Блог » Университет на фокус

Universität Mannheim | Университет на фокус

История на университета
Университетът Манхайм е сред най-добрите висши учебни заведения за бизнес и икономика в Европа. Основан е през 1967 г. като наследява Палатинската академия на науките, създадена през XVIII век от принц-електор Карл Теодор. Немският вестник „Die Zeit” го нарича „немския Харвард“. През 2015 г. класацията QS World University Rankings го поставя сред 100-те водещи висши учебни заведения в сферата на социалните науки, икономиката, финансите и мениджмънта, както и сред 50-те най-добри университета в сферата на политическите науки.
Факултетът по Икономика има акредитация Tripple crown, с която са удостоени само 1% от бизнес училищата в света. Обучителният процес е интердисциплинарен и международно ориентиран, в партньорство с 450 университета от цял свят.
В шест факултета се изучават икономически, правни, социални и философски науки. Броят на студентите е над 12 000, от които 15% са чуждестранни. Възпитаниците на университета са сред най-добрите и търсени експерти в областта на бизнес науките и икономиката.

Специалности
Университетът предлага специалности в следните области: бизнес администрация, икономика, право, социални науки, хуманитарни науки, компютърни науки, математика и информатика. Акцентът още от основаването му е върху бизнес администрацията и икономиката. Много желани са бакалавърските програми по психология, социология, политически науки, право, история, английска филология и германистика. В последните години набира популярност и специалността стопанска информатика. Университетът предлага и бакалавърска програма по култура и икономика, която е единствената по рода си в Германия.
Осем от магистърските програми, които можете да изучвате в Universität Mannheim, са изцяло на английски език: икономика, Data Science, мениджмънт, сравнително бизнес право, политически науки, социология и бизнес информатика.

Кампус
Университетът се намира в центъра на град Манхайм. Кампус Изток е разположен между двореца Манхайм и централната автогара, а кампус Запад е на противоположната страна на двореца. През 2000 г. университетът инициира проект „Ренесанс на замъка Манхайм“, с който събира средства за възстановяване и разширяване на сградата на Ректората. Със събраната сума са реновирани аудиториите, фасадата и е построена нова библиотека. През 2007 г. отваря врати музей в централната част на Ректората, в който е представена реставрираната резиденция на принц-електор Карл Теодор от втората половина на XVIII век.

Настаняване
За настаняването на студентите отговаря Studentenwerk Mannheim. Месечните наеми за самостоятелна стая във WG са около 300 евро, а за стая в апартамент са около 350-450 евро. В тази сума са включени и разходите за интернет, електричество и вода. По-голямата част от общежитията са обзаведени и разполагат с всичко необходимо.

Студентски живот
Манхайм се намира в провинция Баден – Вюртемберг и е разположен между градовете Щутгарт и Франкфурт, на устието на реките Рейн и Некар. Много близо до него е и Хайделберг. Отличната локация позволява на студентите да пътуват много и да посетят не само съседните градове, а и Франция, Белгия и Швейцария. Свободното си време освен в пътуване, бихте могли да прекарате и спортувайки. Университетът предлага голям избор от спортни курсове и клубове, които студентите могат да посещават.

Защо да изберете университета Манхайм?
• Водещи позиции в сферата на бизнеса и икономиката: университетът се слави като едно от най-добрите висши учебни заведения за специалности като бизнес администрация, икономика и политически науки не само в Германия, а и в световен мащаб.
• Предлагат се академични програми, които са единствени по рода си в Германия, като например бакалавърската програма по култура и икономика.
• Университетът се стреми да предлага интердисциплинарно обучение на своите студенти, използвайки най-модерните методи на преподаване.

Заяви консултация


Добави нов коментар