Блог » Интервюта

Какво е да учиш ICT във Fontys University of Applied Sciences?

Изпратени от Александър

Попитахме Александър за неговите впечатления от програмата ICT във Fontys. Ето какво той сподели с нас:

Какво е да учиш ICT във Fontys University of Applied Sciences?
Обучението във Fontys е на доста добро ниво. Програмата е достатъчно балансирана, така че да може и напълно начинаещи в сферата на ICT да навлязат в материала и да постигнат резултатите, които искат.

Една учебна година e разделена на 2 семестъра, a всеки семестър - на 2 блока.
През първият семестър на 1ви курс всички учат почти едни и същи предмети, като се започва от начинаещо ниво. Основните предмети са Математика, База данни, Програмиране на C#, Основи на ICT, а също и един предмет, който е различен във втория блок на първи семестър. В първият блок е Dutch (холандски), където се запознаваш с холандската култура, част от езика и традиционна кухня. Учебната група подготвя малък влог (видео блог), където говорите на холандски по конкретна тема. Това е възможност да покажете креативност- от това какво точно ще разкажете в клипчето до това как да бъде направено.
Във втория блок имате Project Management (Управление на проекти), където фокусът е върху планиране на индивидуални или общи проекти. Отново се работи в група.
Всички тези предмети се изучават в рамките на 7 седмици. Първите 6 седмици са теория и практика, 7ма седмица е подготовка за изпит, а 8ма и 9та седмица са главно за изпити по дадените предмети. Изпитите са планирани така, че да имаш няколко дена почивка между тестовете, за да можеш да се подготвиш допълнително. Също така, винаги можеш да се свържеш с преподавател и да му поискаш помощ. По време на часовете и след тях, преподавателите винаги са готови да подадат ръка и да ти покажат как да се справиш с даден проблем, което прави изпитите не много голямо предизвикателство, стига да следваш учебният план и да ползваш материалите, предоставени от лекторите. Мога да кажа, че са отлично подготвени и спомагат за лесно усвояване материала по всеки един предмет без предишно знание!
След първия блок и приключването на първия семестър, всеки може всеки да се фокусира в сферата, която желае. Студентите се разделят на различни потоци, ICT & Business, ICT & Software, ICT & Technology. В бизнес потока те учат как да управляваш своята фирма и да правиш връзката между клиента и програмиста във фирма. В Софтуер потока се учиш да разработваш приложения както за компютри така, и за смартфони и други платформи. В поток Технологии, се научаваш да програмираш различни машини и да реализираш програмите за хардуерната част. Софтуер и Технологии предлагат сходен план за обучение, но има и различия. В Технологиите се предлагат и други езици за програмиране освен основния C#, като например C, C++. Това дава едно доста добро ниво за тези по-дълбоки програмни езици.

Как ти се струва кампусът?
Кампусът е отлично оборудван с техника, която се използва в процеса на обучение. Има самостоятелни стаи за работа в група, общи помещения, места за отдих и столова, в която има голям избор на различни вкуснотийки. Кампусът се състои от няколко по-големи сгради, които са свързани една към друга, чрез много интересни тунелчета. Всеки курс си има собствена сграда, която да посещава и определен етаж в самата сграда. Получава се много приятен ред, без излишни проблеми между различните потоци.
Извън сградите също има много места за отдих. Правилата за пушене стриктно се спазват - за пушачите има специални места/зони за пушене. Като цяло има изобилие от паркинг места за колела, но понякога те не са достатъчни.
Как ти се струва градът?
Градът е прекрасен! Има много места, които да посетиш – от катедрали и исторически забележителности, до концерти и културни събития, които непрекъснато се организират тук. Айндховен е един наистина динамичен град, с много приятни и хубави хора. Нещо което трябва да се преживее!

Разкажи ни за социалния живот там :)
Социалният живот в града е наистина богат. Айндховен е интернационален - има много студенти и хора от всякакви националности и раси. Във Fontys от самото начало държат да се социализираш със своите бъдещи колеги и приятели. Университетските сдружения често организират събития с цел запознанства, “разчупване на ледовете” и създаване на приятелства. Често се случва да се събираме на готини партита, където може да се запознаеш с много приятни и забавни хора. Също, в общите помещения на университета често може да срещнеш някой приятен човек, колега от твоя или от друг курс.
Всички са много позитивни и готови да комуникират. Може просто да се разхождаш и да те поздравят, без дори да те познават. Освен това в центъра на града има много места където можеш да срещнеш твои връстници. Всеки иска да се забавлява и да изкара времето си по-приятно!

Кандидатствай във Fontys University БЕЗПЛАТНО с нас!

Форма за контакт

Добави нов коментар