Блог » Интервюта

Борислав: Медицина в Германия

Здравейте!
Казвам се Борислав Енчев и съм студент по хуманна медицина в първи семестър в Ludwig-Maximillians-Universität в Мюнхен като стипендиант на DAAD. Изборът ми се базира на отличната репутация на университета във всички класации на медицинските университети в Германия, титлата “Exzellenzuniversität”, изключително интензивната му съвместна работа с Max-Planck-Institut, но и заради подредеността на Мюнхен като град.

В процеса на кандидатстването най-голямото предизвикателство за мен беше постигането на необходимите резултати на езиковите изпити, държавните зрелостни изпити и TMS. Успях да изкарам достатъчно висок бал, така че да получа място в Мюнхен, който е известен с това, че е един от немските университети, в който приемът е най-сложен. С предизвикателства от бюрократичен аспект не съм се сблъсквал, защото консултантката ми Белослава Пламенова от самото начало на процедурата за кандидатстване беше наясно с всички детайли, поради което, за щастие, не ми се налагаше да се притеснявам за документи и срокове в този натоварен за мен период.

Адаптацията в чужбина за мен лично не беше толкова сложна - веднага успях да създам много контакти, които значително ми помогнаха да се ориентирам в тази нова среда. Разбира се, и аз изживях моя първоначален шок от университетската среда заради значителните разлики спрямо гимназията - като големите потоци от студенти и учебната програма с различни модули по избор. Големият брой професори с впечатляващи постижения в областта на науката и дългогодишен опит допринасят за едно изключително високото ниво на обучението. От значение за качеството на образованието тук са и различните националности както сред студентите, така и сред преподавателите, които са решаващи за един пълноценен обмен в днешния глобализиран свят. Това със сигурност е едно от нещата, които най-много ценя в моя университет. Не на последно място, впечатляваща е и самата университетска база, както и ежегодните инвестиции, които се правят в изследвания в различни области, благодарение на което LMU е разпознаваем научен клъстер в световен мащаб.

Важна част от висшето образование в чужбина са разходите за живот, като в Мюнхен те възлизат на около 1000-1500 евро месечно според мястото, на което студентът живее. Разходите за храна и учебни пособия не се различават от останалите части на Германия – единствената съществена разлика спрямо другите градове са високите наеми на жилищата. Често по тази причина е задаван въпросът дали почасовата работа за студенти е възможна предвид високите разходи, като според мен на този въпрос ясен отговор не може да се даде. Това зависи от учебната програма на дадената специалност, натовареността и успеха, към който се стреми студентът. Със сигурност не е препоръчително да се започва почасова работа през първата година, докато човек все още се адаптира. Но ако някой има желанието, разнообразието от т.нар. Minijobs е огромно.

Като студент по медицина мога да кажа, че не разполагам с много свободно време, но винаги, когато имам такова, се стремя да го прекарвам със състудентите ми, така че да се усъвършенствам още повече езиково и да опозная в по-големи детайли немската култура. Впечатляващо е разнообразието от дейности и курсове през свободното време, които се предлагат безплатно от университета, като различни езикови курсове, междупредметни занятия или спортни мероприятия.

Очевидно е, че следването в чужбина е един многопластов и сложен процес, чиято подготовка не е от по-малко значение. Затова моят най-важен съвет към всички, заинтересовани от висше образование в чужбина, е да започнат възможно най-рано с подготовката си, така че навреме да са запознати с всички детайли относно приема им, за да избегнат евентуални проблеми. За мен лично това е възможно да се случи изключително лесно чрез фирма като ЕДЛАНТА с дългогодишен опит в тази сфера, защото така човек може да се фокусира изцяло върху подготовката за всички релевантни изпити, без да се притеснява за срокове и документация. На мен лично ЕДЛАНТА много ми помогна в ориентирането и правилния избор на университет, както и в осигуряването на едно гладко, отговарящо на всички немски изисквания и най-вече на моите цели кандидатстване. Агенцията ми беше препоръчана от една приятелка, която също беше много доволна от предлаганите услуги, което е атестат за качеството при подготовката на кандидати за висше образование зад граница и за вече добре изградена мрежа от успешно развиващи се студенти в чужбина.

Заяви консултация


Добави нов коментар