Блог » Университет на фокус

Eberhard Karls Universität Tübingen | Университет на фокус

История на университета
Тюбингенският университет „Еберхард-Карл“, основан в далечната 1477 г., е един от най-старите университети в Европа. Намира се в провинция Баден-Вюртемберг, има установени традиции в образованието и се радва на отлична международна репутация, особено в сферата на медицината, правото и социалните науки. През 2012 г. получава статут на Exzellenzuniversität, а през 2020 г. броят на студентите достига 27 000.
През 2021 г. класацията Times Higher Education World University Ranking поставя университета на 78-мо място от най-добрите висши учебни заведения в света. За 2021 г. същата класация го поставя на 75-то място за специалност медицина и на 65-то за специалност психология.

Специалности
Университетът е известен с програмите си в сферата на медицината, правото, обществените науки, теологията и хуманитарните дисциплини. Много желани са специалностите хуманна медицина, молекулярна медицина, фармация, психология, биохимия, икономика и бизнес администрация. Предлагат се също бакалавърски програми по нанотехнологии, медицинска информатика, спортни науки. Сред магистърските програми изборът е голям - от икономика и финанси до археология и геоекология.

Кампуси
Тюбинген е един от петте класически университетски градчета в Германия заедно с Марбург, Гьотинген, Хайделберг и Фрайбург. Университетът разполага със седем факултета. Хуманитарните науки се изучават в старата част на града: Altstadt im Tal, като част от лекциите се провеждат в красиви стари сгради от времето на основаването на университета. Близо до стария град се намира Wilhelmstraße, където се помещава университетската администрация и библиотеката. Северно от историческия център на Тюбинген се намира и построения през 1970 г. кампус Morgenstelle, където се изучават природните науки. Между Mogenstelle и Wilhelmstraße са съсредоточени университетските клиники, заради което кварталът е известен като Klinikum.
Настаняване
Студентските общежития са разпръснати из целия град. Предлагат се както самостоятелни стаи, така и единични апартаменти или стаи във WG, където обща кухня и баня се споделят с още няколко студенти. Месечниат наем за единична стая е около 230-260 евро, а за самостоятелен апартамент - около 330-450 евро. Повечето общежития са обзаведени и разполагат с всичко необходимо.
Студентски живот
Tюбинген се намира на 30 км от Щутгарт и е вторият по големина град в провинция Баден-Вюртемберг. Голяма част от жителите му са студенти. Градът е устроен много добре и позволява лесно придвижване с велосипед, което ще направи престоя ви там много приятен. Студентите имат възможност да се занимават и със спорт - таксата за студентска карта е между 15 и 30 евро на семестър. Любимо място за срещи е старата ботаническа градина, както и т.нар. Neckarinsel – място за пикник и почивка.

Защо да изберете Тюбинген?
• Тюбинген е един от най-предпочитаните университетски градове в Германия, а университетът е сред най-старите в Европа и сред 11-те Exzellenzuniversitäten в Германия.

• Университетът заема водещи позиции в областите медицина, право, психология, хуманитарни и обществени науки.

• Предлага богат избор от специалности и възможности за обменни програми, стажове и участия в изследователски проекти.

Заяви консултация


Добави нов коментар