Блог » Интервюта

Какво е да си първа година студент в Германия?

Казвам се Йоанна Георгиева, от Бургас съм. Студентка съм първа година, специалност BWL - бизнес-администрация, в Мюнстер, Германия .

Специалността обхваща всички аспекти на икономиката и бизнеса. Студентите се запознават с основни дисциплини като: финанси, инвестиции, управление на фирма, счетоводство, микроикономика/макроикономика, право и т.н. Повечето от предметите, които изброих, се появяват съвсем в началото – още в първи семестър.

WWU Muenster е втори/трети по ranking за тази специалност в Германия - след Манхайм и Кьолн. Методите на обучение са модерни, както навсякъде в Западна Европа. На лекциите много често се задават въпроси от типа "А как ще постъпиш, ако това е твоята фирма?"
Това, което е важно да се подчертае като цяло за Германия, е, че тук хората действително не си губят времето. Библиотеките са пълни от 8:00 до 20:00 ч., понякога човек не може да си намери място да седне. Немците учат по 8-10 часа всеки ден, за да се справят. А ние, за да сме на тяхното ниво, трябва да отделяме още 2-3 часа. Изпитите са тежки и нямат общо с българските методи на обучение. Тук преподавателите искат да разберат не само дали можеш да учиш наизуст, но и как можеш да мислиш, винаги има и някои съвсем нови въпроси (задачи). Успешно завършват обучението си само около 60% от студентите.

Мюнстер е доста приятен град - повечето хора тук са студенти. Има забележителности - красиво езеро, зоологическа и ботаническа градина точно зад университета и т.н. Организират се много културни събития. Животът в чужбина има своите минуси (като липса на приятелите и семейството от България), но определено променя хоризонтите ти и ти дава нова и различна представа за нещата. Учи те на самостоятелност. Трябва да кажа, че немците са хора, които са доста услужливи, на мен лично тук с обучението ми помагат често. Дори да има бариера между нас и тях, тя се сваля, ако си допаднете и още повече - усеща се само в личния живот. В университета и работната среда - не.

Има какво да се прави в Мюнстер, има възможности за развлечения, стига човек да се справя добре със своята организация. Темпото на живот тук е различно и трябва малко време, докато се свикне с него. Тази година дойдохме само от Бургас повече от 10 човека, тъй като ЕДЛАНТА ни препоръча именно този град. И определено ни харесва атмосферата тук.

За финал, бих посъветвала всеки бъдещ студент, който иска да учи тази или която и да е специалност в Германия, да прецени добре дали е готов за живот и учене в чужбина и да следва мечтите си. Тук определено даваш много от себе си, но и трупаш много ценен опит в различни области.

Кандидатствай в Германия с ЕДЛАНТА

Поискай консултация

Добави нов коментар