Висше образование в Холандия

Висше образование в Холандия, кандидатстване, университети

Висшето образование в Холандия привлича студенти от цял свят с модерния начин на преподаване в университетите и практическата насоченост на академичните програми. Повечето университети в страната получават финансиране от държавата, което позволява по-ниски такси за обучение. Разположена в близост до Белгия, Германия и Франция, Холандия предоставя отлични възможности за пътуване из Европа. Английският език е широкоразпространен и почти се е превърнал във втори официален език, след холандския. Характерно за холандците е, че са особено толерантни и отворени към различни култури и традиции. Това дава шанс на чужденците за свободна комуникация и по-добро опознаване на страната и холандския начин на живот.

Според образователната система в Холандия висшите учебни заведения са два вида: класически университети с теоретична/изследователска насоченост (research universities) и университети за приложни науки (universities of applied sciences) с подчертана насоченост към практиката. Класическите университети извършват научноизследователска работа, като обикновено всеки от тях има строга специализация например в сферата на инженерните науки и технологиите, в сферата на хуманитарните науки или биомедицинските науки. Университетите по приложни науки от своя страна подготвят студентите за конкретни професии, като бакалавърските програми включват задължителни стажове. Методиката на обучение се базира на т.нар. Problem Based Learning (PBL) и включва работа в екип по реални проекти.

Годишната такса за обучение във финансираните от държавата университети за учебната 2018/2019 г. е €2060. От €650 до €800 на месец са средствата, с които студентите трябва да
разполагат, за да покриват месечните си разходи за храна, настаняване, застраховка и др. Месечният наем варира между €350 и €500 в зависимост от града и типа настаняване. По-високи са наемите в Амстердам и по-големите градове. Там намирането на квартира може да бъде по-трудно и затова е добре да започнете търсенето на подходящо настаняване няколко месеца преди старта на учебната година. Университетите в Холандия не разполагат със собствени общежития, но във всеки град съществуват организации, които предлагат временно студентско настаняване или т.нар. short stay. От 1 януари 2014 г. бяха премахнати ограниченията за работа за българи. Не забравяйте обаче, че ако работите в Холандия, дори и като студенти, е задължително да сключите холандска здравна застраховка. Ако работите минимум 56 часа на месец, имате право да кандидатствате за студентски кредит, отпускан от холандското правителство. Повече информация за възможностите за студентско финансиране може да намерите на сайта на холандското министерство на образованието www.duo.nl

Няма единен срок за подаване на документи за кандидатстване в бакалавърски и магистърски програми в Холандия. Университетите имат различни крайни срокове за кандидатстване, като най-ранният е 15 януари, а най-късният - 31 юли в годината на кандидатстване.

Кандидатствай в Холандия с ЕДЛАНТА

ЕДЛАНТА е официален представител на редица холандски университети за България и при нас можеш да подадеш безплатно своите документи за кандидатстване.