Блог » Университет на фокус

Philipps-Universität Marburg | Университет на фокус

Кратка история
Основан в далечната 1527 г. от ландграф Филип I като протестантско висше училище, Марбургският университет е най-старото висше учебно заведение в германската провинция Хесен. Две години след основаването му Филип I създава фондация за стипендии „Hessische Stipendiatenanstalt“ с цел подпомагане на талантливи студенти в неравностойно положение. Тя функционира и днес като студентско общежитие.
Още през XVI и XVII век богословският и философският факултет на унивеситета привличат много студенти от близки и по-далечни места. Днес, няколко столетия по-късно, университетът продължава да бъде известен с академичната си традиция в областта на природните и хуманитарните науки. Редица Нобелови лауреати, сред които Борис Пастернак, Карл Циглер, Ото Хан и др., са получили своето образование в Alma Mater Philippina.

Специалности
Университетът предлага на своите студенти избор от общо 140 бакалавърски и магистърски програми в сферите: право и икономика, естествени науки и математика, философия и история, културология и лингвистика, здравни науки и спорт, обществени науки и педагогика. Голям брой кандидат-студенти всяка година се насочва към специалностите медицина, стоматология, фармация, молекулярна и клетъчна биология, и психология. Интерес има и към хуманитарни специалности като история, история на изкуството, философия, политически науки, социология. Бакалавърските програми са на немски език, но сред магистратурите има и такива, които можете да изучавате на английски: напр. Изследвания на мира и конфликтите, Икономика на Средния Изток, Функционални материали и др.

Кампус
Университетът има два големи кампуса, в които се намират административните сгради и факултетите: Campus Lahnberge and Campus Firmanei. Lahnberge е разположен на около 3 км източно от центъра на града и в него се намират сградите на факултета по природни науки, както и университетската клиника University Clinic of Gießen and Marburg (UKGM) и голяма част от медицинския факултет. Campus Firmanei се намира близо до църквата „Св. Елизабет“ и претърпява реорганизация в последните години. Днес в него се помещават университетската библиотека и основните институти, свързани с хуманитарните науки.

Настаняване
За настаняването на студентите отговаря Studentenwerk Marburg, който разполага с 1658 места в студентските общежития. Предлагат се както самостоятелни апартаменти, така и самостоятелни стаи в т.нар. WG (Wohngemeinschaft). Повечето общежития са обзаведени с всичко необходимо. Месечният наем варира от 270 до 350 евро в зависимост от избрания тип настаняване.

Студентски живот
Освен образование на високо ниво университетът се стреми да осигурява на своите студенти и разнообразни възможности за прекарване на свободното време. Спортният център например предлага над 100 различни видове спорт, сред които баскетбол, футбол, ръгби, лакрос, спортно катерене, езда, йога и др. Всяка година през летния семестър се провежда спортен полуден, т.нар. „SportDies“, в който из целия град се организират спортни събития за студенти.
Освен спорт има над 50 студентски клубове и инициативи като клуб по дебати, студентска телевизия, а за любителите на музиката – симфоничен оркестър и хор. Езиковият център предлага възможност на всички, независимо от специалността си, да учат чужди езици. А в началото на учебната година за новодошлите студенти се провежда „Ersti-Party“.

Защо да изберете Марбургския университет?

• Избор от 140 специалности в различни сфери – независимо дали искате да се занимавате с изследване на актуални обществени и политически процеси и явления, или искате да сте част от модерни проучвания в областта на химията и биологията, Uni Marburg има какво да ви предложи!

• Марбург е студентски град и една трета от жителите му са студенти. Това ще ви даде възможност лесно да се потопите в учебната атмосфера и да намерите нови приятели.

Заяви консултация


Добави нов коментар