Блог » Полезнo

МИТ #4 - Висшето образование в Австрия е много скъпо

Красивата алпийска природа, вековните традиции и богатата култура, съчетани с високото ниво на образование, превръщат Австрия в силно желана дестинация за българските студенти. Но заради факта, че страната се слави със своя висок стандарт на живот, а Виена има репутацията на един от най-скъпите градове в Европа, сред много млади хора битува митът, че висшето образование там е недостъпно.

Истината е, че подобно на Германия, обучението в държавните университети в Австрия е безплатно за европейски граждани. Административната семестриална такса (ÖH-Beitrag) в класическите държавни университети, е 20,20 евро, т.е. тя е дори по-ниска от административните такси в универитетите в Германия. За периода на своето обучение всеки студент (гражданин на ЕС, ЕИК или Швейцария) заплаща тази символична сума два пъти в годината. По-високи такси могат да бъдат начислени само при просрочване на следването с повече от два семестъра над регламентираното от закона време.

Така студентите могат да учат в едни от най-престижните европейски университети, като Universität Wien или TU Wien, на символична цена. Без значение дали сте в някое по-малко студентско градче като Грац и Залцбург, или в столицата Виена, стойността на семестриалната административна такса е една и съща.

Изключение от правилото за безплатно обучение за гражданите на ЕС правят единствено медицинските факултети на държавните университети
, където се заплаща семестриална такса от 363,36 евро. Таксите в частните университети са доста по-високи и се определят индивидуално за конкретния университет и специалност.

В допълнение, студентите в австрийските университети могат да ползват различни социални придобивки и намаления за спорт, библиотеки, културни събития, банкова сметка без такса за обслужване и здравна застраховка на по-ниска цена. А студентската карта за градския транспорт във Виена струва 75 Евро на семестър (за студенти под 26 г.) и позволява неограничено пътуване с всички видове обществен транспорт в рамките на града.

Така, със своите ниски административни такси, Австрия се оказва достъпна дестинация за българските студенти, които имат възможност да получат образование на най-високо ниво и да живеят в сърцето на Европа, заплащайки символична цена за обучението си. Ако се възползвате и от правото да работите почасово, бихте могли да покриете основните си месечни разходи. А обяви за работа за студенти във Виена не липсват и намирането на нещо подходящо не е много трудно, особено, ако немският ви е на добро ниво.

Искаш да учиш в Австрия?

Ела на безплатна консултация

Добави нов коментар