Блог » Интервюта

Теодор Желязков разказва за студентския живот в Англия

Kaзвам се Теодор Желязков и съм от Бургас. Моето пътешествие започна през 2011г., когато започнах да уча 11ти клас в Brentwood School в Brentwood, Великобританя. Там завърших програмата International Baccalaureate, след което записах да уча бакалавър – BA Business and Human Resource Management в University of Portsmouth. Taка че съм портсмутчанин от 2013 г. насам! Завърших този курс през лятото на 2016 г., след което веднага записах магистратура със специалност MA International Relations, която ще завърша септември месец.

Първите ми три години в Портсмут бяха изключително интересни! Трябваше да свикна със студентския начин на живот в чужбина, който е доста различен от този в България. Аз живея на квартира от първата си година, така че не съм бил в общежитие. Бих казал че този начин на живот прави човек независим и способен да се грижи сам за себе си, което е едно изключително важно умение. Ако досега не сте влизали в кухнята с кулинарски намерения – това ще се промени! Готвенето е страхотно нещо, което се научава бързо, прави храната която ядете много по-вкусна и ви спестява много пари. Българските ястия са много ефективни срещу всякакви симптоми на носталгия!
Университетът ни предлага много видове съдействие както с финанси, документация и академично обучение, така и със събития като партита, екскурзии и изложения, на които човек може да се срещне с други студенти с подобни интереси, работодатели и компании. Един от основните акценти на Университетът в Портсмут през последните 10 години е повишаване на работоспособността на студентите по време и след завършване на обучението им. Статистиката от тази година сочи, че 96% от завършилите студенти си намират работа в рамките на 6 месеца след завършването си. Аз подкрепям това с личният си опит, тъй като от 1ви Юни тази година започнах работа на пълно работно време в Маркетинг отдела на унвиерситета. Благодарение на курса си и времето ми там, аз развих ключови умения, които всеки един работодател на Запад търси: работа в екип, лидерство, проактивност, професионален етикет, комуникационни умения (вербални и невербални), разпределяне на времето и парите си.

Екипът на Едланта ми помогна страшно много с кандидатстването ми. Първоначално бях решил да кандидатствам чрез училището си в пет университета в Лондон. Към края на юни месец обач реших, че Лондон не е по силите на мен и моето семейство от финансова гледна точка. Затова се обърнах към Едланта. Тогава Силвия Стоянова ми обясни, че трябва да откажа всичките оферти от останалите унвиерситети, за да мога да избера нов чрез Clearing. Самият процес по Clearing отне доста време и в крайна сметка университетът потвърди моето място на 27ми август, което е много, много късно. Въпреки това, чрез Facebook групата на Българското общество в университета успях за отрицателно време да си намеря квартира, в която се нанесох на 6ти септември.
Въпросното българско общество е нещо прекрасно! Една от основните ни идеи е да помагаме на първокурсниците с установяването им в града и университета. Също така отбелязваме празниците си както и представяме нашата култура чрез народни танци и много храна на ежегодния Фестивал на Културите, организиран от университета.

Избрах Портсмут, защото беше на едно от челните места за моята специалност и защото е компактен и подреден морски град. Кампусът е в центъра на града, което означава, че всичко което ми трябва (банки, пощи, автобусни и железопътни гари) е на 10-15 минути от университета. Безплатният студентски автобус също беше голям бонус и, както в последствие се убедих, ми спести всякакви разходи за транспорт в града.

Едно от основните неща, на които университетът ме научи, е да бъда активен и да се възползвам от всяка една възможност, която ми се отдаде и с която мога да развия себе си, характера и уменията си. Освен първата ми почасова работа в Subway в продъжление на година и половина, аз бях част от джаз бенда на унвирситета в продължение на 3 години, работех като Student Ambassador и International Student Ambassador, като имах и честта да помагам на Българското общество. Това би бил и моя съвет към студентите като цяло – търсете и се възползвайте от всички възможности, които се появят.

Кандидатствай в University of Portsmouth БЕЗПЛАТНО с нас!

Форма за контакт

Добави нов коментар