Блог » Интервюта

Илия: Компютърни науки и инженерство

Представи се: Как се казваш? Къде и какво учиш?
Казвам се Илия Томов и съм студент трети курс в Техническия университет в Делфт, Нидерландия (TU Delft) със специалност Компютърни науки и инженерство.

Как се насочи към този университет/държава?
Завърших Природоматематическата гимназия „Акад. Н. Обрешков“ в Бургас, където бях състезател по математика и физика. Афинитетът ми към точните науки, съчетан с натрупания с годините опит, ми помогнаха в решението да предприема ново предизвикателство – да навляза в ИТ сферата. Целта ми беше да получа образованието си във водещ европейски университет, където мога да се развивам сред амбициозни млади хора. Бях се насочил конкретно към Нидерландия, след като останах очарован при едно мое посещение в местен университет. Изборът ми не закъсня - спрях се на TU Delft като един от най-добрите технически университети в Европа и света.

Кое беше най-голямото предизвикателство за теб в процеса на кандидатстването?
Специалността, за която кандидатствах, е една от най-търсените в TU Delft, като всяка година има хиляди желаещи. Това налага нуждата от приемен изпит, където за едно място се борят около петима души. Приемният изпит обхваща материал, който не се изучава в училище и изисква продължителна предварителна самоподготовка. Най-голямото предизвикателство за мен се оказа намирането на свободно време за тази самоподготовка, но за щастие насреща бе Венета Карапеева от ЕДЛАНТА, която ми помагаше във всяка стъпка от процеса на кандидатстване, позволявайки ми да се концентрирам изцяло върху обучението си.

Как се справи с адаптацията си в чужбина? Кое ти беше най-трудно в началото?
Когато заминах за Делфт, начинът ми на живот рязко се промени. Бях далеч от семейството и приятелите си, живях в самостоятелна квартира и бях самотен. Сблъсках се с интензивно учене и нямах много свободно време. За щастие в университета има много българи, което направи адаптацията ми по-лесна. Намерих нови приятели, опознах нови култури и се чувствам добре в новата си среда.

Какви плюсове виждаш в обучението в чужбина? Какво мислиш за преподавателския екип?
TU Delft е най-добрият университет в Нидерландия, поради което привлича студенти от цял свят. Това позволява да общуваш с хора от различни народности и да опознаваш техните култури. Средата се състои от амбициозни студенти, което те мотивира да даваш всичко от себе си и да надграждаш всеки ден. Преподавателите са реномирани професори от цял свят, много от които се занимават със значима научна дейност. Отнасят се сериозно към учебния процес и се стараят да разпалват интерес у студентите.

Сподели нещо за университета и града, в който живееш и учиш. Харесва ли ти, с какво е известен?
Нидерландия инвестира огромни средства в образованието. Материалната база на университета е изключително добра – има огромна библиотека, оборудвани с компютри читални, просторни зали. Кампусът е с модерна архитектура и красиви зелени площи. Всичко това стимулира студентите да посещават учебните сгради и да прекарват време там не само за учене, а и за развлечение.
Делфт е един от най-старите и важни градове в Нидерландия. Той е дом на много известни личности, един от които е художникът Ян Вермеер. В него могат да се наблюдават множество символи на Средновековната архитектура – красиви катедрали, типични холандски къщи, вятърни мелници и др. Градът привлича много туристи от цял свят и е чудесно място за почивка.

Какви са разходите за живот (настаняване, храна и т.н.)?
Наемът и сметките ми възлизат на €650, а храната – около €300 месечно. Годишната учебна такса е около €2300 за студенти от ЕС.

Може ли да се намери почасова работа за студенти?
Да, имам много колеги, които работят почасово. Това е добра възможност за припечелване на средства, с които да покриваш разходите си.

Какво правиш през свободното си време?
Не мога да кажа, че разполагам с много свободно време, понеже инвестирам доста в учене. В моментите, когато искам да се разсея, се събирам с приятели или излизам на разходки.

Какво би посъветвал бъдещите кандидат-студенти, които обмислят възможността да учат в чужбина?
Лично за мен ученето в чужбина е едно предизвикателство, което би било доста полезно за всеки. Така виждаш един нов свят, нови хора, нова култура, нов начин на живот, обогатяваш се. Предизвикваш себе си да учиш на чужд език и да го използваш в активна среда, учиш се да бъдеш самостоятелен. Смятам, че всеки може да поеме по нещо хубаво от чужбина и един ден да го донесе със себе си и приложи в България.

Защо избра помощта на ЕДЛАНТА и с какво ти помогнахме?
Избрах ЕДЛАНТА, защото получих добро и коректно отношение още от първия момент. Останах с добро впечатление от бързата и добре свършена работа. Изключително съм благодарен на Венета Карапеева за отзивчивостта и професионализма. Бих препоръчал ЕДЛАНТА на всеки кандидат-студент, желаещ да учи в чужбина.

Добави нов коментар