Блог » Университет на фокус

HUMBOLDT | Университет на фокус

Кратка история

Със своята 200-годишна история Хумболтовият университет (Humboldt-Universität zu Berlin) е най-старото висше учебно заведение в Берлин. С основаването си през 1810 г. поставя началото на нова ера в академичното образование и в науката и благодарение на реформаторския идеал за висше образование на Вилхелм фон Хумболт се превръща в модел за редица модерни западноевропейски университети. В основата на концепцията на известния немски философ и дипломат стои тясната връзка между преподаването и изследователската дейност, свободата в науката и обективността в анализа. Алберт Айнщайн, Макс Планк, Роберт Кох, Теодор Момзен са само малка част от известните личности, преподавали в университета, а сред възпитаниците му са редица нобелови лауреати, световноизвестни учени, политици и философи.
От 2012 г. Хумболтовият университет е част от Exzellenzuniversitäten в Германия. С концепцията си за бъдещо развитие: „Bildung durch Wissenschaft: Persönlichkeit – Offenheit – Orientierung“ и със стремежът да излезе извън традиционната университетска рамка, той заема водещо място сред немските висши учебни заведения. Резултатите, които преподавателите и учените постигат в изследването на актуални, обществено значими теми и въпроси се оценяват високо от световната академична общност.
Университетът се радва на отлична репутация в академичните среди в Европа и света. През 2020 г. Times Higher Education (THE) World University Rankings го поставя на 5-то място в Германия по критериите „научни изследвания“ и „преподаване“ и на 80-то място в света (сред 1500 висши учебни заведения от цял свят). За същата година QS World University Rankings му отрежда 4-то място в Германия.

Специалности

В 9 факултета и над 180 специалности се обучават повече от 36 000 студенти, от които около 6000 са чуждестранни. Университетът предлага бакалавърски и магистърски програми в различни сфери като акцентът безспорно е върху хуманитарните дисциплини и обучението в областта на филологическите и философските науки, лингвистиката, социалните науки и здравеопазването. Предлагат се и други перспективни специалности като икономика, бизнес администрация и право, математика и компютърни науки.

Настаняване

За настаняването на студентите в Германия отговарят не самите университети, а отделна институция, наречена Studentenwerk. Общежитията в Берлин са пръснати из целия град, на комуникативни места в близост до удобен градски транспорт. Повечето стаи са обзаведени с всичко най-необходимо, а наемите варират между 180 и 430 евро на месец в зависимост от условията. Освен наема, в тази сума са включени и сметките за електричество и вода. За регистрация за общежитие в Берлин е необходимо писмо за прием от университета и платена административна такса. За самостоятелни стаи или апартамент периодът, прекаран в листата на чакащите, може да продължи по-дълго време.

Студентски живот

Главната сграда на университета, впечатляваща с архитектурния си стил, се намира на известната улица Unter den Linden (Под липите), където са разположени също Градската опера, Историческият музей и куп други интересни места. В един от кампусите, т.нар. Campus Mitte, разположен в историческия център на града - между Бранденбургската врата и Берлинската катедрала, се изучават хуманитарните, социалните, икономическите науки и теология. Campus Nord е разположен близо до гара Friedrichstraße и до известната болница Шаритѐ. Ако сте избрали да следвате природни науки или математика, ще прекарвате по-голямата част от времето си в модерните сгради и технологични центрове на Campus Adlershof в югоизточната част на Берлин. Сред институтите, които се помещават там, са тези по химия, информатика, физика и психология.
Независимо дали сте любители на изкуството, или пък обичате спорта и приключенията, Берлин има какво да предложи. Немската столица е център на културния живот, привлича хора на изкуството от цял свят, слави се като един от „най-зелените“ градове в Европа и като отлично място за забавления, особено за млади хора. Разположен в сърцето на Европа, градът има богата история, за която напомнят многото забележителности. Сред тези, които вероятно веднага изникват в съзнанието ви, са запазените участъци от Берлинската стена, внушителната берлинска катедрала, Бранденбургската врата – все места, които никой турист не пропуска да посети. В слънчевите дни бихте могли да се разходите в някой от красивите паркове или да се възползвате от възможностите за спорт, които университетът предлага, а в дъждовно време, което вероятно ще бъде ваш основен спътник по време на следването, можете да разгледате Островът на музеите.

Защо да избереш Humboldt-Universität zu Berlin?

Предлага много широк спектър от бакалавърски и магистърски програми, както и свобода при съставянето на учебния план и избора на специализации.

От своето основаване до днес университетът следва принципа на свобода в научните изследвания и съчетаване на преподавателската и изследователската дейност, подкрепя младите таланти и стимулира дисциплинарния подход в обучението.

Университетът е в тясно сътрудничество с редица други образователни институции и професионални организации в Германия и извън нея, което дава възможност за практики и стажове на различни места, както и за участие в обменни програми. Студентите участват и в много проекти, организации и спортни клубове.

Ела на безплатна консултация


Добави нов коментар