Блог » Интервюта

Влади - University of Twente

ВЛАДИСЛАВ АВРАМОВ – студент от България
Учи в бакалавърската програма Technical Computer Science в University of Twente

„Знание чрез упорит труд!“

Здравейте! Kазвам се Владислав Аврамов и уча в бакалавърската програма по Технически компютърни науки в University of Twente. Аз съм на 19 години. Възможността да имаш нов предмет всяка седмица и да научиш толкова много нови неща е нещо вълнуващо и изкушаващо! Все повече се убеждавам, че всеки ден, прекаран тук, всъщност е смислен и значим. Всичко по предметите в програмата е точно както си го представях – практично и полезно.

ЗАЩО ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА? Реших да дойда в Нидерландия в търсене на истинско знание, което за моята сфера е на много високо ниво тук. Освен това поговорката „Хубаво е пиленцата да напуснат гнездото, за да се научат да летят“ също обяснява избора ми. Отивам на друго, ново място в търсене на нещо, за което не знам нищо. По този начин човек може сам да се научи как да „оцелява” в напълно нова среда и държава. Както всички знаем, стресиращо е да отидеш на ново място и да живееш сред нови хора. Но в края на краищата това не е лош стрес, след като свикнеш да общуваш на английски. Освен това хората, свързани с обучението ти, винаги са приятелски настроени и отворени за въпроси относно всичко в ежедневния живот в новата среда.

ЗАЩО НИДЕРЛАНДИЯ? Какво повече мога да искам от страна, в която всички говорят английски, образованието е добро и достъпно, природата е красива и мога да живея с толкова много други българи? Е, ако трябва да бъда честен, има едно нещо - климатът. Можеше да е малко по-добър, но се свиква. Тук имаш възможност да караш колело и това ми харесва. Можеш ли да си представиш магистрала за велосипеди? Не можех, ти също, вероятно. Но тук е възможно, дори има пътища към близките градовете.

ЗАЩО TWENTE? Първото нещо, което човек трябва да си помисли, е: „Ще мога ли да използвам знанията, ако седна на бюрото и работя върху конкретна задача?“. Именно тук е ролята на техническите университети като UTwente. Тук всичко научено се проверява в пратиката. Абсолютно всеки ден имаме практически занимания. Освен това обучението се провежда в съвсем нови сгради, всичко е високотехнологично, като че ли учиш на място от бъдещето. Сякаш си попаднал в някакава утопия за студенти по технически компютърни науки. И още нещо - асистентите също са студенти! Страшно готино е, че можеш да си говориш с някой, който разбира твоите проблеми и може да помогне! Добави към това и възможността да работиш с толкова много нови и различни хора от цял свят. Научаваш се не само да работиш с тях, но също така и да се уважавате и да си помагате взаимно, а това е много съществено за съвременния живот. Комбинацията от всички тези неща определят същността на University of Twente!

Не пропускай възможността да се включиш в уебинара на 04.11.2021

Повече информация в тази статия

Добави нов коментар