Блог » Рубрика "На Фокус"

Universität Bielefeld| Университет на фокус

Кратка история
Университетът Билефелд е създаден през 1969 г., като от основаването си до днес се стреми да предлага на своите студенти иновативен модел на организация на учебния процес и да поддържа тясна връзка между изследователската дейност и преподаването. В момента се провежда модернизация на университетския кампус на стойност 1 млрд. евро, която трябва да приключи до 2025 г.
През 2017 г. класацията Times Higher Education (THE) поставя Uni Bielefeld сред първите 300 най-добри университети в света и сред 50-те най-добри в областта на инженерните науки и технологиите (2011). THE Young University Rankings го поставя на 22-ро място в света сред „младите университети“. През 2018 г. заема място сред 4-те най-добри висши учебни заведения в Германия в сферата на математиката според класацията Academic Ranking of World Universities.

Специалности
Университетът разполага с 14 факултета, в които учат 25 000 студенти. Предлаганите специалности са в най-различни сфери: инженерни науки и технологии, хуманитарни науки, естествени науки, медицина, право. Предлагат се 51 бакалавърски програми, 9 дуални програми и 65 магистърски програми. Сред бакалавърските програми се отличават: информатика, компютърна лингвистика, когнитивна информатика, молекулярни биотехнологии, математика, икономически науки, политология, спортни науки, а сред магистърските много желани са Data Science, интердисциплинарна биомедицина, математическа и теоретична физика, психология и др. Голям интерес има и към специалностите медицина и право. Университетът позволява съставянето на програмата да бъде съобразено с индивидуалните интереси на студентите чрез широк набор от свободноизбираеми дисциплини и модули.

Кампус
Университетът се намира в западната част на Билефелд, близо до т.нар. Тевтобургска гора. Всички факултети се намират в един голям централен кампус. В него се помещава и централната библиотека. Кампусът се намира на около 10 минути от центъра на града с автобус.

Настаняване
За настаняването на студентите отговаря Studierendenwerk Bielefeld. Месечният наем е около 230 -300 евро за самостоятелна стая и около 350 за самостоятелен апартамент. Повечето студенти са настанени в единични стаи или в двойни апартаменти, в които имат собствена стая, но споделят общи пространства с още един човек.

Студентски живот
Билефелд се намира в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Някога търговски и индустриален център със силно развита текстилна индустрия, днес той е по-известен като студентски град. В него има 7 университета, най-големият от които е Universität Bielefeld. Градът предлага богата културна програма – в него има 15 музея, два градски театъра и ежегодно се провеждат фестивали като Sparrenburgfest, по време на който местния средновековен замък Sparrenburg се превръща в арена на рицарски битки и център за музикални програми и занаятчийски пазари. През летните месеци Тевтобургската гора е чудесно място за разходка и почивка.

Защо да изберете Uni Bielefeld?
• Един от водещите немски университети в областта на инженерните науки и математиката.

• Университетът вече 50 години успешно съчетава преподавателска и изследователска дейност и подготвя своите студенти за пазара на труда. Програмите са интердисциплинарни и със силна практическа насоченост.

• Билефелд е чудесен град за живеене, предпочитан от много студенти. Разстоянията в него не са големи, а наемите са относително ниски.

Заяви консултация


Добави нов коментар