Блог » Университет на фокус

Paris-Lodron-Universität Salzburg | Университет на фокус

Университет Залцбург

Университетът Париж-Лодрон в Залцбург (Paris-Lodron-Universität Salzburg), известен и като PLUS, носи името на своя основател принц-архиепископ Париж Лодрон. Основан в далечната 1622 г., университетът е затворен в периода 1810-1962 г., a когато отново отваря врати се утвърждава като един от водещите австрийски университети в наши дни. В четирите факултета (по католическо богословие, право, културни и обществени науки и естествени науки) учат над 18 000 студенти. А за студентите по програмата за академичен обмен Еразъм+ Залцбург е едно от най-предпочитаните места.

Специалности
Университетът предлага бакалавърски програми в най-различни сфери. Сред тях са: психология, политически науки, спортни науки и кинезиология, педагогика, право и икономика, история на изкуството, биология, математика и др. Изборът от магистърски програми също е голям. Предлагат се например музикология и танцово изкуство, психология, комуникационни науки, приложна геоинформатика и много други.

Кампус
Университетът няма един централизиран кампус, а се помещава е няколко сгради в историческия център на Залцбург. Там се намира и университетската библиотека. Много от университетските зали и аудитории са в стари ренесансови сгради, което допринася за отличната университетска атмосфера. Факултетът по културни и естествени науки се намира в новопостроения през 2011 г. Unipark Nonntal кампус, който умело съчетава традиции и модерност.

Настаняване
Наемите за общежитие в Залцбург са около 320 евро за двойна стая и 450 евро за самостоятелна стая. Ако искате да живеете в собствен апартамент, цената може да достигне до 600 евро. Общежитията са напълно обзаведени, разполагат с всичко необходимо и са разположени в близост до университета. Любителите на музиката могат да се настанят в т.нар. Mozart Studentenheim, който разполага с 6 музикални зали за репетиции.

Студентски живот
Залцбург е място с богата културна история. Градът на Моцарт няма да ви позволи да скучаете. Разположен в подножието на Алпите, между Бавария и Тирол, планинският курорт предлага редица възможности за прекарване на свободното време – от разходка в планината до посещения на историческите забележителности, сред които дворецът Мирабел или родната къща на Моцарт, която сега е музей. През ноември всяка година се провежда голям музикален фестивал.

Защо да изберете университета Залцбург?

• Един от водещите австрийски университети с много партньорски институции и възможности за обменни програми.

• Любим университет на студентите по обменни програми, сред които Еразъм+.

Заяви консултация


Добави нов коментар