Блог » Полезнo

9 разхода, които не сте включили в бюджета си за следване в чужбина или как да се справим с неочакваните харчове

https://www.pexels.com/photo/money-pink-coins-pig-9660/
Готово! Успяхте да убедите родителите си да ви пуснат да учите в чужбина едно лято, семестър или година, и вече ви обхваща (съвсем основателно) предстартовата треска.
Докато мечтаете за скъпи вечери в ресторантите край Айфеловата кула и скокове с парашут над Куийнстаун, вероятно не се замисляте за редица фактори, които могат да стопят ограничените ви спестявания.
Няма страшно! Ние ще ви помогнем с нашия списък от подводни камъни, които да предвидите.
1. Сметки за интернет
Ако достъпът до интернет не е включен в наема или студентската ви такса, подгответе се да отделяте сериозна сума пари за връзка с мрежата. Безплатният интернет е рядкост, така че бъдете готови да оставяте по 1-2 евро всеки път, когато решите да опишете последните си приключения във Фейсбук.
В зависимост от това колко често предпочитате да цъкате в телефона или таблета си, вместо да опознавате новата обстановка, ще ви трябват поне 50-100 евро за такива разходи.

Съвет: възползвайте се от ресурсите в библиотеката и кампуса на университета – там интернетът обикновено е безплатен.
2. Чифт надеждни обувки
Една от покупките, за които си струва да се поохарчите, е чифт хубави обувки. Изберете ги удобни и стилни, не правете компромис с качеството за сметка на цената. Те трябва да ви предпазват от природните стихии (дъжд, сняг и т.н.) и да са здрави.
Никой не иска любимите му маратонки да се разпаднат от ходене по калдъръми, излети сред природата и нощни прибирания, когато изтървете последния автобус.

Съвет: Изберете си обувки, които стават както за дневно ходене, така и за вечерни излизания – две в едно.
3. Предплати и депозити за квартирата
Ако смятате да живеете в квартира под наем, докато сте в чужбина, имайте предвид, че правилата за отдаване се различават в зависимост от държавата. Може да ви поискат няколко месеца наем като предплата, или да ви задължат да оставите солиден депозит. В Китай например ви искат 5 месеца наем предварително. Звучи страшно, нали? Затова е най-добре да проучите условията, преди да заминете, и да подготвите съответната сума.

Съвет: Използвайте интернет или консултанта си, за да влезете във връзка с други чуждестранни студенти, които вече живеят на въпросното място. Съберете мнения и реакции от тях за най-изгодните квартали, отстъпки, намаления и др.
4. Бюджет „Кръчми“
В името на културния обмен, не забравяйте да предвидите и пари за харчене в новата ви квартална кръчма. Не ви препоръчваме да пиете всяка вечер до припадък, но е факт, че в някои случаи ще научите много повече за местната култура на халба бира. Бъдете морално и финансово подготвени да гледате по-важните мачове с приятели в кръчмата и понякога да се отзовавате на покана за дискотека.

Съвет: предвидете пари за такси.
5. Такси за банкомат и кредитни карти
Тези разходи няма да са в особена тежест за бюджета ви, но не си правете сметките до последната стотинка, за да не ви изненадат неприятно с някоя такса. Глобите за овърдрафт са солени!

Съвет: Запознайте се предварително с условията на банката ви, за да знаете как ще ви е най-изгодно да плащате.
6. Телефонни сметки
Среднощните разговори с бившето ви гадже в родния край ще ви струват много повече от личното ви достойнство. Минете на международен абонаментен план, или още по-добре: оставете телефона си вкъщи, за да се запознаете по-добре с новата културна среда. Представете си колко много ще научите, ако не сте забили непрекъснато нос в профила си в Инстаграм. И не забравяйте да прекратите договора си преди заминаване.

Съвет: Вземете си нискотарифна карта за международни разговори, за да можете да се чувате с вашите, докато сте в чужбина.
7. Резервен бюджет
Може да твърдите, че нещата ви просто изчезват, но все пак на всеки му се случва да се разсее. Заделете 50-100 евро, в случай че изчезне някоя вещ от първа необходимост, като например дъждобран, чадър или фотоапарат.

Съвет: на губете нищо и използвайте резервните пари за почерпка в края на престоя си.
8. Пране, пране и пак пране
Предвидете по 8-10 евро на пране, докато сте в чужбина.

Съвет: Вземете си достатъчно дрехи, за да не се налага да перете! (Това е в кръга на шегата.) Пестете от сушилня, ако има къде да простирате прането си, и купувайте перилните препарати партийно с приятели.
9. Пари за славното завръщане
У дома ще ви очаква серия празненства и купони, и най-накрая ще можете да направите това, за което мечтаете, откакто сте заминали. Бъдете подготвени: заделете една сума предварително, точно с тази цел. За да можете да отпразнувате завръщането си, а не да се ограничавате.

Съвет: Ако не друго, тези пари могат да се окажат полезни, още докато сте в чужбина.

Форма за контакт

Добави нов коментар