Блог » Интервюта

Борис: Право

Представи се: Как се казваш? Къде и какво учиш? В кой курс си?
Казвам се Борис Ангелов и съм студент по Право в 1-ви курс в University of Exeter в Англия, в Обединеното кралство. Реших да изучавам Право, тъй като то е много всеобхватно. Правото дава широко познание за взаимоотношението между законодателната, изпълнителната и съдебната власт, което се отразява на устоите на една национална правна система, която регулира широк кръг от частноправни и публичноправни правоотношения. От друга страна е много любопитно да се изучават системите на общностното право и международното право и тяхното взаимоотношение с националното право. Всяка сутрин се будя със съзнанието, че живея, за да разбера какво означава правова държава и да развия умения, с които да мога да помагам на гражданите. Извън университета се увличам по поезията. През 2021 г. издадох своята първа авторска стихосбирка „Любовен оксиморон“, след като спечелих поетичен конкурс. Любимият ми спорт е тенисът. Обичам да слушам умерен рок, джаз и модерен поп.

Как се насочи към този университет/държава?
Избрах Англия, тъй като тя е пример за държава, в която върховенството на правото се отстоява, а институциите функционират. Считам, че право има смисъл да се учи единствено в държава, в която правото активно регулира живота и оформя възгледите на обществото. Англия е сред страните с най-висококачествено образование в света, а възможностите за реализация в страната са безброй. Хиляди правни кантори оперират на нейна територия, а най-престижните от тях имат офиси в по-големите градове на страната. Освен това хората тук са много гъвкави във възприятието си по отношение на професионалната реализация. Фактът, че си завършил определена специалност, не означава, че задължително трябва да се реализираш в съответното направление. Тази широкоскроеност резонира с мен и ми помогна да разбера по-добре широтата от възможности по отношение на професионалното развитие в Англия. Избрах University of Exeter, тъй като университетът е част от Russell Group, която обединява най-престижните университети в Обединеното кралство, а юридическият факултет е сред най-силните в кралството. Университетът разполага с безброй възможности за образователно развитие, участие в извънкласни дейности, почасова работа, кандидатстване за стажове, включително за финансирани стажове от университета. Университетът разполага с голяма спортна база и широк зелен кампус, в който винаги можеш да намериш място за себе си.

Кое беше най-голямото предизвикателство за теб в процеса на кандидатстването?
Най-голямото предизвикателство за мен бяха написването на мотивационното писмо и полагането на кандидатстудентския изпит LNAT. Мотивационното писмо се различава от всеки друг вид писмен текст, който учениците са свикнали да пишат в училище. Всяка дума в мотивационното писмо трябва да бъде много добре премислена и да презентира кандидат-студента, неговите дейности и умения по най-убедителния начин. Аз изписах десетки варианти и чернови, преди да достигна до финалния вариант на мотивационното писмо. Освен това трябваше да положа изпита LNAT, тъй като три от университетите, в които кандидатсвах, изискваха това. Изпитът се състои от две части. Първата от тях тества умението ти да възприемаш, обработваш и анализираш критично текстова информация от 12 текста, към всеки от които има зададени три или четири въпроса. Кандидат-студентът разполага с 95 минути, за да се справи с общо 42-та въпроса. Във втората част трябва да си избереш една от дадените теми и да напишеш есе в рамките на 40 минути. Форматът на изпита бе много по-различен от изпитите, които съм полагал в рамките на българската образователна система. По тази причина изпитът за мен беше предизвикателство. Систематичната и добра подготовка чрез трениране на формáта обаче улеснява процеса, тъй като развива изискуемите умения.

Как се справи с адаптацията си в чужбина? Кое ти беше най-трудно в началото?
Адаптацията в чужбина не е лесна. В началото най-трудно ми беше да организирам пазаруването и готвенето. Мисля, че сега съм по-добър в това. Ключът е добрата организация. Помня как през седмицата преди началото на учебните занятия - Freshers' week, имаше толкова много събития, че предварително планирах дните напред по часове. Предимството на град Екзитър, в който аз съм студент, е, че градът е малък и е лесно да взимаш участие в различни събития и да организираш ежедневието си, без да губиш време в преминаване на дълги разстояния.

