Блог » Интервюта

Марина: Биомедицинско инженерство в Австрия

biomedical engineering student cover photo
Представи се: Как се казваш? Къде и какво учиш?
Казвам се Марина Йорданова и изучавам специалността Биомедицинско инженерство в Техническия университет в Грац, Австрия.

Как се насочи към този университет и държава?
В гимназията изучавах немски език, което доведе до моя избор да уча в немскоговоряща държава. Във връзка с обучението ми в училище посетих летен лагер в Австрия и по-конкретно в Грац. Именно от там истински се влюбих в града и реших, че някой ден ще уча в него. Впоследствие разгледах университетите и открих специалността, която истински ме заинтригува.

Кое беше най-голямото предизвикателство за теб в процеса на кандидатстването?
Кандидатстването в чужбина е доста по-различно от това в българските университети. Всеки университет може сам да определи своите изисквания относно нивото на езика и нужните документи, а в зависимост от специалността се определя и наличието на допълнителен изпит. Всичко това изисква едно много добро познаване на специфичните изисквания на университета, тъй като в противен случай може да се стигне до нежелани грешки.

Как се справи с адаптацията си в чужбина? Кое ти беше най-трудно в началото?
В началото преживях малък културен шок. Въпреки всички предупреждения на семейство и приятели аз не осъзнавах наистина до каква степен се различава Австрия от България. Затова първоначално изпитах някои трудности във връзка с езика, културата и нравите на тази толкова различна държава. Най-простият пример е, че хранителните магазини в Австрия не работят в неделя - факт, който аз понякога все още забравям.

Какви плюсове виждаш в обучението в чужбина? Какво мислиш за преподавателския екип?
Един от плюсовете е, че успях да създам познанства с хора от различни култури, да науча много нови неща и да разширя кръгозора си. Освен това се научих на самостоятелност и готовност да се справям сама с всички трудности.
Искрено харесвам преподавателския екип. Всички професори и асистенти наистина имат за цел да ни научат. Голям плюс за мен са и многото експерименти, които правим, например по физика.

Сподели нещо за университета и града, в който живееш и учиш. Харесва ли ти, с какво е известен?
Грац е известен като студентски град. Голяма част от живеещите в града са студенти и поради тази причина има не само голямо изобилие от специалности и университети, а и от различни мероприятия и забавления. Първото ми впечатление от града беше колко спокоен е всъщност. Той е доста по-малък от София и ги няма шумът и натоварването на големия град. Освен това хората са свикнали с чужденците и са изключително мили.

Какви са разходите за живот?
Разходите ми за живот са около € 700 - € 750 на месец, от които около € 300 за храна и забавления.

Може ли да се намери почасова работа за студенти?
Голяма част от моите състуденти дават почасови уроци онлайн на ученици или работят в големи магазини. В общежитието и в университета редовно има предложения за работа за студенти.

Какво правиш през свободното си време?
В общежитието има фитнес, така че често се възползвам от възможността да разпусна след дългия ден в университета. Освен това в града има приятни кафенета и ресторанти, където се срещам с приятели.

Какво би посъветвалa бъдещите кандидат-студенти, които обмислят възможността да учат в чужбина?
Бъдещите кандидат-студенти трябва да знаят, че обучението в чужбина не винаги е лесно (носталгията не е за пренебрегване), но въпреки това предоставя огромни възможности не само за образование, но и за създаване на приятелства и опознаване на един различен свят.

Защо избра помощта на ЕДЛАНТА и с какво ти помогнахме?
В 11 и 12 клас посетих много изложения за образование в чужбина, но ЕДЛАНТА ме впечaтли с добрите отзиви и ориентировъчната консултация, благодариние на която разбрах, че наистина мога да им се доверя. В процеса на кандидатстването имах някои проблеми с взимането на точния сертификат, който да отговаря на изискванията на университета, но с напътствията на ЕДЛАНТА всичко се нареди прекрасно. Изключително полезно ми беше и ориентирането относно първите ми стъпки в Австрия и това как например да се регистрирам в общината и да си открия банкова сметка. Благодарение на отзивчивостта и търпението на консултантите процесът по кандидатстването и започването на обучението истински се улеснява.

Добави нов коментар