Блог » Интервюта

Бизнес Мениджмънт в Reading University

#GOUK - Business Management @ReadingUniversity

Казвам се Вероника Костова и уча Бизнес Мениджмънт в Henley Business School, факултет на University of Reading.

Специалността, която уча е изключително разнообразна. Тя може да бъде три или четири години в зависимост дали третата година ще бъде проведен стаж по специалността. Първата година се състои от основополагащи предмети, които са задължителни са всички, учещи Бизнес Мениджмънт курс. Потокът от студенти, учещи тази спеациалност е изключително голям между 250-300. Втората и третата година, специалносттта предлага голямо разнообразие от различни модули, с цел съсредоточаване върху ключови умения, които всеки студент иска да развие и специализира. Начинът на обучение е корено различен в сравнение с българските университети. Тук повечето работа е практическа – работа по проект, презентации, писане на доклади, извличане на информация от статии, работа в екип. Това са ключови способности, които се изискват от работодателите в днешно време. Същевременно, ако изпитваш трудности с материала, лекторите са изключително достъпни. В много от случаите съм разговоаряла с тях в кафенето в Henley Business School, без ненужни формалности. Модулите, които аз избрах са концентрирани основно върху маркетинг, финанси и счетоводство и IT, тъй като търся бъдещето си развитие в тези среди. Понякога има твърде много неща за правене едновременно, но ако беше лесно, нямаше да е интересно. Смея да твърдя, че моят курс е подходящ за хора, които са наясно със себе си и какво искат да постигнат, но също така и за хора, които са все още неориентирани след завършване на гимназия (все пак не е толкова лесно да определиш 10-годишен бъдещ план, когато си на 18!), защото помощ е предлагана на всеки индивидуален студент.
Първоначално, като мнозинството от тинейджъри и аз бях объркана от големият избор на университети. Винаги съм знаела, че искам да уча в Англия, но въпросът беше кой университет ще предложи най-доброто за мен. Тук е ред да опемена моите благодарности на ЕДЛАНТА и техните услуги. Определено, улесниха процеса на кандидатсване, който повярвайте ми е много дълъг. Предложиха ми не само своите услуги, но също така и морална подкрепа, която ми помогна да съм по-сигурна в себе си и моите умения.
Reading University е популярен във Великобритания и е изпълнен с хора от различни националности от цял свят. Затова повярвайте ми, никога няма да се почувствате самотни, тъй като е гарантирано, че ще намерите своята групичка от приетяли. Университетът също е и в топ 1% от университетите в цял свят! Предлага огромна библиотека, която в момента се реновира, за да увеличи броят студенти, който побира. Също така много събития са организирани. Има повече от 200 societies – животът е динамичен и няма как да ви доскучее!
За съжаление, след завършване на втората година от моето обучение, не успях да си подсигуря стаж. Кокнкуренцията е изключително голяма, а аз кандидатствах за големи компании, където конкуренцията е ужасно голяма и студентите са решени да успеят на цената на всичко. Тежко е да получаваш „не“ за отговор, но тази година имам богат опит от страна на решане на Psychometric tests, писане на мотивационни писма и представяне на ясно CV. Затова и някои от кандидатурите тази година са успешни. Умът ти трябва да е постоянно концентриран и трябва да си отдаден на своите цели, за да успееш.
От друга страна, през втората ми година бях част от студенският съвет под формата на JCR на St Patrick’s Hall. Това включва организиране на събития за новодошлите студенти, благотворителни дейности, предлагане на каквато и да е помощ на „фрешърите“, ако имат нужда. Освен, че тази дейснот се включва към RED Award, но също така помага и за социализаране в университетската общност.
По отношение на почасовата работа – университетът предлага голям набор от свободни позиции и имаш ли желанието, можеш спокойно да си намериш работа. Аз лично, тази година работя, извън кампуса и почасово. Трудно е да се комбинара с ученето, затова трябва изключително добра организация.
Възможност за стипендия имам в размер на 1000 паунда – всяка година кандидатсвам, с помоща на ЕДЛАНТА и ми е от голяма помощ, тъй като покрива част от сумата за общежитието.

A bit of inside information:

- Ако все пак изберете Рединг, ще трябва да решите в кое общежитие искате да живеете първата година. Ако искате лукс, голямо легло, НО с ограничено социализиране, то Stenton и Mackinder Halls. Ако обаче обичате да създавате нови запознанства и не сте толкова взискателни към стаята, то St Patrick’s Hall е мястото за вас. Гарантирано, от там създадох приятелства и прекарах една от най-уникалните си години!!
- Student Union, което разполага с pub/bar, ресторант, Starbucks - през деня, предлага пристяна обстановка за студентите между лекции или пък почивка от библиотеката. Всяка сряда и събота се превръща в огромен клуб и не напразно е в топ 5 във Великобритания!
- Както казах, в кампуса се орагнизират много дейности и събития. Всеки четвъртък в 3Sixty има базар със свежи плодове и зеленчуци. А отвън се провежда fair с международна street food – от Африка, Япония, Сащ, дори Гърция и много други. Обикновено се чака на опашки с часове хаха.

Кандидатствай БЕЗПЛАТНО с нас в партньорските ни университети!

Форма за контакт

Добави нов коментар