Блог » Интервюта

Златина: Медицина в Кьолн

Здравей, представи се :)
Казвам се Златина Зафирова. Уча медицина в Кьолн (в Universität zu Köln) и в момента съм в първи семестър.

Как избра да учиш медицина в Universität zu Köln? Кое беше определящото в твоя избор?
Още от малка бях започнала да проявявам интерес към това как функционира човешкото тяло, какви болести съществуват и как те могат да бъдат излекувани. Това е и причината, поради която взех решението да кандидатствам медицина. Исках да продължа образованието си в Германия, тъй като съм завършила немска гимназия и исках да подобря още повече знанията си по немски език, както и да се запозная с нови хора и различни култури. За избора на конкретен университет получих помощ от г-жа Красимира Димитрова, старши консултант в бургаския офис на ЕДЛАНТА, защото в началото бях много объркана поради големия брой университети, предлагащи тази специалност. На по-късен етап се спрях на университета в Кьолн, не само заради изключително красивия град, но и защото исках да получа наистина добро образование и реших, че точно този университет може да ми го предостави.

Кое беше най-голямото предизвикателство по време на кандидатстването?
През 2020 година матурите се проведоха на по-късни дати заради корона вируса, което определено бе голямо предизвикателство за нас по време на кандидатстването, тъй като трябваше да изпратим навреме необходимите документи за университета. Въпреки това успяхме да преодолеем тези препятствия и да спазим срока.

Как се справи с адаптацията си в чужбина? Кое беше най-трудно в началото? Кои бяха основните предизвикателствата?
Предизвикателствата при адаптиране към новия учебен процес бяха свързани с онлайн обучението. В началото на семестъра ми беше трудно да се ориентирам в сайтовете и порталите на университета, но за това получихме допълнителна информация, която беше много полезна. Също така бе организирана поредица от онлайн консултации, където имахме възможността да зададем въпросите си. След това постепенно започнах да свиквам с тази форма на обучение.

Сподели нещо за университета и града, в който живееш и учиш?
Кьолн е четвъртият по големина град в Германия и е едно невероятно място, на което човек може да прекара студентските си години. Градът определено може да предложи големи възможности за реализация на младите хора във всички области. Общественият транспорт тук е изключително удобен и аз много се радвам, че имам възможността да пътувам безплатно само със студентската си карта не само в Кьолн, но и в цялата провинция. Университетът е един от най-големите в Германия и предлага огромно разнообразие от специалности.

Какви са разходите за живот?
Разходите ми за живот не са големи, защото живея в общежитие, което много харесвам. Хранителните продукти тук също не са скъпи в сравнение с други страни в Европа и изборът на супермаркети е голям. Единственият ми разход към университета е семестриалната такса, която не надвишава 300 евро и включва в себе си билета за пътуване в цялата провинция. Всичко останало като инструменти и престилки ни бе предоставено от самия университет.

Възползвала ли си се от възможността да работиш докато учиш? Ако да, сподели какво.
Все още не съм се възползвала от възможността да работя по време на следването си, защото съм в първи семестър и не разполагам с достатъчно време, за да започна работа. Специалността медицина обаче предлага много възможности за работа в тази сфера, които не само могат да донесат на студентите допълнителни доходи, но и опит.

Какви плюсове виждаш в обучението в чужбина? Академичният процес по-различен ли е? Какво мислиш за преподавателския екип?
Останах очарована от огромното желание, с което преподавателите в университета работят. По всичко личи, че те наистина искат да ни научат на много неща и винаги, когато някой от нас има нужда от помощ, я получава. Организацията на университета също е много добра въпреки трудностите с онлайн семестъра. Харесва ми и това, че още от самото начало се набляга на практиката и отношението между лекар и пациент, което ще ни бъде от голяма полза в бъдещото ни кариерно развитие.

Какво би посъветвала бъдещите кандидат-студенти, които обмислят възможността да учат в чужбина?
Бих ги посъветвала да бъдат смели във вземането на решението си и наистина да изберат областта, в която искат да се развиват.

Защо избра ЕДЛАНТА и с какво ти помогнахме?
Избрах да кандидатствам с ЕДЛАНТА, защото исках да съм сигурна, че всичко относно кандидатстването ще бъде наред. Както вече споменах, получих помощ при избора си на университет и още много други съвети. Останах изключително доволна от професионалното отношение на г-жа Димитрова и на целия екип и без колебание бих препоръчала ЕДЛАНТА на бъдещи кандидат-студенти в чужбина.

Искаш ли да споделиш още нещо с нас?
Невероятни сте! Продължавайте все така да радвате младите хора в страната ни и да им вдъхвате кураж да продължат напред.

Благодарим ти и ти пожелаваме много успехи!


Добави нов коментар