Блог » Полезнo

Основните „ЗА“ и „ПРОТИВ“ когато учиш в чужбина

https://pixabay.com/en/weigh-plus-minus-horizontal-2856321/

DOs and DONTs

Дали учиш в чужбина за лятото, един семестър или цяла година, времето просто лети. Няма нищо по-лошо да завършиш с мисълта, че е трябвало да постъпиш малко по-различно. За да ви помогнем да грабнете всяка предоставена възможност, ние ви представяме списък с най-важните „за“ и „против“ когато учиш в чужбина!

За: Пътувайте!

Едно от предимства на обучението в чужбина е възможността да посетите много места със сравнително малък бюджет. Непременно се възползвайте от шанса да се потопите в различни култури и да отметнете държавите от предварителния ви списък.

Против: Не пренебрегвайте своя домакин

Докато пътуването е огромна част от това да учиш в чужбина, задължително опитайте да прекарате време в своя град и да планирате обиколки из държавата, която ви е приютила. Няма нищо по-лошо от това да кажеш, че си живял някъде за 5 месеца, но не си успял да се потопиш в местната атмосфера.

За: Намерете приятели!

Да имаш страхотна група приятели, с които да пътуваш и споделяш преживяванията наистина може да направи обучението в чужбина изключително. Ако хората от програмата ви не са най-добрите ви приятели, направете усилие да ги опознаете по-добре или пък се сприятелете с някои от местните ви връстници.

Против: Не излизайте само с нашенци!

С напредването на семестъра е лесно да излизаш само с други българи или приятелите ви от курса. Не се страхувайте да завържете нови приятелства с местните или с други чужденци. Тези хора могат да се превърнат не само в приятели за цял живот, но и в причина да посетите техните държави. Освен това, те винаги ще знаят най-готините места и с удоволствие ще ви запознаят с културата си.

За: Научете език

В много държави е лесно да се оправиш само с английски. Дали ще посетите ново място само за уикенда или държава, в която не се говори английски, направете усилие да използвате тамошния език при всяка възможност, която ви се отдаде. Дори и да е само за да си поръчате в ресторанта или да поздравите съседите.

Против: Не говорете само на английски

Може да се чувствате неловко в началото, но не толкова колкото ако се върнете във Франция и не говорите грам френски. Хората ще оценят усилията ви, както и това, че уважавате културата и езика им.

За: Поддържайте контакт с приятелите вкъщи!

Скайп, Фейсбук, Инстаграм, Снапчат и всички други възможни социални пространства са страхотни за поддържане на контакт със семейство и приятели. Може да сте заети, но малките новини имат голямо значение.

Против: Не се предавайте на носталгията

Не винаги е лесно да си далеч от вкъщи и хората, които ви обичат най-много, и да изпитваш носталгия е съвсем нормална. Не позволявайте на това чувство да попречи на приключенията ви или да прекарвате часове на Скайп, вместо да откривате нови места.

За: Излизайте и се забавлявайте

Да посетиш местен бар или клуб може да е изключително забавно и е чудесен начин да се запознаеш с нови хора. Ако не сте фенове на алкохола, то със сигурност има и други опции като ресторанти с местна кухня или интересни заведения.

Против: Не се забавлявайте прекалено много

На пръв поглед звучи странно, но няма нищо по-лошо от това да се загубиш, със счупен телефон, или да се събудиш с такъв махмурлук, че да изпуснеш целия следващ ден. Не позволявайте на нощните приключения да се превърнат в дневни мъчения.

За: Излезте от зоната на комфорт

Обучението нв чужбина предоставя изключителната възможност да се потопиш в нова култура, да опиташ нови храни и обичаи. Не се притеснявайте да опитате нещо ново, дори ако не сте сигурни, че ще ви хареса.

Против: Не забравяйте корените си

Не се чувствайте гузно ако ви се прииска филия с лютеница или домашна баница. Празнувайте любимите си празници или сгответе любимите си гозби и ги споделете с приятели.

За: Запечатайте спомените

Снимки, пътен дневник или блог са все супер идеи, за да можете да споделите всичките си приключения с приятелите и семейството. Тези спомени могат да ви бъдат от полза при планиране на следващото приключение. Ще благодарите на себе си за това, повярвайте ни.

Против: Не изпускайте момента

Толкова често прекарваме прекалено много време да направим перфекната снимка за Инстаграм, че забравяме да се насладим на самия момент. Съхраняването на спомена е важно, но в крайна сметка самото изживяване е това, което остава в съзнанието.

Добави нов коментар