Блог » Интервюта

Какво е да учиш ПРАВО в University of Southampton

#GOUK - LAW - @UniversityofSouthampton?

Дипломиралата се вече Любомира ни разказа за обучението си в University of Southampton. Ето какво ни каза тя:
Казвам се Любомира (21) и съм от Бургас. Това лято се дипломирах от University of Southampton със специалност право – LLB Law.

Винаги ми е било интересно да анализирам информация и да формулирам аргументи. Вълнуваха ме и въпроси като "Защо това е закона?", "Честен ли е?", "Как влияе на различни социални групи?" и т.н. Бях сигурна, че академичната част ще ми хареса много, но, честно казано, се притеснявах, че по-практическите задачи, които често изискват говорене пред хора, ще ме затруднят, понеже не бях особено уверена. Това беше още една причина, поради която реших да уча право- исках да стана по-уверена.

Уча LLB Law: това е програма, с която може по-късно да се квалифицираш и затова включва 7 задължителни предмета: конституционно право, криминално право, Европейско право, contract law, land law, equity & trusts и tort law. Тези предмети се взимат първите 2 години. През последната година трябваше да напиша дисертация и да си избера още 3 предмета. Написах дисертацията си на тема авторски права (интелектуална собственост) и избрах да уча корпоративно право, застрахователно право и интелектуална собственост.

Освен, че през първите две години се взимат 7 предмета задължителни за квалификация, има възможност да прекараш третата година или в чужбина или на стаж. През последната година обикновено трябва да напишеш дисертация и да вземеш още няколко модула, които сам си избираш от разнороден списък от предмети.

Обучението е под формата на лекции и тюториали (клипчета). Лекциите са като увод в определената тема, докато тюториалите са в по-малки групи и там темата се разяснява в повече детайл. За да се подготвиш за тюториалите, трябва да прочетеш части от различни книги, случаи, закони и т. н.
Обучението има и много практически аспекти: имах шанса да участвам в "дела" и състезание по дебати.

По време на обучението ми развих силен интерес в областта на търговското и корпоративно право. Също така, знаех че искам да работя в интернационална фирма. Фирмите в Лондон ме привлякоха, защото са водещи в специалностите, от които се интересувах, и имат офиси в редица страни (които можеш да посетиш като част от работата си). Като финансов център на Европа, Лондон е и изключително вълнуващо място да си корпоративен адвокат!

Започнах да кандидатствам за стажове в лондонски фирми миналото лято. Процесът по кандидатстване се състои от няколко стъпки: трябва да изпратиш апликация и CV (онлайн), да минеш психометрични тестове и да отидеш на интервю. Първоначално нямах успех, защото конкуренцията е голяма. Постарах се да постигна добри резултати в университета, информирах се за нещата, с които фирмите по търговско право се занимават, участвах в разнообразни инициативи и състезания и след около 1 година кандидатстване, успях да получа място на стаж в лондонска фирма. Опитът, който получавам тук е невероятен: усилията със сигурност си струваха!

Знам, че кандидатстудентите се притесняват, че учейки право в чужбина, няма да могат да приложат опита си в България, но това, разбира се, зависи от какво право се интересува студентът. Ако мислиш да се насочиш към корпоративно/търговско право, не мисля, че обучението е неприложимо в България. Английски фирми, които се занимават с този вид право, имат офиси в България, които практикуват английско право (например CMS). Търговията е глобална. Английското право е популярен избор на право, което да ръководи важни търговски договори, включително и в България. Това е защото английската съдебната система е с много добра репутация за обективност. От друга страна, ако се интересуваш повече от криминално право, например, може би ще трябва да държиш приравнителни изпити, с които да се квалифицираш да практикуваш Българско право.

Без да преувеличавам, да уча право в чужбина е може би най-доброто решение, което някога съм взимала. Програмата ми беше много интересна, запознах се с чудесни хора, лекторите ми бяха изявени академици и преподаваха с голямо желание и ентусиазъм. Изживяването ми помогна да се развия в професионален и личен план за кратък период от време. Без съмнение има и трудни моменти, но ако вложиш достатъчно труд и организираш времето си добре, нищо не е невъзможно. Да следваш право е и прагматичен избор, понеже дори след време да решиш, че всъщност не искаш да си адвокат, работодатели в различни области ценят кандидати с правни дипломи. От друга страна, ако решиш да останеш в правната професия, Англия е едно от най-вълнуващите места да го направиш

Кандидатствай БЕЗПЛАТНО с нас в партньорските ни университети!

Форма за контакт

Добави нов коментар