Какви плюсове виждаш в обучението в чужбина? Какво мислиш за преподавателския екип?
Предимството на обучението в чужбина е, че то непрестанно изисква от студентите както да изучат фактите, така и да ги анализират критично, включително в малки групи със състуденти, за да развиват умения за общуване и работа в екип. Писането на есета те учи да формулираш теза, която да подкрепяш с аргументи, докато критично анализираш различни гледни точки, за да стигнеш до свое информирано заключение. Предоставянето на правни съвети към проблемни въпроси-казуси те учи да откриваш правния проблем, да откриваш относимото право, да го анализираш и прилагаш към фактите, за да стигнеш до заключение, с което съветваш страните по проблемния въпрос. В обучението се залага на определени методи и схеми за оформяне на курсови работи и отговори на проблемни въпроси-казуси, следването на които подпомага постигането на успех. Преподавателите ни учат как да оформяме отговори на тези проблемни въпроси, а учебната литература разполага с подробни обяснения за боравенето с тези методи. Много харесвам това, че в английските учебници по право няма нито една излишна страница. Абсолютно всичко, което пише там, е необходимо и полезно. Чрез всичко това студентите трупат теоретични и практически умения, които ги правят конкурентноспособни на пазара на труда. Много е осезаема добрата връзка между образователния и професионалния сектор. Изключително често представители на правни кантори организират събития в Екзитър, на които можем да присъстваме, да общуваме с адвокатите, да създаваме контакти, да задаваме въпроси, да изразяваме интерес и да получаваме съвети относно бъдещи апликации за професионални възможности в тези кантори. Освен това се провежда и правен панаир, на който присъстват представители на огромен брой кантори. По време на кариерни панаири студентите имат възможност да се срещнат и с работодатели от бизнеса и индустрията, с представители на множество фирми. Кариерният център на университета е чудесен. Той подпомага студентите в процеса на създаване на CV, мотивационно писмо за работа, симулиране на интервю за работа и т.н. Преподавателският екип се състои от изключително знаещи професионалисти, които умеят да запалят искрата на интереса у студентите, мотивират ни, запознават ни с възможности, от които можем да се възползваме, и ни подкрепят. Те организират сесии и имат часове за консултации, в които студентът може да отиде, за да зададе въпроси по материала. Преподавателите бързо отговарят на въпроси и чрез електронната поща, и в образователната платформа; забелязват прогреса на всеки студент и се интересуват от това как се чувстват студентите. Бях много изненадан, когато един от преподавателите ми по Правни основи ми изпрати имейл през първия семестър, за да ме попита как съм, тъй като по време на минала лекция съм изглеждал уморен и притеснен. Подобна грижа и засвидетелстване на заинтересованост са много ценни.

Сподели нещо за университета и града, в който живееш и учиш. Харесва ли ти, с какво е известен?
Университетът се разполага в Streatham Campus и St Luke's Campus в Екзитър, както и в Penryn Campus в Корнуол. Аз съм студент в Streatham Campus, който се намира на 15 минути пеша от центъра на Екзитър. Кампусът е голям и зелен, с модерна и красива архитектура. В университета винаги има вълнуващи събития, организирани от стотиците студентски общества. Тук са завършили личности като музиканта Том Йорк и писателката Джоан Роулинг. Студентите на университета са изключително умни, задълбочени и аналитични. Те имат широки познания и разнообразни интереси. Интересуват се от това какво се случва в обществото, изразяват мнения и дебатират дори в разговорите помежду си. Студентите тук знаят и как да се забавляват. В град Екзитър има всичко - магазини, ресторанти, пъбове, дискотеки, шопинг център, кино, паркове, библиотеки, църкви, отлични транспортни връзки за автобуси и влакове. Университетските общества организират тематични събития и социални събирания, в които студенти със сходни интереси могат да общуват, обменят идеи и да прекарват времето си неусетно и приятно. Това е лесно, защото студентите са много общителни, приобщаващи, мили и наистина искат да се чувстваш добре. Приятелства се създават лесно, студентите тук много държат на приятелствата. Те активно се интересуват от теб и поддържат ежедневен контакт. Студентската атмосфера е неповторима. Затова и градът ми харесва. Той е спокоен, но никога не е скучен. Винаги обаче може да се хване влак и за 15 минути да стигнеш да красивия град Ексмут, да се разходиш по плажа и да се полюбуваш на гледката. Наред с престижния университет, в който имам щастието да се обучавам, Екзитър е известен и с едноименнната катедрала, с кея, както и с Мемориалния музей и художествена галерия Royal Albert.

