Блог » Интервюта

Анна: Право във Виена

Здравей! Представи се :)
Казвам се Анна Ангелова и уча право в Австрия, Виена. В момента съм в първи курс.

Как избра своя университет, държава и/или специалност? Кое беше определящото в твоя избор?
Винаги съм искала да уча в чужбина, никога не съм си се представяла като студентка в България. Завърших средното си образование в немска езикова гимназия с немска диплома. Чувствах се уверена с езика и знаех, че трябва да продължа образованието си в немскоговоряща страна. След един летен езиков лагер в Австрия се влюбих в страната, в атмосферата и културата й, както и във Виена. Изборът ми на специалност беше труден. До последно имах съмнения от всякакво естество относно правото, но в един момент реших да послушам първоначалния си инстинкт. Смятам, че това е най-важно. Избирането на специалност е изключително отговорно решение, обвързано с множество фактори и за жалост - с въпроси без отговор. Бих посъветвала всеки внимателно да анализира работния пазар, това, което се търси и ще бъде актуално не само днес, но и след 20 години, да е умен и предпазлив във вземането на решения, но най-вече да следва интуицията си и да не се страхува да не сбърка.

Кое беше най-голямото предизвикателство по време на кандидатстването?
Не мога да кажа, че кандидатстването конкретно в моя университет беше обвързано със сериозни предизвикателства. Всичко е доста улеснено за кандидат-студентите. За някои специалности, включително и за моята, е предвиден изпит за прием, който невинаги се състои, както и при мен той отпадна. Мисля, че това би било единственото по-сериозно предизвикателство за един кандидат-студент.

Как се справи с адаптацията си в чужбина? Кое беше най-трудно в началото? Какви бяха предизвикателствата при адаптиране в новия учебен процес?
Аз успях да се адаптирам сравнително бързо в Австрия. Може би за това спомогна фактът, че не съм сама, деля стая в общежитието с моя приятелка от гимназията, която също е първи курс студентка. Имах и други познати от България, включително две момичета, които също бяха записали право. Мисля, че да се запознаеш с нови хора и да се сприятелиш е много важно за цялостната ти адаптация в новата страна. Най-голямото предизвикателство за мен в началото, а и до ден днешен, е това, че ми е трудно да създам контакти с австрийските студенти. Повечето от тях не са особено дружелюбни към чужденците и особено към българите. Бяха ме предупредили за това и смятам, че е хубаво всеки да го има предвид. С желание и упоритост обаче всеки е способен да заяви своето място в чужбина, а и в самия университет.

Сподели нещо за университета и града, в който живееш и учиш?
Виена е изключително красив и забързан град, благоприятен за студенти. Това, което на мен ми допада, е, че не уча в малко студентско градче, а в голям град с пълни улици, забързани хора, много места, които да видиш, разнообразие от посоки, в които да поемеш. Според мен това е нужно на един млад човек, за да събуди сетивата му и да го мотивира към прогрес и развитие.Тук има много какво да се види и от какво един студент да почерпи вдъхновение. Университетът, в който аз уча - Universität Wien, има богата история и дългогодишни традиции. Предлагат се много и различни бакалавърски и магистърски програми и всеки може да намери нещо за себе си. Семестриалната такса възлиза на 20,20 евро, а приемът не е особено труден и това прави университета достъпен, а образованието е на изключително високо ниво.

Какви са разходите за живот?
Може би най-скъпото тук е настаняването в общежитията - цените варират между 350 и 450 евро месечно. Разбира се, има и по-евтини квартири. Много е трудно обаче да намериш нещо сравнително близо до университета, което да удовлетворява изискванията ти поне до някаква степен, и ... на по-ниска цена. По отношение на храната (стига човек да пазарува продукти и сам да си я приготвя) разходите не са високи - 20-30 евро на седмица. Относно градския транспорт също има изгодни варианти за студенти.

Възползвала ли си се от възможността да работиш докато учиш?
Все още не съм, но съм мислила върху това и може би от втората година нататък ще опитам да съчетавам университета с почасова работа.

Какви плюсове виждаш в обучението в чужбина?
Обучението в Западна Европа дава не само добра основа, подплатена със знания, но и изгражда културата на човека, неговия поглед и отношение към света. Едно учебно заведение в страна като Австрия, а и самото по-продължително пребиваване там, налага ценности и модели на поведение, има възпитателен характер и тази му роля не бива се подценява. Обучението в чужбина е много различно от това у нас. Студентите (поне в моята специалност) не преписват един от друг, създава се е една честна атмосфера, равни шансове за всеки. Помагаме си помежду си, но на изпит всеки е сам със знанията си. Тук добри оценки не се подаряват, напротив даже трудно се постигат. За сметка на това човек усвоява истински знания. Тук се залага доста и на практическите умения. Още в първия семестър студентите по право се конфронтират с казуси и реални ситуации. Преподавателският екип също е на високо ниво. Връзката между преподавател и студент не е толкова пряка, но това се дължи на големия брой студенти. Всички са изключително отдадени на работата си.

Какво би посъветвала бъдещите кандидат- студенти, които обмислят възможността да учат в чужбина?
Бих ги посъветвала да не се страхуват и в никакъв случай да не се отказват. Очакват ги много трудности и изпитания на характера както в университета, така и в живота в чужбина, но всичко това си струва. Образованието е на високо ниво и съм сигурна, че ще отвори много бъдещи възможности за всеки.

Защо избра ЕДЛАНТА и с какво ти помогнахме?
Спрях се на ЕДЛАНТА, защото знаех, че агенцията е най-добрият избор по отношение на кандидатстването в Австрия и Германия. Полезно е някой, специализирал се в тази област, да следи за срокове, за нужни документи, да води кореспонденцията с университета. Това са отговорни решения и е добре всеки да работи в екип със специалистите, заедно да следят за всичко, свързано с кандидатстването. Подобни ангажименти са нещо ново за всеки кандидат-студент и помощта е необходима, за да бъдат избегнати всякакви възможни грешки.

Благодарим ти, Анна! Желаем ти успех!

Искаш да учиш в Австрия?

Попълни контактната форма за безплатна консултация


Добави нов коментар