Блог » Рубрика "На Фокус"

Freie Universität Berlin | Университет на фокус

Малко история

Берлинският свободен университет е основан през 1948 г. след като Humboldt Universität zu Berlin остава в източната част на града. Водени от желанието да развиват своята научна и изследователска дейност далеч от съветското политическо влияние, студенти и изследователи от Хумболтовия университет основават Freie Universität Berlin, в чиято емблема още могат да бъдат прочетени думите: истина, справедливост, свобода (лат. Veritas, Lustitia, Libertas).
Днес, 70 години по-късно, университетът продължава да следва принципа си за свобода в академичната дейност и се нарежда на челните места в редица европейски и световни класации. Сред тях можем да споменем класацията на Times Higher Education (THE), според която за периода 2015-2016 FU Berlin е сред 5-те най-добри висши учебни заведения в Германия. В световен мащаб същата класация го поставя на 72-ро място, а в рамките на Стария континент – на 24-то.

Специалности

С широкия спектър от бакалавърски и магистърски програми, които предлага, Свободният университет Берлин е най-големия университет на територията на немската столица. Кандидат-студентите могат да избират между 150 специалности, сред които хуманитарни, природни и социални науки, икономически дисциплини, медицина и право. Заедно с Хумболтовия университет, FU Berlin ръководи известното висше училище за медицина Шарите (Charité).
Предлагат се и 24 магистърски програми на английски език в различни сфери.
Акцентът на университет е върху хуманитарните науки. В класацията на Times Higher Education (THE-Ranking) в сферата „Arts and Humanities” заема първо място в Германия, 7-мо в Европа и 18-то в света.

Кампусът

Намира се в Далем (Dahlem) – известен район в югозападната част на Берлин. Още от 20-те години на миналия век това място се превръща в средище на научна дейност. Първото нещо, което вероятно ще привлече вниманието ви, ако попаднете там, е Филологическата библиотека – архитектурният символ на университета. Построена във формата на човешки мозък от световноизвестния архитект Норман Фостър, библиотеката съхранява повече от 800 000 тома литература.
Сградите на FU Berlin са разположени на пешеходно разстояние една от друга, следвайки примера на американските колежи и кампуси, което за следвоенна Германия в края на 40-те години на миналия век е било новост.

Настаняване

Студентските общежития в Берлин не са съсредоточени на едно място, а се намират в различни части на града. Управляват се от Studentenwerk Berlin, а наемът варира в зависимост от условията, обзавеждането и броя на наемателите. Въпреки че е столица, Берлин не е най-скъпият град в Германия и разходите за живот са по-малки от тези в Мюнхен например. Средно около 300 евро биха били достатъчни, за да покриете месечните си разходи за наем и битови сметки.
Регистрация за общежитие няма как да се направи на много ранен етап, както е в много други градове в Германия, защото порталът за кандидатстване изисква да бъде прикачено писмо за прием. Колкото по-малко изисквания имате към типа стая, обзавеждането и локацията, толкова по-голям е шансът да получите предложение за стая преди заминаване.

Студентски живот

Макар че голямата част от времето ви като студенти ще премине в библиотеките и в университета, студентският живот в Германия не е само учене. Немската столица предлага много развлечения, които не бихме могли да обхванем в няколко изречения. Тъй като повечето от известните туристически дестинации вероятно са ви добре познати, тук ще насочим вниманието ви към няколко по-различни предложения.
Ако търсите по-нестандартни преживявания например, бихте могли да се впуснете в пътешествие из подземните тунели на града. През цялата година се предлагат турове в подземията на Берлин (Berliner Unterwelten) – цяла система от тайни тунели и бункери, скрити под улиците на съвременния град и пазещи тайни от бурната му история.
Интересни преживявания може да предложи и замъкът Шарлотенбург. Построенa от пруския крал Фридрих III през XVII век за съпругата му кралица София-Шарлота, резиденцията организира класически концерти, по време на които музикантите са облечени в исторически костюми, за да ви потопят напълно в атмосферата на бароков Берлин.
Това са само два примера за развлечения, които Берлин може да Ви предложи в свободните от лекции и учене дни. А като студенти имате право на намаление в редица институции, музеи, галерии. Възползвайте се от тях, за да усетите истинския дух на града!

Защо да изберете Freie Universität Berlin?

Университетът предлага най-широкия избор от специалности в Берлин. Сред 150 програми в различни направления със сигурност ще намерите точната специалност за себе си! Дори немският език да не е вашата сила – можете да избирате между 24 магистърски програми на английски език. Една от целите на университета е да предлага и разнообразие от т.нар. „малки предмети“ (kleine Fächer), каквито са например Arabistik и Judaistik.

Престижно учебно заведение и отлична международна репутация. По-горе споменахме, че FU Berlin е сред най-добрите университети в Германия и Европа. Тук може само да добавим, че от 2019 до 2026 г. има право да носи титлата Exzellenzuniversität.

Интернационална насоченост: университетът партнира с над 300 други висши учебни заведения по програмата Еразъм, с 45 научни институции, сред които известния институт Макс Планк, участва в международни проекти и около 20% от студентите, които учат в него, са чужденци. Брюксел, Москва, Пекин, Ню Делхи са само част от местата, с които FU Berlin поддържа научни контакти.

Запази час за безплатна консултация


Добави нов коментар