Блог » Интервюта

Антоанета: Биоинформатика в LMU Германия

Здравейте! Аз съм Антоанета Николова и съм студентка 1ви семестър специалност "Биоинформатика" в Мюнхен. Програмата се провежда съвместно от Техническия университет и Университет Лудвиг-Максимилиан.

Как се насочи към този университет/държава?
Завърших основното си образование в 73то ОУ „Владислав Граматик“, където се занимавах с изучаването основно на немски, но и на руски език. Профилите, които избрах след 10ти клас, бяха биология и химия. Винаги съм имала желанието да уча извън България, защото исках да се запозная с условията на обучение/работа/живот извън родината. Понеже в училище изучавах немски, реших да продължа образованието си на този език. За да съм сигурна в избора си на учебно заведение, разгледах внимателно изискванията за прием. Като разглеждах световните класации ми направи впечатление, че Техническият университет в Мюнхен и Мюнхенският университет Лудвиг-Максимилиан винаги заемат челните позиции, но с отличната ми диплома реших, че имам шанс да бъда приета там. Малко сложно ми беше да проследя класирането според предмет, понеже изучавах както математика и информатика, така и биология и химия и трябваше да ги комбинирам. Важно да отбележа, че в процеса на кандидатстването не бях сама - моят консултант Белослава Пламенова от ЕДЛАНТА винаги беше до мен и ми помагаше с всичко възможно.

Кое беше най-голямото предизвикателство за теб в процеса на кандидатстването?
Благодарение на ЕДЛАНТА, кандидатстването ми мина без особени затруднения, не мога да се сетя за някакви големи предизвикателства.

Как се справи с адаптацията си в чужбина? Кое ти беше най-трудно в началото?
В началото езикът за мен беше наистина огромно предизвикателство. Лесно се свиква с града, много добре е устроен и с помощта на Google Maps няма как да се загубиш, но понеже в моята специалност сме сравнително малко хора (общо 60 човека в бакалавърски и магистърски програми) и 90% са местни, имах затруднения с разбирането и с общуването, но това беше само в началото – първите 2 седмици. С времето се отпуснах и сега е много по-добре.

Какви плюсове виждаш в обучението в чужбина? Какво мислиш за преподавателския екип?
Изключително щастлива и благодарна съм, че имам възможността да следвам в чужбина. Фактът, че родителите са далеч и че абсолютно всичко зависи само и единствено от самия теб, помага изключително много за личностното развитие. Научаваш се, че трябва да си подредиш добре приоритетите и да си наистина самостоятелен. Мисля, че за два месеца много съм се променила. Засега преподавателският екип е страхотен. В началото имах някои съмнения, но те изчезнаха след 2-3 седмица. Лекциите се водят на Hochdeutsch, затова поне с разбирането нямах проблеми. На мен ми се налагаше да избера къде да уча математика и информатика – в Мюнхенския или в Техническия университет. В началото посетих няколко лекции в Мюнхенския и останах леко разочарована, затова избрах Техническия. Да, в него е по-натоварено и трудно, но връзката между студент и лектор е много по-добре изградена.

Сподели нещо за университета и града, в който живееш и учиш. Харесва ли ти, с какво е известен?
Мюнхен е най-голeмият град в Бавария, която в Германия се смята за отделна мини държава, понеже много се различава от останалите области. За щастие бях в града по време на Oktoberfest, което наистина е зрелищно събитие. За Техническия университет се чува, че следването е безумно трудно, с тежки изпити. След няколко месеца ще мога да кажа дали това наистина е така.

Какви са разходите за живот?
Наемите за квартирите се вдигат с всеки ден, сега са значително по-високи, отколкото когато аз кандидатствах. Изключително сложно се намират, но се случва.. на 50 пратени съобщения получих отговор на 2, а мои познати на 200 запитвания имат 1 отговор. Нужно е да човек да е упорит и търпелив. Цената на хранителните продукти не се различава особено, но предметите и някои електроуреди са много по-скъпи в сравнение с България. Но офертите на Черен петък наистина си заслужават 

Може ли да се намери почасова работа за студенти?
Не е проблем да се намери работа, но мисля, че е забранено през 1ви семестър да се работи (не съм сигурна, така съм чувала). Аз лично засега не съм се интересувала по този въпрос.

Какво правиш през свободното си време?
От началото на семестъра – 17.11 – почти не съм намирала свободно време, ако намеря, излизам с познати или просто си доспивам. Мюнхен е много разнообразен град, винаги има какво ново да се види/посети. Всяка събота и неделя, когато беше по-топло, имаше всякакви организирани събития в центъра на града - човек просто трябва да излезе навън и ще си намери занимавка.

Какво друго интересно можеш да разкажеш?
Градът е много по-различен от това, с което бях свикнала - всичко се случва много бързо, но лесно се свиква. Атмосферата е перфектна за учене – библиотеките са пълни винаги, а има и сгради за учене, където хората сядат в една от многото стаи и се занимават. В този град много неща са на доверие – в метрото можеш да влезеш свободно (личен избор), но ако те хванат, че нямаш валиден билет, плащаш солена глоба. Друг пример са вестниците по улиците. Оставени са в кутии, над които пише колко струва един вестник, но няма никакъв контрол – всеки може да си вземе, без да плати. Отново въпрос на личен избор!

Какво би посъветвала бъдещите кандидат-студенти, които обмислят възможността да учат в чужбина?
Бъз основа на моя личен опит бих посъветвала всеки, който има възможността да учи в чужбина, да го направи. Трудно е, но в крайна сметка си заслужава!

Защо избра помощта на ЕДЛАНТА и с какво ти помогнахме?
Когато бях на първата среща в ЕДЛАНТА, ми направи впечатление, че Белослава Пламенова беше много по-добре подготвена в сравнение с консултантите в другите агенции. Тя ми съдействате напълно по време на кандидатстването и винаги е отговаряла конкретно и в детайли на въпросите ми. Дори често предвиждаше от каква информация ще имам нужда, преди още да съм осъзнала, че ще ми трябва.

Заяви консултация



Добави нов коментар