Блог » Полезнo

МИТ #6 - Инженерните специалности са най-предпочитани в университетите в Германия

Въпреки че последните години много български кандидат-студенти се насочват към специалности с труден прием и сложен процес на обучение - Авиационно инженерство, Строително инженерство, Автомобилостроене, в топ университети в Германия като Техническия университет Мюнхен, KIT Karlsruhe, Университет Щутгарт и др., огромен остава интересът и към Медицина и Право. За тези специалност имаме кандидати, които отиват да учат във водещи университети като ЛМУ Мюнхен, Хумболт Берлин и Университет Фрайбург.

Разбира се, между най-предпочитаните остава и специалността Бизнес Администрация (BWL) и всяка година кандидати на ЕДЛАНТА са приети в Университет Манхайм, който е на първо място в класациите на германските университети за тази специалност.
Други търсени специалности от наши кандидати са Публицистика и комуникации и Медии и комуникации в университети като Свободния Университет Берлин, Университет Дюселдорф и ЛМУ Мюнхен.

Не е за пренебрегване фактът, че все повече университети в Германия предлагат специалности, които могат да бъдат изучавани изцяло на английски език, без да е необходим сертификат за владеене на немски. Такива програми са главно с бизнес или инженерна насоченост и ЕДЛАНТА всяка година изпраща кандидати да учат в тях.
Сред българските кандидат-бакалаври и кандидат-магистри популярни специалности са също: Психология, Стоматология, Фармация, Архитектура, Компютърни науки, Молекулярна биология, Биотехнологии.

„Професии с бъдеще“ – така накратко могат да се обобщят специалностите в областта на биотехнологиите, биоинженерството, екологията и всички останали интердисциплинарни програми, които обхващат знания в областите на естествените науки и медицината. Един бърз поглед към нашето ежедневие ще е достатъчен, за да установим колко активно и постоянно ползваме постиженията и изследванията на този сектор. Не е изненада, че все повече кандидат-студенти проявяват интерес в тази посока и търсят най-добрите възможности да се подготвят като високо квалицирани професионалисти.

Едни от най-големите и световно известни фирми във фармацевтичната и химическата промишленост са германски – достатъчно е да споменем Hoechst, Bayer, BASF. По износ на химически изделия Германия е на първо място в света. Тук се произвеждат различни химически и фармацевтични продукти, изкуствени торове, нефтопродукти, парфюмерийни, козметични и др. изделия. Около 50 % от германските предприятия в биотехнологическата и химическата промишленост са концентрирани в 5 от общо 16-те провинции, а именно Хесен, Бавария, Баден-Вюртенберг, Нордрайн-Вестфален и Берлин. Това означава, че кандидат-студентите, които са се насочили към топ-университетите в този бранш, като например RWTHAachen, LMUMünchen, Goethe-Universität-FrankfurtamMain, TUMünchen, KITKarlsruhe, UniversitätMainz, TUDarmstadt, TU Berlin, Freie UniversitätBerlin, Humbolt-UniversitätBerlin, не само ще получат първокачествено образование, но и ще имат шанса да направят студентския си стаж, а защо не и първите си крачки в професията в световно известни фирми.

Искаш да учиш в Германия?

Поискай консултация, като попълниш формата:

Добави нов коментар