Блог » Рубрика "На Фокус"

Technische Universität München | Университет на фокус

Технически университет в Мюнхен/ Technische Universität München (TUM)

История на университета
Техническият университет в Мюнхен
е едно от водещите висши учебни заведения в Европа и заема челни места в редица международни класации. През 2021 г. класацията QS World University Rankings го постави за седми път на 1во място сред университетите в Германия и сред 50-те най-добри университети в света. Класацията на Times Higher Education го поставя на 1во място в света в категорията „Индустрия, иновации и инфраструктура“. От своето основаване през 1868 г. до днес TUM поддържа отлична международна репутация. Сред неговите възпитаници и изследователи има 17 носители на Нобелова награда в категориите физика, химия и медицина. Броят на студентите е над 45 000, като 35% от тях са чуждестранни.

Специалности
Университетът предлага 170 специалности, които се изучават в 15 факултета. Водещи са бакалавърските и магистърските програми в областта на технологиите, инженерните и природните науки. Сред специалностите, които можете да изучавате, са: машиностроене, математика, физика, информатика, архитектура, автомобилостроене и много други. Предлаганите магистратури са 104 на брой, като сред тях са: политика и технологии, хранителни и биотехнологии, мениджмънт и иновации, транспортни системи. Седем от бакалавърските и 66 от магистърските програми могат да се изучават на английски език, част от тях - в азиатския кампус на университета в Сингапур.

Кампус
Главният кампус е разположен в Maxvorstadt – един от централните квартали на Мюнхен. Там са факултетите по архитектура, геодезия, електроинженерство. Факултетът по спорт и здравни науки е разположен в Олимпийския парк, където през 1972 се провеждат двадесетите летни олимпийски игри. Най-големият кампус е този в Гархинг, на около 10 км северно от Мюнхен. Там се изучават специалности като физика, химия, машиностроене, информатика и математика. Останалите сгради на университета се намират във Фрайзинг, Отобрун, Щраублинг и Хайлброн. През 2002 г. отвори врати и кампусът в Сингапур - Немският институт за науки и технологии (German Institute of Science and Technology (GIST) – TUM Asia), в който студентите могат да изучават 7 бакалавърски и магистърски програми (напр. инженерна химия и индустриална химия)

Настаняване
За настаняването на студентите отговаря Studentenwerk München, който разполага с общежития в различни части на града. Студентите могат да избират между самостоятелен апартамент и самостоятелна стая. Наемът за самостоятелна стая е около 300 евро на месец, а за апартамент - около 550-600 евро. Заради големия брой студенти, които учат в университетите в Мюнхен, чакането за общежитие продължава дълго – между 1 и 4 семестъра.

Студентски живот
Мюнхен е столицата на провинция Бавария и един от най-големите градове в Германия. Там се намират централите на редица международни фирми и институции, много от които са в тясно сътрудничество с университета и предлагат стажове и участия в различни проекти. Градът предлага и много възможности за приятно прекарване на свободното време. Любимо място на студентите е Английската градина в центъра на града. През лятото можете да отидете на плаж на брега на река Изар, която минава през градината, или да се разходите с колело до някое от езерата в околностите на Мюнхен.

Защо да избера Техническия университет в Мюнхен?
• TUM е един от водещите технически университети в света и заема челни места в редица международни класации и ранглисти. Университетът се гордее със своите установени академични традиции, модерна база и иновативни методи на обучение, и подготвя висококвалифицирани специалисти в областта на инженерните науки и технологиите.
• TUM предлага богат избор от 170 специалности, възможности за стажове и практики в партньорски университети и изследователски центрове в цял свят.
• TUM поддържа тясно сътрудничество с индустриални предприятия и международни фирми с офиси и представителства в Мюнхен, като по този начин осигурява стажове за своите студентите и реализира практическа насоченост на обучението.

Заяви консултация


Добави нов коментар