Блог » Университет на фокус

Universität Hamburg | Университет на фокус

История на университета
Университетът Хамбург е едно от 10-те най-големи висши учебни заведения в Германия, а от 2019 г. има статут на Exzellenzuniversität.
Основан е през 1919 г., в резултат на обединението на три институции: Allgemeines Vorlesungswesen, Hamburgisches Kolonialinstitut и Akademisches Gymnasium. Главният кампус и до днес се намира в квартала Ротербаум. От основаването си до днес университетът се радва на отлична международна репутация. Престижни класации, сред които Times Higher Education Ranking, Shanghai Ranking и CWTS Leiden Ranking го поставят в топ 200 на университетите в света. През 2019 г. броят на записаните студенти е над 43 000.

Специалности
Universität Hamburg разполага с осем факултета и предлага над 170 различни специалности. Сред бакалавърските програми са: бизнес администрация, биология, етнология, информатика, нанотехнологии, психология, политически науки и др. Много желани са специалностите медицина, фармация и право. От магистърските програми някои могат да се изучават изцяло на английски език. Сред тях са: математика, молекулярна биология, политика, икономика и философия, инженерна математика и др.

Кампус
Сградите на университета са разположени из целия град. Централната университетска библиотека, аулата (Audimax) и университетският архив се намират в Moorweide. Много от сградите са близо до площад Мартин Лутер Кинг в същия квартал. Факултетът по физика и Обсерваторията са в Jungiusstraße, Bergedorf и Bahrenfeld, Факултетът по биология – в квартала Flottbeck, а този по компютърни науки от 1991 г. е преместен в Stellingen. Университетът има и собствена клиника.

Настаняване
Studentenwerk Hamburg разполага с 26 общежития и 4400 места за настаняване. Типовете настаняване са: самостоятелна стая във Wohngemeinschaft (WG), самостоятелен апартамент или апартамент за двама души, в който всеки има своя стая и споделя общи пространства с още един студент. Наемите започват от около €300 за самостоятелна стая и са по-високи, ако искате да разполагате със собствен апартамент.

Студентски живот
Хамбург е голям индустриален център и най-голямото пристанище в Германия. Освен това се слави като един от най-зелените градове. Въпреки индустриалния облик, градът има какво да предложи. Благодарение на добрия градоустройствен план навсякъде можете да се придвижвате спокойно с велосипед. Любимо място за посещение е т.нар. HafenCity, където се намират много от забележителностите на града, някои музеи, както и модерни офиси и жилищни сгради. Не пропускайте да се насладите и на тур с лодка по известните канали на Хамбург или да отидете на пикник на езерото Алстер – любимо място за срещи на местните студенти.

Защо да изберете университета Хамбург?
• Един от най-добрите немски университети, със статут на Exzellenzuniversität, заемащ водещи позиции в световни класации.

• Избор от 170 специалности в най-различни сфери: от право и психология до медицина и фармация.

• Хамбург е един от най-големите индустриални центове в Германия, където лесно можете да намерите стаж или работа.

Заяви консултация


Добави нов коментар