Блог » Интервюта

Яна: Графичен и дигитален дизайн - University of Nicosia

Здравейте! Казвам се Яна, на 19 години и съм студентка първи курс по Графичен и дигитален дизайн към University of Nicosia (UNIC). Винаги съм искала да се занимавам с изкуства и когато дойде моментът да кандидатствам, знаех, че искам да уча точно графичен дизайн.
Да кандидатстваш в чужбина изобщо не е лесна работа. Процесът е изпълнен с различни ангажименти, куп документи и, ако сте едни от късметлиите, които искат да учат изкуства – също и home assignments. Това за мен беше едно от най- големите предизвикателства - да създадеш нещо оригинално и зашеметяващо, да опишеш процеса си на работа и да го представиш успешно и то за кратък срок. Това беше едно от изискванията на университета в Нидерландия. Както казах, кандидатстването е огромна купчина документи и поглеждайки назад, разбирам каква помощ и подкрепа съм имала от моя консултант от ЕДЛАНТА.

След неуспешен опит за прием в Нидерландия, моят консултант ми предложи като вариант да уча в Никозия. Проведохме интервю с университета и веднага усетих, че това е моето място. Самата енергия на хората, на мястото и на институцията много ми допадна! Точно поради тази причина, когато дойдох тук, нямах почти никакви трудности, свързани с адаптацията - в университета се чувствам като във втори дом. Хубаво е, когато не си единственият чуждестранен студент, но е хубаво, когато има и “местни”, които винаги са готови да ти разяснят за живота на мястото, което си избрал.

Тук е точно така - студенти от цял свят, с които можеш да обменяш култура, но и кипърци, които ще ти покажат как да живееш живота си по кипърски.
Никозия е град с дълга и изключително интересна история, която си струва да знаете, преди да дойдете тук. Но ако сте като мен и не обичате да четете исторически романи или да се ровите из учебници и статии - ще ви споделя книгата, която ме накара да се влюбя в града, още преди да съм дошла - “Островът на изгубените дървета” от Елиф Шафак. Никозия е сравнително малък град и животът тук е спокоен. Кварталът, в който живея и където се намира университетът, е един от най-хубавите и безопасни квартали. Тук сме предимно студенти и животът по улиците не спира! На почти всеки ъгъл има кафене, което е чудесна възможност за работа за студенти. Наблизо има всичко, така че дори не се налага да използвате транспорт.

Университетът ни е с доста обширен кампус и сградите са разположени на няколко места из квартала. Има различни специалности, което ни дава възможност да се запознаваме с хора от различни сфери, а не само с наши колеги. Интересен факт е, че UNIC е първият университет, които предлага диплома по криптовалути, така че, ако се интересувате от това - тук е вашето място! Лекторите, с които аз имам часове, са истински артисти и само за два месеца обогатих културата си изключително много благодарение на тях. Всяка седмица имам задания, които предизвикват креативността ми и ме карат да правя експерименти, за които дори и не съм си помисляла преди - да рисувам лук със затворени очи, или с лявата си ръка, да правя снимки на различни предмети от ежедневието си и да откривам форми в тях.

Разходите за храна са приблизително колкото в България, но някои други неща са малко по-скъпи - дрехи, обувки, домашни потреби. Ако изберете да живеете в общежитие, трябва да имате предвид, че първия месец ще ви се наложи да си оборудвате стаята - кухненски принадлежности, спално бельо, хавлии и т.н. Всяка стая си има собствена баня и малка кухня, гардероб, двойно легло, телевизор и бюро, но от там нататък за другите неща трябва да се погрижите вие. Като човек, които живее в общежитието вече почти два месеца, мога да потвърдя, че е много готино! Постоянно се събираме по стаите, излизаме заедно на бар или на кафе и си помагаме един на друг, ако някой има нужда от нещо.

Университетът ни често организира партита и събития, което улеснява много общуването и намирането на приятелски кръг. С хората, с които се запознах още първите дни, се виждаме почти всеки ден и винаги намираме какво да правим - разхождаме се до центъра, излизаме вечерно време из квартала или на някой бар, висим в кафенетата на кампуса (които са страхотни) с часове. Засега студентският живот е точно, както го описват по филмите, даже и по-хубав!

Както бях споменала по-рано, кандидатстването в чужбина е доста сериозна задача и знам, че днес нямаше да съм на това прекрасно място, ако нямах подкрепата и съветите на моя консултант Яна Натова. Благодаря на ЕДЛАНТА, че ми помогнаха да направя правилния избор и да продължа образованието си в чужбина с лекота!

Кандидатствай в University of Nicosia

Попълни фóрмата за безплатна консултация

Добави нов коментар