Блог » Интервюта

Антония: Архитектура и градоустройство

Представи се: Как се казваш? Къде и какво учиш? В кой курс си или си завършил/а?
Здравейте!
Казвам се Антония Стоева, на 19 години и тази година ще съм студентка II курс в Германия. Следвам Архитектура и градоустройство (Architektur und Stadtplanung) в Universität Stuttgart.

Как се насочи към този университет/държава?
Още преди да завърша средното си образование в Немска езикова гимназия “Гьоте” в Бургас, се бях насочила към архитектурата като специалност и в последствие като професия, която да практикувам. Немските университети са известни с качественото си образование и разнообразието от програми, но решаващ за избора ми на университет беше интересът ми към устойчивото развитие и зелената архитектура, а Baden-Württemberg е водеща в класациите и се смята за „най-зелената” провинция в Германия. Освен това, „Активни за устойчиво развитие“ е една от стратегическите цели на университета в Щутгарт, който се стреми да стане климатично неутрален до 2030 г.

Кое беше най-голямото предизвикателство за теб в процеса на кандидатстването?
Да балансираш между училище, допълнителни уроци и курсове не беше лесно, а да се подготвяш паралено за две кандидатствания в Германия и България (като краен вариант заради пандемията) беше повече от изтощително и голяма грешка, която не препоръчвам на никого да прави.
Процедурата по кандидатстването за Германия обаче беше изключително лека благодарение на съдействието на Красимира Димитрова - моят консултант от ЕДЛАНТА. Тя следеше всички срокове, имейли, кореспондираше с университета и съответните институции, а от мен се изискваше да се постарая да имам отлична диплома за средно образование, езиков сертификат по немски език (DSD II), убедително мотивационно писмо и впечатляващо портфолио.

Как се справи с адаптацията си в чужбина? Кое ти беше най-трудно в началото?
“Светът на възрастните” не е лесен и то най-вече когато си сам на ново и непознато място. Справянето с банки, общини, телефонни оператори и т.н. също представляваше известна трудност. В моя случай се наложи да чакам почти месец и половина, за да се сдобия с банкова сметка и телефонен номер.
Относно езиковата бариера … макар и за кратко пречка в комуникацията със състудентите и професорите ми в самото начало беше характерният за областта швабски диалект (Schwäbisch), но бързо свикнах и вече дори не ми прави впечатление.
Въпреки всичко бях изключително топло приета. Противно на всеобщото мнение, германците не са студени хора, те всъщност са изключително любезни и винаги готови да помогнат. От самото начало аз бях част от тях и това допринесе за бързата ми адаптация.
Но да… чувството за хумор определено не им е силната черта.

Какви плюсове виждаш в обучението в чужбина? Какво мислиш за преподавателския екип?
Диплома от престижен немски университет несъмнено отваря вратите не само в самата държава, а и по цял свят. Обучението в чужбина има какво да даде и в личен план: учи на самостоятелност и отговорност, защото тук никога нищо не получаваш наготово.
Изключително приятно изненадана съм от преподавателския екип. По проектите работим заедно с архитекти и градоустройчици, които са на хонорар в университета. Професорите и дипломираните инженери са истински професионалисти в своята област, а освен това са лъчезарни, приятелски настроени и винаги насреща, което прави всяка лекция и Rundgang /презентация на проект/ приятно изживяване. За съжаление това не важи за асистентите (Tutor*in и Betreuer*in), но в крайна сметка не сме там, за да ни галят с перце, а да посочват открито нашите грешки. Те са директни, педантични и гледат всичко до най-малкия детайл.

Сподели нещо за университета и града, в който живееш и учиш. Харесва ли ти, с какво е известен?
Щутгарт е столица на федералната провинция Баден-Вюртемберг. Намира се в югозападната част и е шестият по големина град в Германия. Мнозина свързват града с фирми като „Robert Bosch“, “Mercedes-Benz” и “Porsche”, но той е много повече от това. Град на културата, изкуствата и музеи на световно ниво. Изобилието от огромни паркове, овощни градини и лозя по баирите, места с невероятни гледки към централната част на града и внушителни дворци правят Щутгарт още по-зелен и въздействащ. Освен това градът е домакин на втория бирен фест Canstatter Volksfest (след Мюнхен).
Universität Stuttgart разполага с два кампуса - Stadtmitte и Vaihingen, като кампус Stadtmitte се използва главно от Факултета по архитектура и градоустройство. Университетът предлага невероятни условия за работа и комуникация между студентите – просторни работни стаи, компютърни зали и фотостудио. На наше разположение са огромна библиотека, множество ателиета и сграда само със зали за лекции. На територията на кампуса е и Градската градина на Щутгарт, където по всяко време на деня се играят най-различни игри и се водят курсове – йога, ходене по въже и т.н.
Освен това всеки семестър има курс/предмет, който е с приоритет и всички останали институти нагласят програмата си спрямо него, което много улеснява ученето и планирането на времето. Случвало се е да удължат краен срок за предаване на дадена курсова работа по молба на ръководителя на института, чийто предмет е с приоритет.

