Блог » Интервюта

Какво е да учиш социология в UWE Bristol?

www.uwe.ac.uk/

#GOUK - Sociology @UWEBristol

Казвам се Димана Минчева и съм първа година студент по Социология в University West of England в прекрасния град Бристол.

Причината, поради която избрах тази специалност е, че отваря много врати и възможности и допълнително се обръща внимание на световни проблеми, което за мен лично беше голям фактор. Ще завършиш с много възможности и знанията ти ще могат да бъдат приложени в много сфери. Тази година за първи път, отдела по Социология въведоха тестове на всеки четири седмици и поради тази причина ни премахнаха сесията през януари, което спомага за по добро разпределение на материала и неговото усвояване. С тази промяна също добавиха възможността да се срещаме с професорите на всеки три седмици и да даваме feedback за новите промени тази година, което много помага. Дава също възможност да се запознаем с хора от втори или трети курс и да чуем техните мнения и съвети. Голяма част от професори са много готини и приятелски настроени, което те кара да ходиш на лекциите им с удоволствие. Личи си, че наистина се интересуват от това, което преподават и дори са много активни в социални дейности извън университета.
Стандартното обучението е три годишно, но има възможност във втората или третата година да посетиш университет в други държави (Холандия, САЩ и т.н.), за една година, но трябва много да се постараеш. Същото важи и ако имаш желание да бъдеш на стаж някъде из света.

Друго, което ми е направило много хубаво впечатление е, че още първата седмица имахме семинари как да пишем правилно на академично ниво и през годината ще имаме такива workshop-ове с различни писатели.

За щастие, ЕДЛАНТА ми беше препоръчана от най-добрата ми приятелка, която също учи в Англия, вече втора година. Екипът на ЕДЛАНТА е пълен с хора, които обръщат много внимание на твоите желания и също така са много търпеливи с бавните хора (визирам себе си тук..), за което съм много благодарна. Мисля, че от преживяването с тях, останах с приятели и хубави спомени и винаги съм препоръчвала ЕДЛАНТА и ще продължавам да ги препоръчвам с удоволствие.
За да говоря за университета, трябва първо да спомена какъв е градът и хората в него. Бристол поддържа репутация на един от най-добрите градове в Обединеното Кралство за живеене и аз мога да се съглася напълно с това. Градът е чист и приветлив, няма да видим боклук  или самотни животни по улиците. Хората са уникални, от всякакви народности и всички краища на света и винаги са готови да ви помогнат, ако имате нужда. В това число, всички от университета също са настроени да ви помогнат, ако се налага и са много добронамерени.
Наскоро ремонтираха библиотеката и сега е голям хъб за всички студенти. Университетът им няколко кампуса, като най-големият от тях е Frenchay и има още четири; City Campus (намира се в центъра и е специализиран за хора, които учат всичко свързано с креативните специалности и изкуството), Glenside Campus (специалности за здравето и приложните науки, като на няколко крачки от него се намира и болница), Gloucester Campus (отделът по nursing), Hartpury Campus (това е мястото за всички, които имат интерес към изучаването на животни, спорта и коне (има клуб по езда, който силно препоръчвам!)).
Към момента, тъй като съм била само три месеца в университета, с нищо сериозно не съм се захващала. В бъдеще, бих искала да карам стаж по време на ученето, а не да взима една година отделно специално за това, понеже смятам, че така ще е по-добре за мен. Стипендия нямам, не бях сред най-добрите ученици в гимназията. Но, за тези, които са с отличен успех – има стипендии и ако желаете, може да се борите за тях! Към момента не съм работила и почасово, но университетът, или по-точно, Student Union, предлагат много възможности за работа на кампуса, в удобни часове и на добри пари.
Кампусът Frenchay се намира на 6 км от центъра на града, но наблизо се намират много хранителни магазини и домашни потреби. Едно от интересните неща е, когато видиш студенти, които просто са си взели количката от Asda (популярен хранителен магазин) и си я водят до общежитието и след три месеца, спокойно мога да кажа, че направо си имаме редици от тези колички из Wallscourt, Student Village, Carroll Court и всички общежития, които са на кампуса на Frenchay.
В UWE има много неща да се видят, много интересни личности и партита, за тези, които се интересуват. Изживяването си заслужава!
И това са различните и интересни хора с които се запознах тази година и този интересен кадър е от първата ни коледна вечеря, English style. Страшно много се радвам, че ги познавам тези хора, защото те са уникални и направиха всичко много по-хубаво за мен.

Кандидатствай БЕЗПЛАТНО с нас в UWE Bristol!

Форма за контакт

Добави нов коментар