Блог » Интервюта

Какво е да учиш Creative Technology в University of Twente?

https://www.utwente.nl/en/

Какво е да учиш Creative Technology в University of Twente?

Казвам се Бетина и в момента съм втора година в University of Twente (Енсхеде, Холандия) със специалност Creative Technology. Creative Technology е интересна програма развиваща както социални умения така и технически. Университетската лаборатория "Smart Experience Laboratory (Smart XP)" предразполага студентите да използват креативността си за направата на "смарт" технологии, които да са в полза на хората. Изготвянето на прототипи, обмяната на идеи и обратната връзка от преподавателите водят до реални, готови за ползване технологии. Примери за такива проекти са уебсайтът Booking.com на Jeert-Jan Bruinsma както и Bluetooth технологията - дело на Jaap Haartsen.

Как се насочи към този университет/държава?
Поначало исках да уча в чужбина, за да опозная нови култури и живот, по-различен, отколкото в родината. В избора ми водеща беше специалността, затова и ми направи впечатление Университетът на Твенте и програмата Creative Technology.

Кое беше най-голямото предизвикателство за теб в процеса на кандидатстването?
Най-трудно за мен беше да избера професионална сфера и съответно специалност.

Какви плюсове виждаш в обучението в чужбина? (академичния процес по-различен ли е? Какво мислиш за преподавателския екип?)

Специално в Холандия учебната година е разделена на четири модула, всеки по десет седмици. Различните модули са с различни предмети и изпити – няма сесии, но пък изпити почти всяка седмица.
Разликата в академичния процес са груповите проекти. На мен лично ми харесва, че всеки модул имаме различен проект, съобразен с предметите, които изучаваме. Дава ни се само темата на проекта и след това всичко е в наши ръце – ние избираме какво да направим като имаме ментори, с които се съветваме.
Как се справи с адаптацията си в чужбина? Кое ти беше най-трудно в началото?
Най-трудно ми беше да свикна с новия метод на придвижване – навсякъде, без значение от климатичните трудности, с колело! В началото се срещаш и намираш много нови приятели, което ти помага да се адаптираш бързо.

Сподели нещо за града, в който живееш и учиш? (Харесва ли ти, с какво е известен и тн.)
Енсхеде е малко близо 200 хилядно градче. Тъй като тук има два университета, излизайки навън срещаш предимно млади хора и често има концерти или фестивали в близост.

Какви са разходите за живот? (Настаняване, храна и тн.)
Настаняването в Енсхеде варира от 300-450 евро, като за храна и други разходи е строго индивидуално, но 200 евро са напълно достатъчни.

Лесно ли може да се намери почасова работа за студенти?
Ако не говориш езика е значително по-трудно, но не и невъзможно.

Как прекарваш свободното си време?
Свободното си време прекарвам с приятели някъде навън из града или по екскурзии в Холандия и съседнте държави. За първата година в университета мога да кажа, че свободното време беше дефицит, но има ли го, има и какво да се прави.

Какво би посъветвалa бъдещите кандидат- студенти, които обмислят възможността да учат в чужбина?
Да учиш в нова, непозната държава е едно приключение, което остава за цял живот, така че ако имате желание и възможност не я пропускайте.

Защо избра помощта на ЕДЛАНТА и с какво ти помогнахме?
Екипът на ЕДЛАНТА ми помогна да направя един информиран избор на кариерното си развитие, специалност и университет. Благодарение на това имах ясна представа къде отивам и какво ще уча.

Кандидатствай в University of Twente БЕЗПЛАТНО с нас!

Форма за контакт

Добави нов коментар