Какви са разходите за живот (настаняване, храна и т.н.)?
Разходите за живот варират спрямо това в кой от трите кампуса си настанен, както и дали си настанен в кетъринг общежитие или в общежитие, в което сам организираш изхранването си. Например в общежитие от последния вид в Streatham Campus и St Luke's Campus разходите варират между £105.91 - £221.90 на седмица, а в кетъринг общежитие в тези два кампуса радходите варират между £217.00 - £290.15 на седмица. Съществува и гъвкава опция за студенти, които са настанени в общежитие, до което няма стол за хранене, да закупуват брой хранения и да се хранят в най-близкия стол. Разходите за храна варират в зависимост от количеството закупувана храна и дали студентът се храни едновременно на стол, но и пазарува отделно. Първокурсниците обикновено се настаняват в университетския кампус, а през следващите години от обучението студентите най-често наемат къща в града, в която живеят с приятели. Наемите в този случай варират между £110 - £200 на седмица. Освен къщите, съществуват и големи студентски постройки, предлагащи настаняване, което много прилича на университетското общежитие, а наемите там средно са в горната граница на наемите за къщите или малко по-високи.

Може ли да се намери почасова работа за студенти?
Разбира се, почасова работа за студенти лесно може да се намери. Университетът използва приложението Handshake, в което се публикуват множество обяви за работа. Освен възможностите за работа в града, на студентските си пощи студентите получаваме имейли с възможности за работа. Сайтът на университета разполага с информация за възможности за работа и платени стажове, а студентите могат и да изразят интерес като попълнят формуляри. Аз самият работих на Дни на отворени врати в университета два пъти и това беше страхотно преживяване. През този семестър планирам отново да работя на няколко дати като представител на специалността си по време на такива дни, в които хиляди ученици и родители идват в кампуса, за да разгледат и научат повече за университета, да придобият впечатления и да направят информиран избор дали биха искали да кандидатстват тук. Щастлив съм, че имам възможността да допринеса за тяхното преживяване и се надявам, че съм вдъхновил някой от бъдещите студенти да кандидатстват в University of Exeter. Аз съм и академичен представител за юридическия факултет. Дейността е неплатена, но е много полезна за трупане на опит в осъществяване на комуникация със студенти и академичен състав, тъй като ролята ми изисква да събирам мнения от студентите относно курса, да отбелязвам проблеми, които те споделят по отношение на обучението, и да адресирам проблеми, по които има консенсус, до академичния състав, за да работим заедно по тяхното разрешение. В работен план тук също се държи на предварителното въведение и обучение. Присъствайки на такива обучения, придобих допълнителни знания относно ефективното комуникиране. Университетът разполага с екип за международни студенти, който съветва международни студенти и студенти от Европейския съюз относно визовите правила и възможността за работа.

Какво правиш през свободното си време?
През свободното си време обичам да се срещам с приятели в студентския бар на университета – The Ram Bar. Той е любимото ми място за дълги и оживени разговори, добро настроение и хубава музика. Обичам и да ходя на йога. Това ми помага да отпусна и раздвижа тялото си, да успокоя съзнанието си и да се освободя от напрежението.

