Блог » Рубрика "На Фокус"

Виенскa академия за изящни изкуства| Университет на фокус

Аkademie der bildenden Künste Wien / Виенскa академия за изящни изкуства

История на университета
В края на XVII век Петер Щрудел, дворцовият художник на крал Леополд I, основава частна академия във Виена, която впоследствие прераства в държавна академия за изящни изкуства и понастоящем е най-старото подобно висше учебно заведение в Средна Европа. След смъртта на Щрудел академията временно е затворена, за да отвори врати отново през 1725 г. като имперска и кралска академия за художници, скулптори и архитекти. Така вече повече от 350 години тя е едно от най-реномираните висши учебни заведения за хора на изкуството от цял свят. Броят на студентите е 1400, като голяма част от тях са чуждестранни.
Академията разполага със своя галерия и гравюрен кабинет. Художествените сбирки съдържат над 1200 картини на прочути художници, сред които Тициан, Рубенс и Рембранд, както и около 450 скулптури. Университетският музей е не само място за любителите на изкуството, а се използва активно и за академична дейност. Гравюрният кабинет (Kupferstichkabinett) разполага с над 160 000 рисунки и отпечатъци – една от най-големите подобни колекции в Австрия.

Специалности
Академията предлага 8 специалности, в рамките на които са възможни различни специализации. В специалностите изящни изкуства, сценография, консервация и реставрация студентите се обучават в рамките на т.нар. Diplomstudium, който продължава 4 години и завършва с получаването на квалификационна степен Diplom, равняваща се на магистърската степен Mag.art. Специалностите архитектура и педагогика на обучението по изкуства се предлагат като бакалавърски и магистърски програми. Студентите могат да изберат да следват и в още една магистърска програма: Master in Critical Studies. Процесът на кандидатстване е дълъг и включва представяне на портфолио, както и полагане на допълнителен приемен изпит, на който студентите имат възможност да покажат своя талант и креативност.

Кампус
От 1877 г. досега академията се помещава на площад Schillerplatz във Виена. Четириетажната сграда е в ренесансов стил и след 6-годишни строителни дейности през 1877 г. е открита тържествено в присъствието на император Франц Йосиф I. Украсяването на вътрешните стени продължава до 1892 г., като част от картините в аулата са произведения на известния художник Анселм Фойербах.

Настаняване
Студентските общежития в Австрия се управляват от частни организации. Стандартът на живот в австрийската столица е висок и наемите са различни в зависимост от избрания тип стая: около 400 евро за единична стая и до 650 – 700 евро за самостоятелен апартамент. Препоръчително е да се направи регистрация за общежитие по-рано, през март-април месец на 12 клас, за да увеличите шанса си за прием в желаното от вас общежитие.

Защо да изберете Виенската академия за изящни изкуства?
• Една от най-старите художествени академии в света, която ежегодно привлича студенти от над 50 държави. Сред възпитаниците и преподавателите в университета се срещат имената на Ото Вагнер, Фриденсрайх Хундертвасер и много други.

• Имате възможност да учите и да развиете креативния си потенциал в сърцето на Европа, в град със забележителни културни традиции и богата история.

• Ваши преподаватели ще бъдат известни хора на изкуството, получили признание в художествените среди. Освен това Академията сътрудничи активно с редица университети в Европа и извън нея, както и с много художествени и културни институции.

Заяви консултация


Добави нов коментар