Блог » Университет на фокус

Университет Бон | Университет на фокус

Университет Бон (Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn)

История на университет
Рейнският университет „Фридрих-Вилхелм“ (Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn) е изследователски университет в Бон, провинция Северен Рейн-Вестфалия. Основан е през 1818 г. от пруския крал Фридрих Вилхелм III. Към днешна дата в него се обучават над 35 000 студенти, което го нарежда сред най-големите немски висши учебни заведения. Около 12% от студентите са чужденци. Сред възпитаниците и преподавателите на Университет Бон има 7 нобелови лауреати и много известни личности, сред които Хайнрих Хайне, Карл Маркс, Фридрих Ницше, Конрад Аденауер и много други. Единствените немски учени, на които е присъден Филдсов медал – най-високото отличие в областта на математиката, също са професори в Бон.
През 2020 г. Times Higher Education (THE) го поставя на 114-то място в света. От 2019 г. има статут на Exzellenzuniversität.

Специалности
Университетът предлага около 200 специалности, които се изучават в 7 факултета: по протестантско богословие, католическо богословие, математика и естествени науки, медицина, философия, право и социални науки и стопански факултет. Фокусът на университета е върху следните области: математика, физика, право, икономика, медицина, генетика, биохимия и аграрни науки. Сред бакалавърските специалности, които можете да изучавате, са например киберсигурност и метеорология и геофизика. Много желани са специалностите молекулярна биомедицина, стоматология и фармация. А от магистърските програми силен интерес има към биохимия и имунобиология.

Настаняване
Studentenwerk Bonn разполага с 33 общежития и около 3600 стаи за настаняване в три града: Бон, Санкт Августин и Рейнбах. Типовете общежития са: единични стаи в т.нар. WG (апартамент, в който няколко студента живеят заедно, като всеки разполага със собствена стая и споделя обща кухня и баня с останалите), единични апартаменти, двойни апартаменти и семейни жилища. Наемите за самостоятелна стая са в размер на 200 – 300 евро, а за апартамент могат да достигнат 500-600 евро на месец. В тази сума освен месечния наем влизат и сметките за електричество, вода, парно и интернет.

Kампус
Университетът разполага с 369 сгради в целия град. Главната сграда е т.нар. Kurfürstliches Schloss – бароков замък в центъра на града, някогашна резиденция на курфюрстите на Кьолн. Днес в него се помещават администрацията на университета и факултетите по теология и философия. Недалеч от главната сграда се намират факултетът по право и централната университетска библиотека.
Освен в центъра на града, много от факултетите и департаментите на университета са разположени в Poppelsdorf, Endenich и Castell – квартали в западната част на Бон. Факултетът по медицина се намира на хълма Venusberg, също в западната част на града.

Студентски живот
Бон е 18-тият по големина град в Германия. Около 10% oт населението са студенти. Любимо място за срещи на студентите е Hofgarten – голям парк, разположен пред Ректората. За първокурсниците всяка година се организира т.нар. Ersti-Woche – седмица, в която се запознават с организацията на университета, с бъдещите си колеги и преподаватели. Не пропускайте да посетите събитията по време на тази първа седмица и да установите контакти с останалите студенти. Любителите на спорта могат да се запишат в някой от университетските спортни клубове по футбол, йога, тенис и др. или да карат колело по брега на Рейн. А университетската библиотека, която съхранява над 5 милиона книги, вероятно бързо ще се превърне в любимото ви място за учене и подготовка за поредния изпит.

Защо да изберете университета Бон?

• Широк спектър от специалности: от аграрни науки до стоматология. В Бон можете да намерите специалност, която да отговаря точно на вашите интереси и кариерни планове.

• Интернационална среда: голям процент от студентите са чуждестранни, университетът поддържа партньорства с образователни институции от цял свят и е едно от любимите места на европейските студенти за обмен по програма „Еразъм“.

• Едно от най-добрите висши учебни заведения в Германия, дало на света повече нобелови лауреати от всеки друг немски университет.

Заяви консултация


Добави нов коментар