Блог » Рубрика "На Фокус"

FAU ERLANGEN-NÜRNBERG | Университет на фокус

История на университета
Създаден през 1743 г., Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU) днес е едно от най-големите изследователски висши учебни заведения в Германия. В него учат над 38 000 студенти, 5000 от които чуждестранни. Университетът заема челни позиции в редица класации: Times Higher Education World University Rankings го поставя сред най-добрите 200 университета в света за 2022 г., а класацията Reuters Innovationsranking го нарежда сред 50-те най-иновативни висши учебни заведения.
FAU се радва на финансова продкрепа както от страна на държавата, така и от частния индустриален сектор. В съответствие с мотото си "Напредък чрез сътрудничество", FAU поддържа партньорства с много академични институции, изследователски центрове и представители на бизнеса
Регионът Erlangen-Nürnberg, в който е разположен университетът, е един от най-силните икономически райони в страната. В него имат седалища и филиали фирми от ранга на Сименс, Ауди, Адидас, както и редица иновативни стартъп компании.

Специалности
В своите пет факултета университетът предлага 263 академични програми - от хуманитарни науки, право и икономика до медицина и инженерство. Сред бакалавърските програми, които можете да изучавате са психология, германистика, информатика, машиностроене, политически науки, социология, спортни науки, инженерна математика. Предлагат се и две бакалавърски програми, изцяло на английски език – международен бизнес и международни икономически науки. От магистратурите изцяло на английски език можете да изучавате програмите за изкуствен интелект, химия, молекулярни науки, молекулярна медицина, физика и др.

Кампус
Университетът разполага с два големи кампуса в градовете Нюрнберг и Ерланген. Пътуването с влак между двата града отнема около 20 минути. По-голямата част от специалностите се изучават в Ерланген, а 1/3 от програмите – в Нюрнберг. FAU разполага и с филиал в Пусан, Южна Корея.

Настаняване
За настаняването отговаря Studentenwerk Erlangen-Nürnberg, който разполага с общежития в различни части на града. Студентите могат да избират между самостоятелен апартамент и самостоятелна стая. Месечният наем за самостоятелна стая е около €350 евро, а за апартамент може да достигне €600. Регистрация за настаняване се прави според това, в кой град се изучва желаната специалност.

Студентски живот
Нюрнберг е известен с красивата си архитектура, със своя Музей на играчките и с един от най-старите коледни пазари в света. Достъпът до града е удобен, тъй като в него има летище. Ерланген е по-малкият от двата града, с население около 100 000 души, голяма част от които са студенти. Известен е като градът на Сименс заради факта, че е вторият град в Германия след Мюнхен по съсредоточаване на производствени предприятия на Сименс. Голяма част от студентите намират работа или стаж там.

Защо да избера FAU Erlangen-Nürnberg?
• Избор от над 260 специалности в различни сфери – от инженерни науки до медицина и психология.

• Много партньорства с частния сектор и възможности за стажове и участие в интердисциплинарни проекти по време на следването.

• Един от най-големите и реномирани германски университети.

Заяви консултация


Добави нов коментар