Какви са разходите за живот (настаняване, храна и т.н.)?
Щутгарт далеч не е най-евтиният град за живеене в Германия. За сметка на това студентите често се радват на отстъпки, специални предложения и тарифи. Месечният ми наем /zweier WG/ през първата година възлизаше на €320, а ежемесечните разходи за телефон, интернет, радио (Rundfunkbeitrag) не надскачат сумата от €60-70. Аз пазарувам 2 пъти седмично и без никакви ограничения €200 на месец са ми напълно достатъчни. Семестриалната такса е €166.50, а за 6-месечна карта за градски транспорт (JugendTicketBW) плащам €134.30, като с нея мога да използвам всички превозни средства в цялата провинция. /€2.95 е цената на билета за еднократно качване в U-Bahn в Зона 1/. Най-утежняващи бюджета са категорично архитектурните материали и пособия, въпреки че винаги ни правят студентска отстъпка. Германия обича своите студенти и се грижи за тях като предлага много стипендии и помощи. Тази година всеки студент имаше възможност да получи €200 еднократна помощ за смекчаване на увеличените разходи във връзка с енергийната криза. /€200 Einmalzahlung - Energiepreispauschale/

Може ли да се намери почасова работа за студенти?
Аз лично до този момент не съм имала възможност да работя, а някои от моите състуденти всъщност прекратиха почасовата си работа, защото не смогваха. Специалността сама по себе си изисква отдаване на 100%. “Който търси, намира” важи в пълна сила. Университетът постоянно е в търсене на нови HiWi-та (studentische Hilfskräfte), освен това на всеки ъгъл има обяви за почасова работа, а пощенските кутии често са пълни с флаери, предлагащи работа на студенти.

Какво правиш през свободното си време?
Свободното време през първата година беше по-скоро мираж, а ако случайно имах такова, доспиването беше най-добрата опция. Проектите бяха много, а времето малко. Удовлетвореността в края на деня обаче след безсънна нощ, успешно изнесена презентация и положителна обратна връзка от професорите компенсираше изцяло оскъдното свободно време.

Какво друго интересно можеш да разкажеш?
Заминавайки за Германия не предполагах, че ще ми се отдаде възможност за чести пътувания. Бях с нагласата, че от сутрин до вечер ще залягам над учебниците и проектите и ще напускам Щутгарт само когато се прибирам за България, но в това отношение университетът също успя да ме изненада приятно.
Много от институтите се кооперират и вместо традиционните лекции в зала, ни се раздават задачи, които ние имаме възможност да разработваме в музеите из града. Рисуването през втория семестър винаги беше навън, разделени на групи, в различен край на града.
В програмата ни през първите два семестъра бяха включени и задължителни екскурзии, както в Германия, така и извън страната. Бяхме изпращани по фестивали в Манхайм, най-различни мероприятия извън града и дори имахме 4-дневен престой в Париж и всичко това не за сметка на следването, а напротив - в негова полза. Тур с колела, посещение на музеи, забележителности, партньорски университети и архитектурни бюра - пълна програма!

Какво би посъветвалa бъдещите кандидат-студенти, които обмислят възможността да учат в чужбина?
Много е важно всеки кандидат-студент на първо място да вярва в себе си, да бъде сигурен в избора си и да взима добре обмислени решения.
Да учиш в чужбина не е лесно и никога няма да бъде, но това не трябва да плаши никого, а да го мотивира да продължава само напред и нагоре, да се бори и да доказва, че може и знае много. Германия взима много и може би на моменти ще ви се стори, че взима повече отколкото някога ще ви даде, но това не е така и не е причина да задраскате държавата от списъка “университети в чужбина”. Напротив! Пробвайте, не се отказвайте и следвайте мечтите си! Няма да съжалявате! По-добре да загубиш една година, отколкото да губиш целия си живот, правейки нещо, което не ти доставя удоволствие, просто защото е трябвало да вземеш едната диплома.
Някой ден връщайки лентата назад, ще сте повече от горди със себе си, че сте се справили с предизвикателството “следване в чужбина” или поне, че сте повярвали в себе си и сте пробвали. Няма нищо по-ценно от това.

Защо избра помощта на ЕДЛАНТА и с какво ти помогнахме?
ЕДЛАНТА ми беше препоръчана от много места и реших да се доверя на специалисти с опит в кандидатстването за висше образование в чужбина. Моят консултант Красимира Димитрова беше до мен във всеки един етап и се грижеше за всичко – от попълване на формуляри, превод, легализация и изпращане на документи, чак до заветното записване в желания от мен университет. Мога да кажа само едно огромно БЛАГОДАРЯ!

Добави нов коментар