Блог » Университет на фокус

Universität Leipzig | Университет на фокус

История на университета
Университетът в Лайпциг е създаден през далечната 1409 г. и се нарежда в списъка на най-старите висши учебни заведения в света. Към настоящия момент в него се обучават повече от 28 000 студенти от цял свят. Централният кампус на университета се намира в град Лайпциг, провинция Саксония. Студентите имат възможност да избират измежду голям брой бакалавърски и магистърски програми в различни области на академичното знание: право, мениджмънт, икономика, инженерство, изкуства, история, теология, ориенталистика, педагогика, филология, философия, обществени науки, медицина, спортни науки и много други.
Сред най-известните възпитаници на Лайпцигския университет са Вагнер, Гьоте, Ницше, Тихо Брахе. С дейността на висшето учебно заведение са свързани и научните постижения на девет Нобелови лауреата.

Специалности
Сред бакалавърски програми на немски език, които бихте могли да изучавате са: германистика, политически науки, биохимия, география, комуникационни и медийни науки, дигитална хуманитаристика, социология, спортен мениджмънт, стопанска информатика, медицина, стоматология, право и много други. От магистърските програми следните специалности са изцяло на английски език: глобален бизнес, химия и биотехнологии, математическа физика, метеорология, икономика, китаистика.

Кампус
Университетът разполага със сгради на различни места в града. Ректоратът и административните сгради са в централната градска част. През 2005 г. са реконструирани и модернизирани. Към университетския кампус принадлежат още централната библиотека, университетската болница, университетският архив и няколко музея като например Музеят на музикалните инструменти. Университетската ботаническа градина, създадена през 16 век, е втората най-стара в Европа.

Настаняване
За настаняването на студентите отговаря Studentenwerk Leipzig, който разполага с общежития в различни части на града. Студентите могат да избират между самостоятелен апартамент и самостоятелна стая. Месечният наем за стая е около 200 евро, а за апартамент – до към 400 евро Регистрация за общежитие се прави след като получите писмо за прием в университета.

Студентски живот
Лайпциг е най-големият град във федерална провинция Саксония и се слави със своите традиции в културата и образованието. Освен че в него е създаден един от първите университети в средновековна Европа, градът е бил дом на редица известни композитори (като Бах, Менделсон и Шуман), а запазените исторически сгради в центъра на града ще ви впечатлят с красивите си фасади и историята, която пазят. Всяка година Лайпциг е домакин на международен Панаир на книгата, както и много културни прояви и събития.

Защо да избера университета в Лайпциг?
- Един от най-старите немски университети с утвърдени традиции в образованието и широк избор от специалности в най-различни сфери.

- Един от водещите университети в Германия и в световен мащаб. През 2022 г. класацията QS World University Rankings го поставя на 447-мо място в света.

- Лайпциг е един от най-предпочитаните градове за живеене от студентите: има богат културен живот, наемите са по-ниски в сравнение с много други университетски градове в Германия и се слави като „зелен“ град, което прави качеството на живот по-добро.

Заяви консултация


Добави нов коментар