Блог » Интервюта

Йоанна: Психология в Тюбинген

Представи се :)
Казвам се Йоанна Стоянова и към момента съм първи курс в Тюбингенския университет в Германия със специалност психология.

Как избра своя университет, държава и/или специалност? Кое беше определящото в твоя избор?
Най-важните критерии за мен бяха доколко развита е научната дейност в моята специалност и дали подготовката е добра, както и дали градът предлага възможностите и атмосферата, която търся.
Относно избора ми на специалност – не беше никак лесен, но може най-полезно беше да се замисля в коя област бих допринесла най-много и съответно доколко тя кореспондира с качествата, които притежавам.

Кое беше най-голямото предизвикателство по време на кандидатстването?
Може би кратките срокове за подаване на документите към повечето немски университети.

Как се справи с адаптацията си в чужбина? Кое беше най-трудно в началото?
Най-голяма трудност срещнах при организационните процедури, свързани с настаняването - кандидатстване за общежитие, адресна регистрация и отваряне на банкова сметка. Въпреки това се адаптирах доста лесно, благодарение на приятната среда в общежитията и готовността на месните студенти да помагат на новодошлите. След като преодолях първоначалните си страхове, отне ми около две седмици да посвикна и всичко доста ми допадна.

Сподели нещо за университета и града, в който живееш и учиш :)
За жалост не можах да се докосна до университета, тъй като започнахме обучението си изцяло онлайн, но пък за сметка на това опознах града много добре. Тюбинген е изключително красив град, с много богата история и би допаднал на всеки, който предпочита тихо и уредено местенце. След лекции човек винаги може да се наслади на красивия център и на безбройните книжарнички и чайни около реката. В града се говори както немски, така и английски, тъй като има предимно студенти.

Какви са разходите за живот?
Месечният ми наем е 260 евро, като заплатих и 400 евро депозит. Обикновено ходя на пазар един път седмично и за 30-35 евро си купувам всички необходими продукти. Така месечно за храна харча в рамките на 100-120 евро. Цените на домакинските съдове и прибори не са много високи, но е хубаво повечето неща да се вземат от България.

Възползвала ли си се от възможността да работиш докато учиш? Ако да, сподели какво.
Все още не съм си търсила работа, може би през втората година.

Какви плюсове виждаш в обучението в чужбина?
Обучението е доста по-практично насочено и прилагането на наученото в действие е винаги приоритет. Преподавателите са изключително приятни и толерантни хора, отзивчиви са и предлагат извънкласни дейности за помощ по съответния предмет. Преди идването ми в Германия се притеснявах дали ще бъда приета добре, тъй като съм чужденка, а съм чувала, че немците са доста студени, но всъщност се оказаха готови да помагат и да подкрепят студентите си.

Какви проекти, обменни програми и кратки стажове предлага университетът? Възползвала ли си се от такива?
Университетът предлага доста възможности за обмен по програма Еразъм+ с университети в други държави като например Италия, Франция, Финландия, а дори и България. Все още не съм се възползвала от това, но в следващите години със сигурност ще го направя.

Какво би посъветвала бъдещите кандидат-студенти, които обмислят възможността да учат в чужбина?

Бих ги посъветвала добре да се информират, преди да направят своя избор и да не позволяват страховете и притесненията да ги разколебават. Все пак животът и образованието в чужбина е индивидуално преживяване, различно за всеки. Там, където един вижда страх, друг може да намери вдъхновение :) .

Защо избра ЕДЛАНТА и с какво ти помогнахме?
ЕДЛАНТА е една от водещите консултантски фирми за кандидатстване в Германия. Доста мои познати ми я препоръчаха и със сигурност не съжалявам за избора си. Кандидатстването мина много гладко, консултантите винаги намираха време за въпросите ми и винаги ме подкрепяха в процеса. Предоставиха ми доста полезна информация и ми помогнаха да се насоча към правилния избор.

Искаш ли да споделиш още нещо с нас?
Благодаря на екипа на ЕДЛАНТА и успех на кандидат-студентите!

И ние ти благодарим, Йоанна и ти желаем успех във всички твои начинания!

Ако и ти искаш да учиш в Германия - заяви консултация



Добави нов коментар