Какво друго интересно можеш да разкажеш?
Аз съм член на четири общества в Университета – Правното общество, Дебатьорското общество, Българското общество и Йога обществото. Участвал съм в презентации, организирани от известни адвокатски кантори, на които имах възможността да общувам с английски адвокати, да разбера повече за техния начин на работа и за уменията, които търсят у кандидатите за работа. Освен това едно от любимите ми занимания е да присъствам на шоудебатите, организирани от Дебатьорското общество всеки петък. Темите, по които се дебатира са изключително интересени и провокативни – например свързани с монархията, Брекзит, Чърчил и Тачър. В тези дебати вземат участие много известни личности, а след края на дебата те, заедно с публиката, се отправят към студентския бар. Имах късмета да разговарям с Лорд Филипс - бивш председател на Върховния съд на Обединеното кралство, с Лорд Алтринчам – член на Камарата на Лордовете и бивш глава на инвестиционното банкиране в Credit Suisse UK, с Лорд Хоган Хоу – бивш комисар на Metropolitan Police, с проф. Никола Падфийлд KC, професор по наказателно право в University of Cambridge, Майкъл Коул – бивш кралски кореспондент на BBC, а неотдавна имах възможността да слушам Лорд Питър Лили – бивш заместник-председател на консервативната партия, служил в кабинетите на Маргарет Тачър и Джон Мейджър. През първия семестър самият аз участвах на уъркшопи, които Дебатьорското общество организира за своите членове, за да ги учи как да дебатират. През октомври 2023 г. взех участие в състезание по дебати, което много подпомогна увереността ми в публичното изразяване на английски език. В университета често се организират състезания по дебати, mooting и преговори, които развиват уменията за създаване на теза и аргументация и публично говорене. В Екзитър има и българска общност и бях щастлив да присъствам на едно от социалните събирания, организирани от Българското общество. Участвал съм и в йога клас за мъже, организиран от Йога обществото, Сърф обществото и Гимнастическото обществото, чиято цел бе събирането на средства за Movember - благотворителност, която работи да подкрепя менталното и физическото здраве на мъжете, както и превенцията на самоубийства.

Какво би посъветвал бъдещите кандидат-студенти, които обмислят възможността да учат в чужбина?
Бих ги посъветвал да започнат отрано проучването на специалностите, които ги вълнуват, както и на университетите, в които искат да се обучават. Полезно е да се запознаят предварително с мястото на университета в университетските класации, както и с ресурсите, с които той разполага – кариерен център, спортна база, студентски общества. Препоръчително е да преценят дали биха се чувствали по-комфортно като студенти в голям или в малък студентски град. Съветвам ги да си припомнят своите постижения и извънкласни дейности, преди да започнат да подготвят апликацията си за кандидатстване. Написването на мотивационно писмо е трудоемко. Затова е добре да си дадат достатъчно време, за да обмислят прецизно съдържанието на написаното в него и да бъдат търпеливи. Важно е да тренират как да пишат есета и да анализират критично даден материал, тъй като образованието в чужбина изисква, но и допълнително развива тези умения.

Защо избра помощта на ЕДЛАНТА и с какво ти помогнахме?
Посещавал съм много образователни изложения заедно със семейството си, откакто бях ученик в 6-ти клас. На всяко от тях съм оставал особено впечатлен от това колко подготвени са образователните специалисти на ЕДЛАНТА. Богатият им опит и дългогодишната практика да подкрепят студенти в процеса на кандидатстване в най-добрите университети по света ме мотивираха да се обърна към техните услуги. Щастлив съм, че ЕДЛАНТА оправда очакванията ми. ЕДЛАНТА прие желанието ми да кандидатствам в Англия като своя собствена кауза от първия ден. Бих искал да изразя своята огромна благодарност към г-жа Ели Тончева, с която се съветвах относно образователния процес и живота в Обединеното кралство, избора си на университети и как ефективно да напиша и подготвя мотивационните си писма и апликацията, която г-жа Тончева изпрати през системата UCAS до университетите в кралството. Г-жа Тончева е и човекът, който щастливо потвърди изборът ми на University of Exeter, след като аз избрах да приема безусловната му оферта и да уча в него. Изключително съм благодарен и на г-жа Яна Натова, която ми съдейства с кандидатстването ми за университетско общежитие и студентска виза. Благодарение на нейната помощ аз успях да получа виза в рамките на 24 часа и да се настаня в красивата сграда East Park в университетския кампус.

Добави нов коментар