Висше образование в Италия

Италия привлича чуждестранните студенти със своя мек климат, артистичен дух и уникална кухня, а не на последно място и с качествено образование. Всяка година над 40 000 млади хора от цял свят избират да продължат своето образование в „страната на ботуша“. Сред предпочитаните програми са тези в сфери като архитектура, мода и дизайн, медицина, право, бизнес и икономика, медии и комуникация, които все по-често се предлагат както на италиански, така и на английски език.

ОБРАЗОВАТЕЛНА СИСТЕМА

Институциите за висше образование в Италия, се разделят на университети (частни и държавни) и колежи, базирани на американския модел на обучение. Всяко висше учебно заведение има специфични изисквания за прием и предлага различни квалификационни степени: бакалавър, магистър, доктор. Стандартната продължителност на бакалавърските програми е 3 или 4 години, като в някои случаи програмата включва стаж или академичен обмен. Съществуват и интегрирани програми (4 години), в които студентите завършват директно със степен „магистър“. Стандартните магистърски програми са 1- или 2-годишни, в зависимост от специалността.

КАНДИДАТСТВАНЕ

В Италия няма централизирана система за кандидатстване. Документите се изпращат директно към конкретното учебно заведение – онлайн или на хартиен носител. Приемът се извършва на база общ успех от дипломата (за средно или съответно висше образование), а за конкретни специалности (напр. архитектура, мода и дизайн и др.) се изисква портфолио и/или интервю. В някои случаи има и специализиран приемен изпит.
Задължителните документи за кандидатстване в програми на английски език са:
• Преведена и легализирана диплома (за средно или съответно висше образование)
• Сертификат за владеене на английски (IELTS, TOEFL, CAE, CPE)
Повечето държавни университети приемат документи до м.юли, а в частните университети обикновено се кандидатства най-късно до м.май или дори по-рано. Някои университети като Cattolica и Bocconi имат няколко класирания. Например за Bocconi най-ранното класиране е м.юли на предходната година.

ТАКСИ ЗА ОБУЧЕНИЕ

Таксите за обучение на студенти от ЕС в бакалавърски и магистърски програми в държавните университети в Италия са около 1500 евро на година, като зависи от специалността. В частните университети таксите са значително по-високи и варират в зависимост от университета и специалността. Много от частните университети предлагат стипендии, размерът на които зависи от общия доход на семейството на кандидата, както и от академичните му постижения.

ДОПЪЛНИТЕЛНО ФИНАНСИРАНЕ

По правило ирландските университети не отпускат стипендии за студенти от ЕС, тъй като таксата за обучение се опрощава. Има различни институции и фондации, които подпомагат студенти, а критериите за избор на стипендианти са различни според финансиращата институция.

СРЕДСТВА ЗА ЖИВОТ

За издръжката на студент в Италия са необходими между €700 и €1000 на месец, като конкретната сума зависи от населеното място и начина на живот. Най-скъпо е в столицата Рим, в Милано и в по-големите градове. Италианските университети по правило не разполагат със собствени общежития. Студентите разчитат на частни квартири в близост до университета. Месечният наем варира в зависимост от града и вида настаняване. Напр. наемът за самостоятелна стая в апартамент в Милано е между €500 и €800.
Ако желаете да кандидатствате в бакалавърска или магистърска програма на английски език в университет в Италия, консултантите на ЕДЛАНТА ще се радват да ви съдействат.