Блог » Интервюта

Виктория: Биология във Виена

Здравей! Представи се :)
Здравейте! Казвам се Виктория Нисторова. В момента съм първи курс и уча Биология във Виенския университет във Виена.

Как избра своя университет, държава и/или специалност? Кое беше определящото в твоя избор?
Изборът определено беше труден. Първо избрах държавата - Австрия много ми харесва. Когато се поинтересувах за образованието там, мястото ме спечели, защото в интернет прочетох доста добри отзиви от студенти. Останах с впечатление, че качеството на образованието е на добро ниво, а и таксите в държавните университети са само 20 eвро на семестър. Специалността избрах по-лесно, знаех, че в училище най-интересен предмет ми беше биологията и затова реших, че искам да продължа да уча нещо, което за мен е увлекателно.

Кое беше най-голямото предизвикателство по време на кандидатстването?
Може би вътрешният изпит на университета беше най-голямото предизвикателство за мен. За моята специалност изпитът обхващаше и други области освен знания по биология, а източниците, чрез които можех да се подготвям, бяха малко. През цялото време не бях напълно сигурна какво точно ще представлява този изпит.

Как се справи с адаптацията си в чужбина? Кое беше най-трудно в началото? Какви бяха предизвикателствата при адаптиране към новия учебен процес?
Адаптацията определено беше по-трудна заради положението, в което се намираме в момента. След третата семица минахме изцяло онлайн и нямах възможността да опозная хората, с които уча и да свикна с това да бъда ,,наистина студентка“. Най-трудно в началото ми беше да свикна с езика и това, че не познавах почти никого. Адаптирането към учебния процес също ми беше доста трудно и все още продължава да е. Програмата е изключително натоварена от гледна точка на обема на учебния материал. От училище не бях свикнала на толкова детайлно, обширно и обемно количество материал за учене и затова все още ми е трудно. А предполагам и фактът, че сме онлайн донякъде влияе.

Сподели нещо за университета и града, в който живееш и учиш?
Виена е прекрасен град, много е красиво, сякаш си в приказка. На всеки ъгъл има нещо, което може да те впечатли. Обичам дори да се разхождам безцелно понякога и да се наслаждавам на самия град. Главната сграда на Виенския университет пък е много внушителна – огромна, стара, в готически стил, все пак това е един от най-старите университети в Европа. Аз лично дори не можех да повярвам в началото, че това е сграда на университет.

Какви са разходите за живот?
Аз живея в общежитие, което се намира наистина много близо до центъра на града и съответно е с една идея по-скъпо – 430 Евро на месец. Колкото до храната, не мисля, че разликите между цените в супермаркетите там и цените в България са толкова големи. Но това зависи и от веригите супермаркети, в които пазаруваш. Без общежитието, останалите ми разходи на месец са около 300 Евро.

Възползвала ли си се от възможността да работиш докато учиш?
За момента не съм се възползвала от възможността да работя докато уча, но имам планове да опитам на някакъв етап.

Какви плюсове виждаш в обучението в чужбина?
Плюсовете са доста - например базата е страхотна и предоставя модерна среда, в която да се обучаваш. Както споменах, обемът на материала, който изучаваме, ми се стори доста голям, а тестовете покриват детайлна информация. Преподавателите още в началото ни казаха, че винаги може да се свързваме с тях чрез имейли, ако имаме въпроси, а те ще се радват да отговарят, което ми направи много добро впечатление, особено заради онлайн обучението в момента.

Какви проекти, обменни програми и кратки стажове предлага университетът?
Засега не съм се възползвала от подобни неща, защото все още не съм завършила дори първи курс. Това, което знам от преподавателката ни по Ботаника, е, че Виенският университет има база в Коста Рика. Базата се намира в Национален парк, част от тропическата гора на Централна Америка. Мисля, че там се провеждат практически проекти и проучвания. Звучи ми интересно и със сигурност бих се поинтересувала подробно за подобен тип програми.

Какво би посъветвала бъдещите кандидат- студенти, които обмислят възможността да учат в чужбина?
Бих ги посъветвала най-вече да имат търпение, защото адаптацията към новото място и новия учебен процес е трудно. Другото важно нещо е изборът на държавата, в която ще учат. Трябва да е място, на което смятат, че ще се чувстват добре. А след това идва и другата важна стъпка - изборът на университет, който е най-добрият за тяхната специалност.

Защо избра ЕДЛАНТА и с какво ти помогнахме?
Избрах ЕДЛАНТА, защото от всички семинари и изложения, които бях посещавала за кандидатсването в чужбина, те бяха тези, които ми предоставиха най-изчерпателна информация за нещата, които ме интересуваха. Останах много доволна, защото те поддържаха постоянна връзка с университетите, в които кандидатствах и се грижеха документите ми да бъдат изрядни и изпратени в срок, а смятам, че това е най-важното. Получавах чудесно отношение от тях и винаги ми отговаряха на въпросите, които имах.

Благодарим ти, Виктория! Желаем ти успех!

Искаш да учиш в Австрия?

Попълни контактната форма за безплатна консултация


Добави нов коментар