Блог » Рубрика "На Фокус"

Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg | Университет на фокус

История на университета
Хайделбергският университет „Рупрехт-Карл“
е най-старият университет в Германия. Основан е в далечната 1386 г. от пфалцграф и курфюрст Рупрехт I с папска була. По това време университетът разполага с четири факултета: по теология, право, медицина и философия. През XIX в. е реорганизиран от великия херцог на Баден Карл Фридрих, който изгражда пети факултет по естествени и природни науки и оттогава университетът носи името „Рупрехт-Карл“.
Днес в него учат над 28 000 студенти, от които 18% чуждестранни, а броят на факултетите е 12. Сред преподавателите има 11 нобелови лауреати. Университетът е член на Лигата на европейските научноизследователски университети (LERU) и на Coimbra Group (CG) и е един от единайсетте немски Exzellenzuniversitäten. Класацията Times Higher Education World University Ranking 2020/2021 го поставя на трето място в Германия и на 42-ро място в света. Сред европейските университети „Рупрехт-Карл“ се нарежда на 12-то място.

Специалности
Университетът предлага повече от 150 специалности и различни комбинации на предметите, което дава възможност за съставяне на индивидуална и интердисциплинарна програма за обучение. Студентите имат възможност да изучават само една специалност или да комбинират две различни специалности. Така например можете да комбинирате политически науки с философия или физика с математика. Предлаганите магистратури са в най-различни сфери - от медицинска информатика до теология. Дванадесет от магистърските програми са на английски език. Сред тях са Biomedical Engineering, Economics, International Health и др. Университетът е много желан за право, психология и медицина, тъй като разполага с университетска клиника. Едно от водещите му изследователски направления също е свързано с медицината и молекулярните биотехнологии.

Настаняване
Studentenwerk Heidelberg
разполага с 4800 стаи в 65 общежития. В зависимост от типа стая и обзавеждането месечният наем варира между 150 и 400 евро. Повечето стаи са обзаведени и разполагат с всичко необходимо. Препоръчително е да направите регистрация за общежитие възможно най-рано, тъй като броят на студентите в града е много голям и времето, прекарано в листата на чакащите, може да продължи дълго. Ако живеете в частна квартира, разходите за месечен наем на едностаен апартамент биха били около 450-500 евро. По-изгодно е да наемете стая в т.нар. Wohngemeinschaft (WG) за около 250-300 евро и да ползвате обща кухня и баня с още няколко студенти.

Студентски живот
Разположен в провинция Баден-Вюртемберг, на брега на река Некар, Хайделберг е дом на почти 40 000 студенти. Градът е предпочитано място за следване, защото съчетава възможности за отлично образование в най-стария немски университет с приятна за живеене градска атмосфера. Балансът между традициите и модерното развитие привлича около 7000 нови студенти всяка учебна година, най-много от които избират да продължат образованието си именно в „Рупрехт-Карл“.

Kампус
Сградите на университета са пръснати из целия град – най-много от тях са в стария град и в кварталите Bergheim и Neuenheimer Feld. Факултетите по природните и спортните науки и по-голямата част от сградите на медицинския факултет се намират в Neuenheimer Feld. Факултетите по хуманитарни науки и право са в стария град (Altstadt), заедно с Ректората и административните сгради, а сградите на факултетите по социални науки и икономика от 2009 г. са в новия кампус Bergheim. По-отдалечени от централната част на града сa факултетите по физика и астрономия.

Защо да изберете Хайделбергския университет?
• „Рупрехт-Карл“ е най-старият университет в Германия с установени традиции във висшето образование и отлична международна репутация.
• Широк спектър от над 150 специалности в най-различни сфери: кандидат-студентите могат да следват както хуманитарни, природни, социални науки, така и икономически дисциплини, медицина, стоматология и право.
• Възможност за комбинация на специалности спрямо вашите индивидуални интереси и кариерни планове.

Заяви безплатна консултация


Добави нов коментар