Блог » Рубрика "На Фокус"

RWTH Aachen| Университет на фокус

Университет Аахен (Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen / RWTH Aachen)

История на университета
Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen е основан през 1870 г. Днес, 150 години по-късно, със своите над 47 000 студенти RWTH е най-големият технически университет в Германия и спада към най-добрите висши учебни заведения в света. През 2007 г. е избран за Exzellenzuniversität заради концепцията си за бъдещо развитие: RWTH 2020: Meeting Global Challenges. Заедно с още четири водещи технически университета в Европа е член на IDEA League.

Специалности
Университетът предлага на своите студенти избор от над 140 бакалавърски и магистърски програми. Водещите специалности са информатика, машиностроене, електротехника, медицина. За 2020 г. QS World University Rankings го поставя на първо място в Германия за специалностите машинно инженерство, инженерна химия и материалознание. В общата класация на университетите е поставен на 145-то място в света и на 8-мо в Германия. Много желани са също специалностите архитектура, бизнес администрация, медицина. Предлага се голям избор от магистратури на английски. Сред тях са например Construction and Robotics, Data Science, Automotive Engineering и др.
Една от главните цели на университета е да предлага на своите студенти интердисциплинарно обучение, което да ги подготви за предизвикателствата на бъдещия свят. Промените в климата, дигитализацията и автоматизацията в индустрията са само част от акцентите в научната му дейност. Като студенти в RWTH Aachen ще можете да бъдете част от иновативни проекти и изследвания и да натрупате ценен практически опит.

Кампус
Кампусът заема площ от 800 000 кв.м. и е разделен на три части: Campus Melaten, Campus West и Campus Mitte. Най-близо до центъра на Аахен се намира Campus Mitte, а най-отдалечен е Melaten. В рамките на това пространство са разположени както факултетите на университета, така и голям брой научни центрове, библиотеки и фирми, с които той работи. Изграждането на кампуса е част от стратегията за растеж и развитие. Целта е RWTH Aachen да се превърне в модерен научен, икономически и индустриален център. В кампуса е разположена и университетската болница.

Настаняване
Studentenwerk Aachen разполага с 24 сгради и 5 119 места за настаняване. Предлагат се различен тип общежития: от самостоятелна стая със споделени пространства (кухня и баня) до еднофамилни жилища за студенти с деца. Повечето сгради разполагат и със зали, където студентите могат да прекарват заедно свободното си време, да учат или да спортуват. По-голямата част от стаите са напълно или частично обзаведени и имат интернет.
Общежитията са в различни части на Аахен. Някой от тях са близо до университета, а други се намират по-близо до центъра на града. Месечният наем варират между 200 и 400 евро за самостоятелна стая или малък апартамент, а разходите за живот - между 600 и 700 евро.

Студентски живот
Аахен е университетски град. Около 15 % от жителите му учат в едно от 4-те висши учебни заведения в града. До университета можете да стигнете с автобус или с колело. Любимо място за срещи на студентите в близост до университета е известната улица Pontstraße, на която се намират много кафенета и клубове. До модерния технологичен кампус на RWTH Aachen е разположен старият град, който пази богатата история на Аахен - някога столица на Свещената римска империя на Карл Велики. В центъра се намират старото кметство, построено в готически стил, както и известната катедрала (Aachener Dom) - част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.
От 2009 г. студентите имат възможност да пътуват със семестриалния си билет из цялата провинция Северен Рейн-Вестфалия. Разположен близо до границата с Нидерландия и Белгия, Аахен ще ви даде възможност да посетите много известни европейски градове не само в Германия, а и извън нея.

Защо да изберете RWTH Aachen?
• Научно-изследователски университет с отлична международна репутация: като най-големия технически университет в Германия по брой студенти, RWTH Aachen подготвя висококвалифицирани кадри, голяма част от които впоследствие заемат водещи позиции в немски и международни фирми.

• Практически ориентирано и интердисциплинарно обучение: университетът има голям брой партньорски организации, сред които са както образователни институции, така и индустриални предприятия и фирми. Студентите имат възможност да работят там като стажанти и да натрупат ценен практически опит.

Запази си час за безплатна консултация


Добави нов коментар