всеки кандидат трябва да представи мотивационно писмо, автобиография, 2 препоръки, диплома за висше образование с подробна справка на оценките и хорариума, както и езиков сертификат за владеене на английски език. Сроковете за кандидатстване варират според университета и специалността. Тук важи правилото колкото по-рано, толкова по-добре.

ТАКСИ ЗА ОБУЧЕНИЕ И ФИНАНСИРАНЕ
Като резултат от Брекзит, за академичната 2021/2022 година настъпиха съществени промени в размера на учебните такси и условията за студентското финансиране във Великобритания. Досега студентите от ЕС имаха възможността да се възползват от преференциални такси за обучение в университетите в Англия, Северна Ирландия и Уелс (същите както за местните студенти), а обучението в университетите в Шотландия за тях беше безплатно. Освен това европейските граждани имаха право на студентски заем за финансиране на образованието си. Заемът, покриваше изцяло таксите за бакалавърска програма, а студентите в магистърска програма можеха да ползват кредит oт £5500 до £17000 в зависимост от това в коя част на Великобритания се обучават. След като страната напусне Европейския съюз обаче, от 1 януари 2021 г. студентите от ЕС вече спадат към категория “чуждестранни студенти” (international students) и плащат по-високи академични такси, които се определят от самите университети. В зависимост от специалността и академичната степен, таксите могат да варират от около £11,000 до £40,000. Британските университети активно работят по стратегии за отпускане на стипендии, за да могат да подкрепят финансово своите бъдещи студенти от ЕС. За актуална информация относно учебни такси и стипендии за конкретни университети и специалности, попитайте консултантите на ЕДЛАНТА.

СРЕДСТВА ЗА ЖИВОТ
Средно на месец за живот във Великобритания ще са Ви необходими между £600 – £700, като в Лондон сумата може да надвиши £1000 – £1200. Наемът за стая в общежитие е между £80 и £180 на седмица в зависимост от града и условията за
настаняване, и включва разходите за ток, вода, отопление и интернет. Чуждестранните студенти в университетите във Великобритания имат право да работят почасово до 20 часа на седмица. Минималното заплащане е от £6 до £8.20 на час.

Кандидатствай във Великобритания с ЕДЛАНТА

Кандидатстването в бакалавърски програми в държавните университети във Великобритания става чрез централизираната онлайн система UCAS. ЕДЛАНТА е регистриран UCAS център за България и предлага следните консултантски услуги:

  • UCAS Smart - безплатен пакет консултантски услуги при кандидатстване в партниращи университети на ЕДЛАНТА
  • UCAS Premium - платен пакет консултантски услуги при кандидатстване във всички останали британски университети
ЕДЛАНТА е официален представител на топ английски университети за България и при нас можеш да подадеш безплатно своите документи за кандидатстване.