Блог » Интервюта

Какво е да учиш International Business в Hochschule für Technik und Wirtschaft (HTW) в Берлин?

#GOGERMAN - International Business - @Hochschule für Technik und Wirtschaft (HTW)

Името ми е Тереза Кенова, следвам International Business в Hochschule für Technik und Wirtschaft (HTW) в Берлин и през текущия зимен семетър навлязох в дебрите на трети курс.

Специалността ми е широкоспектърна и обхваща както основите на икономиката и бизнеса в най-общия им смисъл (първи курс), така и отделните им аспекти в повече детайли (втори и трети курс). Програмата е почти изцяло практически насочена, - типично за повечето програми, предлагани от немските Hochschule-та - като на студентите се предоставят много възможности всеки семестър да работят не в симулирана, а в реална бизнес среда с активни компании не само на местно, но и на международно ниво. Лично аз считам за огромно предимство опитът, който събирам, участвайки в такива проекти, и възможността да контактувам с хора, активно занимаващи се с бизнес, извън университетската аула.
Едно от най-големите препятствия за мен през процеса на кандидатстването в чужбина бе езикът. Специалността, която бях избарала да следвам, се преподаваше изцяло на английски, но процесът по кандидатстването за нея се извършваше на немски. Тогавашните ми познания по езика не ми позволяваха сама да се справя с всички необходими формални процедури, заради което се обърнах и към „Едланта“. Консултантката ми – Красимира Димитрова, не само пое процеса по подаването на документите за кандидатстване, но винаги бе насреща, когато имах нужда от съвет или насока във връзка с избора на университет, настаняването в общежитие, издаването на здравни документи и т.н. Бих препоръчала „Едланта“ (и в частност Краси като консултант) заради коректността, вниманието и професионалното отношение, съобразени с индивидуалните нужди на отделните клиенти както през процеса на кандидатстването, така и след него.
HTW е висше учебно заведение, състоящо се от два кампуса в източната част на Берлин. По-голямата част от студентите идват от различни държави, което е огромен плюс за онези от нас, които жадуват за нови контакти и допир до чужди култури. HTW има партньорски отноения с много други международни висши учебни заведения, което улеснява обмена на студенти по различни учебни програми.
Що се отнася до Берлин мисля, че всеки би възприел града по различен начин. За едни той е прекалено студен и космополитен, за други – шумен, цветен и пълен с изненади. За мен лично градът предлага за всеки вкус по нещо, но понякога шумотевицата и забързаното ежедневие ме уморяват.
Една част от обучението по специалността ми е задължителен стаж към компания по мой избор, било то в Германия, или някъде другаде в чужбина. HTW предлага помощ на студентите в това отношение, като предоставя база данни с контакти на различни компании, търсещи стажанти. Лично аз вече имам оферта от компанията, към която работя като студентка.
Досега аз лично не съм била част от студентска организация в Германия, но избор безспорно има за тези, които проявяват интерес.

Кандидатствала съм няколко пъти за стипендии, но досега не съм успявала да се класирам сред получилите такава. Конкуренцията е доста оспорвана.
Доста по-голям е шансът за намиране на почасова работа, което всъщност описва и моя случай. Работя в отдел финанси и човешки ресурси към софтуерна компания в Берлин, а отделно работя и като асистент по проекти, свързани с корпоративно счетоводство и оценяване (corporate finance and valuation) за професор в моя университет.

Животът в чужбина определено е предизвикателство, но и огромна възможност да опознаеш (а дори и да преоткриеш) себе си, да излезеш от зоната на комфорта и да опиташ нещо ново. Аз лично научих много за себе си през изминалите няколко години и с известна доза нетърпение очаквам да видя какво ще се случи оттук нататък!

Кандидатствай с ЕДЛАНТА!

Форма за контакт

Добави нов коментар